Acești biscuiți “amprentă” (sau thumbprint cum îi regăsiți în terminologia engleză) sunt pe atât de drăguți, pe cât sunt de delicioși. Aluatul fraged are la bază unt și făină, amidon si drojdie uscată, cu o aromă subtilă de migdale și vanilie. În plus, poți pune orice umplutură dorești (gem, ciocolată, caramel) și obții o gustare dulce delicioasă.
Eu i-am pregătit acum, in prag de sărbători, pentru că mi se par festivi și sunt o alegere perfectă pentru surprize dulci de pus sub brad sau de dăruit celor dragi!
Țara de origine a acestor biscuiți este Suedia, unde poartă numele de “hallongrotta” și au apărut în jurul anilor 1800. În Suedia, hallangrottor (la plural) sunt umpluți tradițional cu gem de zmeură, de unde și traducerea amuzantă drept “peștera cu zmeură”. Este micul dulce care însoțește fika (pauza suedeză), alături de o băutură caldă, ceai sau cafea.
Se fac rapid și ușor. Amesteci ingredientele, formezi bile egale de aluat pe care le pui pe foaia de copt. Mai trebuie să faci doar “peștera”, pentru care trebuie doar să apeși cu degetul pe mijlocul bilei de aluat care se va aplatiza și va forma o adâncitură taman bună de umplut cu ceva bun.
Dacă vrei să încerci și tu acest răsfăț dulce suedez, hai să pregătim împreună acești biscuiți cu vanilie, migdale și umplutură de ciocolată.
Dacă îți plac biscuiții, poți încerca și:
Biscuiți suedezi “amprentă”cu vanilie, migdale și umplutură de ciocolată
Ingredients
Aluat biscuiți
- 250 g unt moale
- 110 g zahăr pudră
- 1 ou întreg
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță extract de vanilie
- 280 g făină
- 60 g făină de migdale
- 80 g amidon
- 1 plic drojdie uscată
- 1 praf de sare
Umplutură ciocolată
- 250 g ciocolată cu lapte dropsuri sau tabletă (mărunțită)
- 200 g smântână lichidă 35% grăsime
Instructions
Pregătire biscuiți
- Preîncălzește cuptorul la 170 grade C.
- Pune toate ingredientele uscate într-un bol și amestecă-le (ambele tipuri de făină, amidonul, drojdia uscată, sarea).
- Într-un bol de mixer, bate untul și zahărul pudră până devin un amestec cremos. Adaugă oul întreg și gălbenușul, precum și extractul de vanilie până se omogenizează.
- Adaugă ingredientele uscate și amestecă bine cu o spatulă pentru a le încorpora.
- Modelează bile de aluat și pune-le pe o foaie de copt. Apasă cu degetul sau cu o linguriță ca să formezi adâncitura pentru umplutură.
- Coace biscuiții pentru aproximativ 15 minute (nu trebuie să se închidă la culoare).
- Scoate biscuiții și lasă-i să se racească pe un grilaj.
Umplutura de ciocolată
- Pune ciocolata bucățele/dropsuri într-un bol.
- Într-un vas pune smântâna pe foc până ajunge la punctul de fierbere.
- Adaugă smântâna peste ciocolată și mixează cu telul până se topește ciocolata și crema se omogenizează. Pune o oră la frigider să se răcească.
Asamblare
- După ce s-a răcit și s-a mai întărit crema de ciocolată, umple adânciturile biscuiților cu ajutorul unei lingurițe sau cu poșul.
Dacă vrei să fii mai aproape de spiritul suedez, înlocuiește umplutura de ciocolată cu gemul de zmeură, vor rămâne la fel de delicioși.