• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
infarfurie.ro
  • Home
  • Despre mine
  • Rețete
    • Mic dejun
    • Gustări
    • Prânz
    • Cină
    • Deserturi
    • De bază în bucătărie
    • De pus lângă
    • Pentru cămară
  • Povești despre mâncare
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

Baci di dama

Acești biscuiți clasici italieni m-am întâlnit de mai multe ori prin cărțile de rețete culinare. Mereu mi s-au părut interesanți, începând de la nume (baci di dama traducându-se drept „sărutările doamnei”) și până la formă și compoziție (conținutul bogat în alune de pădure care conferă un gust și o aromă delicioase).

Și pentru că e perioada sărbătorilor și deja am o tradiție în a face mai multe tipuri de biscuiți festivi pe care să îi includ într-un cookie box de Crăciun, am decis că acești baci di dama își merită locul aici. Așadar, iată-mă pregătind minunații baci di dama pe ultima sută de metri înainte de Crăciun – au fost de altfel ultima rețetă de biscuiți festivi din acest sezon.

Scurtă istorie

Baci di dama sunt originari din regiunea Piedmont a Italiei, mai exact din orașul Tortona, fiind creați la începutul anilor 1800 ca soluție pentru a utiliza producția generoasă de alune de pădure din zonă (dar și ca alternativă la migdale care aveau un cost mai ridicat).

Legenda leagă apariția acestor biscuiți de Regele Vittorio Emmanuele II care, în 1852, ar fi cerut chef-ilor din bucătăria regală să-i inventeze un nou desert. Se pare că regelui i-a plăcut atât de mult rețeta biscuiților nou-creați âncât i-a popularizat în întreaga Europă.

În prezent, baci di dama sunt înregistrați ca produs tradițional piemontez (Prodotti agroalimentari tradizionali piemontesi).

Sper să îi încercați și voi, sunt tare buni și se fac foarte simplu. Merg de minune cu un espresso alături și, desigur, cu un dolce farniente.

Print Pin

Baci di dama

Course Dessert
Author Andreea

Ingredients

  • 100 g alune de pădure măcinate
  • 100 g făină
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt moale
  • 100 g ciocolată neagră pentru umplutură

Instructions

  • Într-un bol, amestecă alunele măcinate, făina, zahărul și untul până obții textura unui aluat.
  • Pune aluatul în frigider pentru 1 oră.
  • Preîncălzește cuptorul la 160 grade C. Pregătește o tavă în care să pui o foaie de copt.
  • Scoate aluatul din frigider, ia mici bucăți din el și formează mici bile (aprox. 1 cm). Încearcă să le faci cât mai egale, pentru că la final va trebui să le lipești cu umplutura de ciocolată două câte două.
  • Pune-le pe foaia de copt și apoi coace-le pentru 15 minute. Lasă biscuiții să se răcească înainte de a pune umplutura de ciocolată.
  • Topește ciocolata la bain marie. Las-o să se răcească puțin înainte de folosire. Pune câte o linguriță de ciocolată pe jumătate din biscuiți și apoi așază restul de biscuiți deasupra, pentru a finaliza "sandvișul" de biscuiți. Lasă-i deoparte să se întărească ciocolata dintre biscuiți înainte de a-i servi. Sunt delicioși alături de cafea. Enjoy.

Fericire în farfurie!

Retete similare:

Tartă cu mere și cremă de migdale Biscuiți cu ciocolată și fulgi de sare Biscuiți festivi cu vitralii din bomboane Portocale felii confiate și glazură de ciocolată Prăjitură festivă, fără făină, cu ciocolată și zmeură
Articol anterior: « Focaccia festivă
Articolul urmator: Măsline pane »

Bara principală

Andreea Mira

Salut!
Eu sunt Andreea și mă bucur că ai intrat în bucătăria mea.
Despre mine

Retete populare

Povesti despre mancare

Memoria olfactivă

Nu știu cum sunt alții, dar eu mă pot lăuda că am o memorie olfactivă destul de pregnantă. Mai știți cartea aceea interminabilă a lui Proust pe care ar fi trebuit să o bifăm ca lectura prin liceu? Nu ...

Citește tot

andreeamira.ro

Footer

Instagram

View on Instagram

Copyright infarfurie.ro © 2023 - Cookies & Politica de confidentialitate