Îmi plac vinetele și multă vreme am căutat modalități de a le folosi și altfel decât în salata de vinete clasică. Una dintre cele mai ușoare metode de a le găti este de a le pune la cuptor, cu puțin ulei de măline și condimente. Pulpa aceea de vinete devine fragedă și cremoasă și atât de bună! Pentru zilele de vară și de toamnă, în care piețele sunt pline de vinete proaspete, este o variantă ușor de făcut și foarte bună, potrivită atât pentru prânz, cât și pentru cină.
Vinete la cuptor cu sos de iaurt și usturoi
Servings 3
Ingredients
- 3 vinete tăiate pe lung în jumătăți
- ulei de măsline
- sare, piper, oregano, cimbru pentru asezonare
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade. Spală vinetele și taie-le jumătăți, pe lungime. Crestează-le ușor cu vârful cuțitului, oblic, mai întâi într-un sens, apoi și în celălalt sens (formezi un fel de X, după cum se vede în fotografii).
- Pune o foaie de copt în tavă, adaugă vinetele și presară sarea și condimentele, apoi stropește-le cu ulei de măsline (un ulei de măsline de calitate, contează pentru că acesta dă gustul vinetelor).
- Setează timer-ul cuptorului la 35 minute și, până se coc vinetele și bucătăria se umple de aroma lor delicioasă.
- Până sunt gata vinetele, fă rapid un sos cu iaurt și usturoi după rețeta de aici.
- Scoate vinetele și așază-le pe farfurie, pune câteva linguri de sos de iaurt deasupra și savurează acest deliciu de vară.