Un cheesecake de primăvară, rapid și numai bun de făcut când vrei ceva delicios și fără prea mari bătăi de cap. Acest cheesecake cu cremă de brânză, ricotta și ciocolată albă, învălurit de căpșuni, mi s-a năzărit pe când mă gândeam cu ce ar merge pudra de biscuiți Oreo pe care tocmai o luasem. În plus aveam și niște căpșuni tare frumușele care abia așteptau să fie folosite. Și iată ce bine s-au potrivit toate!
Decorul de căpșuni, inspirat de clasicul Fraisier franțuzesc îi dă o notă elegantă și îl face spectaculos ca aspect. Deși pare complicat, nu a fost deloc greu să aranjez jumătățile de căpșuni. Iar pudra de biscuiți Oreo face ca totul să fie și mai simplu, nici măcar nu trebuie să mai sfărâmi biscuiții! 🙂 Apropo, e prima oara când am luat pudră de biscuiți Oreo, nu știam că există!!
Cheesecake-ul nu este prea dulce, m-am bazat doar pe ciocolata albă care să aducă dulceața, iar gustul intens de cacao al biscuiților Oreo face pereche bună cu textura cremoasă și diafană de brânză și ciocolată, dar și cu bucățelele crocante și aromate de căpșuni. Mi se pare un mix tare reușit, așa că m-am gândit să vi-l împărtășesc și vouă.
Cheesecake cu ricotta, ciocolată albă și căpșuni
Equipment
- Pentru acest cheesecake am folosit o formă de copt cu bază detașabilă de 24 cm.
Ingredients
Blat Oreo
- 280 g biscuiți Oreo pudră
- 140 g unt topit
Cremă
- 400 g cremă de brânză
- 250 g ricotta
- 200 g ciocolată albă
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 1 lingură zahăr pudră
- 350 g căpșuni
Decor
- 20 g pudră biscuiți Oreo
- 50-100 g căpșuni
Instructions
Blat
- Unge cu puțin unt tava de copt. Într-un castron combină pudra de biscuiți Oreo cu untul topit până se omogenizează. Pune amestecul în tava de copt și apasă cu o spatulă pe întreaga suprafață pentru a aplatiza cât mai bine baza cheesecake-ului.
- Pune tava la cuptor pentru 7-8 minute, la 180°C. După ce s-a scurs timpul, scoate tava și lasă să se răcorească până pregătești umplutura.
Umplutură cheesecake
- Topește ciocolata albă la bain-marie. Scurge bine crema de brânză și ricotta și pune-le într-un bol de mixer. Adaugă ciocolata albă peste crema de brânză și ricotta și mixează-le pentru a le omogeniza
- Separat, bate smântâna pentru frișcă cu cele 1 lingură de zahăr pudră. Adaugă peste amestecul de brânză și ciocolată albă și mixează doar cât să se încorporeze.
- Taie în jumătăți cam 150g de căpșuni, alegându-le, pe cât posibil, să fie cât mai egale ca înălțime. Restul de 200g taie-le cuburi mici.
- Adaugă căpșunile cuburi peste umplutura de cheesecake și amestecă bine cu o spatulă.
- Așază jumătățile de căpșuni ca la prăjitura Fraisier, vertical, de jur-imprejurul marginii formei de copt, cu partea tăiata vizibilă spre exteriorul prăjiturii.
- Pune umplutura cu grijă ca să nu se strice marginea decorată cu căpșunile-jumătăți. Nivelează suprafața cu ajutorul unei spatule. Pune cheesecake-ul la rece pentru cel puțin 3-4 ore sau mai bine peste noapte.
- Înainte de servire decorează cu căpșuni (tăiate jumătăți sau întregi) și cu pudră de biscuiți Oreo.