Banana bread sau, mai pe românește, chec cu banane, este una dintre cele mai ușoare rețete pe care le poți face cu ingrediente, de regulă, la îndemână. Desigur, contribui și la eliminarea risipei alimentare prin folosirea bananelor super coapte care nu mai tentează pe nimeni.
Cel puțin, așa e la noi, banana super coaptă nu mai e apetisantă pentru devorat la gustarea de fructe, în schimb se transformă într-un desert de devorat la o gustare dulce. Fair enough, nu?
În această rețetă am pus și bucătele de ciocolată Callebaut, completându-i consistență și oferindu-i aroma inconfundabilă de ciocolată. Poți omite ciocolata dacă vrei sa fie mai „light” sau poți pune diferite tipuri de nuci: nuci pecan, alune de pădure, fistic etc.
Banana bread
Ingredients
- 2 buc banane coapte potrivite plus o banană mică pentru decor
- 30 ml lapte
- 75 g zahăr brun
- 2 buc ouă
- 80 g unt topit sau 70 ml ulei
- 180 g făină
- 1/2 linguriță praf copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- un praf scorțișoară opțional, dacă îți place aroma
- un praf sare
- 50 g ciocolată chips sau bucățele
- nucile tale preferate fistic, nuci, alune de pădure etc
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 175 grade. Măsoară ingredientele. Făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, sarea le poți pune împreună într-un bol. Pune bananele într-un alt castron, pasează-le și, apoi, adaugă laptele. Lasă-le deoparte.
- Ouăle se mixează cu zahărul și untul topit (uleiul) până devine o compoziție cremoasă. Adaugă conținutul bolului cu făina peste această compoziție și amestecă-le cu o spatulă, apoi adaugă și piureul de banane. La final, poți adăuga ciocolata sau nucile sau la fel de bine o poți lăsa și simplă, după cum preferi.
- Tapetează o formă de chec cu folie de copt, toarnă compoziția și bagă checul la cuptor pentru 45 minute. Dacă vrei să fii creativ, poți decora deasupra checul cu felii rotunde de banană sau cu felii subțiri, tăiate pe lung.
- Ca să vezi daca este coaptă, poți testa cu o scobitoare. După ce este gata, lasă să se răcească puțin înainte de a tăia feliile.
- Este un desert destul de ușor, nu foarte dulce (dacă preferi mai dulce, poți pune mai mult zahăr decât am recomandat eu), merge perfect cu cafeaua de dimineață, dar și cu cea de după prânz. Mai greu e să limitezi numărul feliilor, dar aici mă bazez pe voi 😊.