Biscuiții Linzer sunt unii dintre cei mai frumoși biscuiți pe care i-am văzut. M-am îndrăgostit de ei când i-am fotografiat acum ceva timp pentru Atelierul de dulciuri și anul acesta m-am decis sa îi fac și eu acasă pentru perioada sărbătărilor de iarnă.
Zahărul pudră de deasupra le dau acel aer festiv, amintește de stratul fin de zăpadă și fac din ei o alegere perfectă pentru deserturile de Crăciun, alături de cozonac și turtă dulce.
Biscuiții Linzer provin din…. ați ghicit, Linz (Austria). Aluatul lor este identic cu cel al celebrei lor tarte, Linzer torte, ale cărei rădăcini se duc departe în istorie, mai exact prin anul 1653 de când datează prima atestare a rețetei.
La biscuiții Linzer, aluatul este tăiat cu diferite forme, și după coacere, se asamblează câte doi, tip sandviș, cu un strat fin de gem la mijloc. Ceea ce îi face și mai speciali este încă o decupare în biscuitul de deasupra, care lasă să se întrevadă gemul cu care sunt umpluți (Linzer “eye”) și pudrarea cu un strat fin de zahăr. Vis, nu alta!
Cu acești biscuiți Linzer poți fi creativ încât să nu te plictisești prea repede de ei. Poți face forme foarte diverse, de la cercuri la inimioare, flori sau chiar omuleți ca la turtă dulce. Mai mult, îi poți umple cu o multitudine de variante de gemuri sau chiar cu ciocolată (Nutella de exemplu). Așadar, cu siguranță îți vei găsi formula preferată de biscuiți Linzer, așa că hai să vedem cum se fac.
Biscuiți Linzer
Ingredients
- 200 g făină
- 60 g făină de migdale/alune de pădure
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță sare
- 140 g unt la temperatura camerei
- 120 g zahăr
- 1 ou
- 1 linguriță extract de vanilie
- zahăr pudră pentru decorare
- 100 g gem (eu am folosi gem de căpșuni)
Instructions
- Amestecă ingredientele uscate într-un bol: ambele tipuri de făină, praful de copt, sarea.
- Într-un alt bol, mixează untul moale cu zahărul până obții o cremă deschisă la culoare și care și-a mărit volumul.
- Adaugă oul întreg peste compoziția de unt și mixează din nou până când se omogenizează.
- Începe să pui treptat amestecul de făină și mixează până obții un aluat omogen.
- Acoperă aluatul cu folie alimentară și pune-l la frigider pentru cel puțin 2 ore sau mai bine peste noapte dacă ai posibilitatea.
- Când ești gata să întinzi aluatul, preîncălzește cuptorul la 180 °C. Pregătește 2 tăvi cu hârtie de copt.
- Scoate aluatul din frigider, împarte-l în două, lasă jumătate în frigider. Întinde cealaltă jumătate de aluat pe blatul acoperit de un strat fin de făină. Aluatul trebuie lucrat cât este încă rece, altfel va deveni lipicios.
- Decupează biscuiții cu formele dorite și mută-i cu grijă în tava de copt. Cu o formă micuță decupează mijlocul la jumătate din biscuiții din tavă.
- Adună resturile de la cocă și formează o altă bilă de aluat pe care să o întinzi și din care să decupezi biscuiți.
- Coace biscuiții cam 15-17 minute sau până când încep să se rumenească ușor pe margini
- Scoate tava și lasă biscuiții să se răcească 5 minute în tavă, apoi mută-i pe un grilaj să se răcească de tot.
- Procedează la fel până termini aluatul.
- Urmează acum asamblarea biscuiților. Pune pe o tavă toți biscuiții care vor fi partea superioară a Linzer-ului (cele decupate la mijloc) și pudrează-le cu zahăr pudră.
- Unge partea inferioară a Linzer-ului cu un strat fin de gem, apoi asamblează biscuiții câte 2, o parte cu gem dedesubt și o parte cu zahăr pudră și decupătură deasupra.
- Îi poți păstra 1-2 săptămâni în cutii închise ermetic, la temperatura camerei.
Cum niciodată nu sunt prea mulți biscuiți de Crăciun, pune pe lista ta de deserturi și biscuiții Linzer. Arată minunat și sunt, într-adevăr, delicioși! Imaginează-ți cum ar fi să îi savurezi în timp ce stai comod într-un fotoliu, citind dintr-o carte sau uitându-te la un film bun!