• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
infarfurie.ro
  • Home
  • Despre mine
  • Rețete
    • Mic dejun
    • Gustări
    • Prânz
    • Cină
    • Deserturi
    • De bază în bucătărie
    • De pus lângă
    • Pentru cămară
  • Povești despre mâncare
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

Clătite (crepes) Suzette

Aveam demult pe listă acestă rețetă de clătite Suzette (crêpes Suzette, cum le zic frații noștri francezi). Deși poate sună pretențios, de fapt nu este deloc complicat. Sunt clătite clasice, din cele subțiri, pe care, după ce sunt gata, le cufundăm într-un sos aromat și dulce pe bază de zahăr caramelizat, unt și suc de portocale. Și pentru că iubesc portocalele roșii, le-am folosit în această rețetă de clătite Suzette pentru un plus de aromă și frumusețe.

Scurtă istorie

Istoriile despre originea acestei rețete sunt împărțite. Pe de-o parte, se spune că în 1895, un tânăr ospătar de numai 14 ani, pe nume Henri Charpentier, de la Cafe de Paris din Monte Carlo, ar fi inventat acest desert dintr-o greșeală. Pe când Charpentier pregătea să servească un desert cu clătite și fructe la masa Prințului de Wales, viitorul Rege Edward VII al Marii Britanii, lichiorul de fructe a luat foc (cum am spune acum, s-a flambat). Tânărul a decis să ducă totuși desertul astfel obținut la masa Prințului și acesta s-a arătat foarte încântat. Ca urmare, desertul a fost păstrat și denumit „Suzette” pornind de la numele uneia dintre invitatele de la masa regală.

O altă versiune susține că rețeta a fost denumită astfel în cinstea unei actrițe de origine franceză, Suzanne Reichenberg, supranumită și „Suzette”. Într-o piesă de teatru, ea juca rolul unei menajere care servea clătite. Aceste clătite erau furnizate de către Monsieur Joseph de la Restaurantul Mariveaux, care s-a gândit să flambeze clătitetele pentru a face mai mult spectacol în fața publicului.

Poate că lucrurile legate de istoria clătitelor Suzette sunt incerte, dar ceva este totuși cert: rețeta este delicioasă și și-a câștigat de peste o sută de ani locul pe lista clasicelor franțuzești.

Clătitele Suzette nu se fac greu, iar dacă vrei senzații tari, poți flamba lichiorul pus la final în sosul de portocale. Eu nu l-am flambat, dar indiferent de versiune, cu siguranță vei fi fericit cu acest desert aromat.

Încearcă și alte rețete cu clătite de pe blog:

  • Tort de clătite cu ciocolată
  • Clătite cu spanac baby, avocado și pătrunjel
  • Dutch baby cu fructe de pădure
Print Pin

Clătite (crepes) Suzette

Course Dessert
Cuisine French
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Odihnă aluat 2 hours
Total Time 2 hours 35 minutes
Author Andreea

Ingredients

Clătite

  • 4 buc ouă
  • 250 g făină
  • 500 ml lapte
  • 50 g unt topit
  • un praf de sare
  • 1 lingură zahăr (opțional)
  • ulei pentru prăjit clătitele

Sos de portocale roșii și lichior de mandarine

  • 50 g zahăr
  • 250 ml suc de portocale roșii (fresh)
  • 50 g unt cuburi
  • 4-5 linguri lichior de mandarine (portocale)
  • coajă răzuită de la 2 portocale roșii

Instructions

Pregătire aluat clătite

  • Pune făina și sarea într-un bol încăpător. Adaugă ouăle, untul topit și zahărul (dacă alegi să îl folosești).
  • Amestecă aceste ingrediente cu un tel, apoi toarnă laptele, treptat. Mixează bine ca să se omogenizeze compoziția. Acoperă castronul și lasă aluatul să se odinească 2 ore pe blat. la temperatura camerei.
  • După cele două ore, încinge o tigaie de clătite și coace, rând pe rând, clătitele. Pune-le întinse, unele peste altele, până când pregătești sosul.

Pregătire sos portocale

  • Pune zahărul să se caramelizeze într-o tigaie. Când s-a topit și începe să devină auriu, adaugă sucul de portocale, coaja răzuită, untul și, la final, lichiorul de mandarine (portocale).
  • Lasă să dea în câteva clocote ca să se îngroașe puțin. Stinge focul și pune, pe rând, clătitele în tigaie ca să se "îmbrace" în sos.
  • Scoate clătita și împăturește-o în două, apoi încă o dată în două (obții o formă triunghiulară).
  • Servește imediat, cu felii de portocale deasupra și extra sos, dacă mai vrei. Un deliciu de zile mari!

Fericire în farfurie!

Retete similare:

Ruladă de bezea cu căpșuni Paste cu sos alb, spanac baby, ardei copt și migdale crocante Tort de clătite cu ciocolată Prăjitură festivă, fără făină, cu ciocolată și zmeură Tartă de ciocolată neagră și zmeură
Articol anterior: « Coșulețe cu cremă de brânză și somon afumat
Articolul urmator: Cartofi copți zdrobiți, cu parmezan și cimbru »

Bara principală

Andreea Mira

Salut!
Eu sunt Andreea și mă bucur că ai intrat în bucătăria mea.
Despre mine

Retete populare

Povesti despre mancare

Istorisiri din bucatarie – In spatele usilor de vestiar

Cu pași grăbiți, intru pe poarta restaurantului. Este încă devreme, ora 11 este un fel de dis de dimineață pentru un local ca acesta. Fac câțiva pași pe mica alee cu bucăți de marmură curățate ca-n ...

Citește tot

andreeamira.ro

Footer

Instagram

View on Instagram

Copyright infarfurie.ro © 2023 - Cookies & Politica de confidentialitate