Când viața îți oferă lămâi, cea mai bună idee este să faci o cremă de lămâie, nu-i așa? O cremă fină, foarte aromată, de un galben care parcă strânge în el tot soarele verii. O cremă de lămâie căreia îi șade cel mai bine într-o tartă cu lămâie sau în alte deserturi care devin mai bune printr-un plus de aromă de citrice.
Crema de lămâie (în engleză, lemon curd) se face foarte ușor, îți trebuie doar 4 ingrediente (ouă, zahăr, lămâi și unt) și puțină răbdare ca să amesteci la foc mic. O dată ce știi să faci crema de lămâie, o mulțime de posibilități ți se deschid în față!
Tips pentru o cremă de lămâie perfectă:
- Folosește lămâi cu coaja netratată (găsești la supermarketuri lămâi pe al căror ambalaj este specificat că au coaja netratată după recoltare, sunt un pic mai scumpe, dar merită investiția);
- Alege o cratiță de inox cu fund dublu sau pune o cratiță obișnuită peste o alta cu apă care fierbe (bain marie) pentru a evita ca ouăle să se coacă prea repede;
- Freacă zahărul cu coaja de lămîie pentru a intensifica uleiurile aromatice conținute de lămâi, vei avea un plus de aromă;
- Amestecă permanent cu telul pentru ca gălbenușurile să nu se coaguleze;
- Nu lăsa crema de lămâie să fiarbă în clocot, este gata când se îngroașă. Poți testa pe o spatulă introdusă în crema de lămâie, dacă dai cu degetul peste cremă și lași o urmă bine definită pe spatulă, atunci poți să o înlături de pe foc.
Cum să faci crema de lămâie
Ingrediente:
- 5 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- coaja de la 2 lămâi
- 90 ml zeamă de lămâie
- 100 g unt
Instrucțiuni:
- Într-un castron, adaugă zahărul și coaja de lămâie. Freacă între degete zahărul și coaja de lămâie pentru a intensifica aroma de lămâie.
- Pune gălbenușurile într-un vas de inox cu bază dublă (sau folosește tehnica bain-marie) pentru ca ouăle să nu se coacă prea repede și să devină omletă :). Bate-le ușor cu un tel.
- Adaugă peste gălbenușuri zahărul aromatizat cu coaja de lămâie. Amestecă din nou cu telul. Toarnă zeama de lâmâie și mixează până când se încorporează.
- Pune compoziția obținută pe aragaz, la foc mic și continuă să amesteci cu telul.
- Când începe să se îngroașe, dă cratița la o parte de pe foc. Adaugă untul tăiat bucățele și amestecă bine ca să se omogenizeze.
- Pentru o textură foarte fină și catifelată, îți recomand să o treci și printr-o sită foarte fină.
- Pune crema de lămâie într-un borcan și las-o să se răcească, apoi dacă nu o folosești imediat, pune-o la rece (se păstrează bine timp de 1 săptămână).
- O poți folosi la tarte, cheesecake-uri, clătite, biscuiți, prăjituri cu cremă etc.
Cremă de lămâie (lemon curd)
Ingredients
- 5 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- coaja de la 2 lămâi
- 90 ml zeamă de lămâie
- 100 g unt
Instructions
- Într-un castron, adaugă zahărul și coaja de lămâie. Freacă între degete zahărul și coaja de lămâie pentru a intensifica aroma de lămâie.
- Pune gălbenușurile într-un vas de inox cu bază dublă (sau folosește tehnica bain-marie) pentru ca ouăle să nu se coacă prea repede și să devină omletă :). Bate-le ușor cu un tel.
- Adaugă peste gălbenușuri zahărul aromatizat cu coaja de lămâie. Amestecă din nou cu telul. Toarnă zeama de lâmâie și mixează până când se încorporează.
- Pune compoziția obținută pe aragaz, la foc mic și continuă să amesteci cu telul.
- Când începe să se îngroașe, dă cratița la o parte de pe foc. Adaugă untul tăiat bucățele și amestecă bine ca să se omogenizeze.
- Pentru o textură foarte fină și catifelată, îți recomand să o treci și printr-o sită foarte fină.
- Pune crema de lămâie într-un borcan și las-o să se răcească, apoi dacă nu o folosești imediat, pune-o la rece (se păstrează bine timp de 1 săptămână).
- O poți folosi la tarte, cheesecake-uri, clătite, biscuiți, prăjituri cu cremă etc.