Până să mă duc la Ferrandi să studiez arta culinară, nu făcusem tarte, nici dulci, nici sărate (quiche-uri). Mai făceam câteodată plăcintă în stilul tradițional, cu aluat de-a gata, cumpărat de la magazin. Mi se părea incredibil de greu să fac singură un aluat, îmi închipuiam ore în șir de frământat și metode care mai de care mai greu de folosit.
Când am făcut primul aluat fraged franțuzesc, așa numita pate brisée, mi-am dat seama cât de ușor este de făcut, cât de versatil este și, mai ales, cât de bun este! Iubesc mirosul acela de unt amestecat cu făină. Aș face aluat numai să adulmec acea aromă incredibilă care mă transpune înapoi în Franța.
Hai să te învăț și pe tine cum să îți faci propriul aluat, îți garantez că nu te vei mai întoarce la cel achiziționat de pe rafturile magazinului.
Aluat fraged franțuzesc (pate brisée)
Ingredients
- 250 g făină
- 125 g unt tăiat cubulețe
- 50 ml apă rece
- 1 gălbenuș ou
- un vârf de linguriță de sare
- 2 linguri zahăr doar pentru tarte dulci
Instructions
- Cântărește ingredientele.
- Pune făina într-un castron, adaugă și sarea și cubulețele de unt. Amestecă făina cu untul, fie direct cu mâna, fie cu ajutorul unui robot de bucătărie, până s-au facut multe-multe frimituri.
- După ce s-a încorporat astfel untul, adaugă apa și gălbenusul de ou și zahărul (dacă faci o tartă dulce) în mijlocul castronului și continuă să amesteci totul până se leagă și începe să capete consistența unui aluat.
- E gata când nu se mai lipește de degete – ține făina aproape, s-ar putea să mai trebuiască să presari de câteva ori până aluatul este gata și se desprinde de castron și de degete.
- Formează o bilă de aluat pe care o pui la rece pentru cel puțin 30 minute înainte de a a-l folosi. Acest aluat îți ajunge pentru 1 tartă mare sau 2-3 mici, depinde de mărimea formelor folosite.
Well, acum că ai terminat, ce zici de mirosul acela de unt proaspăt de care îți povesteam?