• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
infarfurie.ro
  • Home
  • Despre mine
  • Rețete
    • Mic dejun
    • Gustări
    • Prânz
    • Cină
    • Deserturi
    • De bază în bucătărie
    • De pus lângă
    • Pentru cămară
  • Povești despre mâncare
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

Cremă de lămâie (lemon curd)

cremă de lămâie
cremă de lămâie

Când viața îți oferă lămâi, cea mai bună idee este să faci o cremă de lămâie, nu-i așa? O cremă fină, foarte aromată, de un galben care parcă strânge în el tot soarele verii. O cremă de lămâie căreia îi șade cel mai bine într-o tartă cu lămâie sau în alte deserturi care devin mai bune printr-un plus de aromă de citrice.

Crema de lămâie (în engleză, lemon curd) se face foarte ușor, îți trebuie doar 4 ingrediente (ouă, zahăr, lămâi și unt) și puțină răbdare ca să amesteci la foc mic. O dată ce știi să faci crema de lămâie, o mulțime de posibilități ți se deschid în față!

Tips pentru o cremă de lămâie perfectă:

  • Folosește lămâi cu coaja netratată (găsești la supermarketuri lămâi pe al căror ambalaj este specificat că au coaja netratată după recoltare, sunt un pic mai scumpe, dar merită investiția);
  • Alege o cratiță de inox cu fund dublu sau pune o cratiță obișnuită peste o alta cu apă care fierbe (bain marie) pentru a evita ca ouăle să se coacă prea repede;
  • Freacă zahărul cu coaja de lămîie pentru a intensifica uleiurile aromatice conținute de lămâi, vei avea un plus de aromă;
  • Amestecă permanent cu telul pentru ca gălbenușurile să nu se coaguleze;
  • Nu lăsa crema de lămâie să fiarbă în clocot, este gata când se îngroașă. Poți testa pe o spatulă introdusă în crema de lămâie, dacă dai cu degetul peste cremă și lași o urmă bine definită pe spatulă, atunci poți să o înlături de pe foc.

Cum să faci crema de lămâie

Ingrediente:

  • 5 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • coaja de la 2 lămâi
  • 90 ml zeamă de lămâie
  • 100 g unt

Instrucțiuni:

  • Într-un castron, adaugă zahărul și coaja de lămâie. Freacă între degete zahărul și coaja de lămâie pentru a intensifica aroma de lămâie.
  • Pune gălbenușurile într-un vas de inox cu bază dublă (sau folosește tehnica bain-marie) pentru ca ouăle să nu se coacă prea repede și să devină omletă :). Bate-le ușor cu un tel.
  • Adaugă peste gălbenușuri zahărul aromatizat cu coaja de lămâie. Amestecă din nou cu telul. Toarnă zeama de lâmâie și mixează până când se încorporează.
  • Pune compoziția obținută pe aragaz, la foc mic și continuă să amesteci cu telul.
  • Când începe să se îngroașe, dă cratița la o parte de pe foc. Adaugă untul tăiat bucățele și amestecă bine ca să se omogenizeze.
  • Pentru o textură foarte fină și catifelată, îți recomand să o treci și printr-o sită foarte fină.
  • Pune crema de lămâie într-un borcan și las-o să se răcească, apoi dacă nu o folosești imediat, pune-o la rece (se păstrează bine timp de 1 săptămână).
  • O poți folosi la tarte, cheesecake-uri, clătite, biscuiți, prăjituri cu cremă etc.
cremă de lămâie
Print Pin

Cremă de lămâie (lemon curd)

Course Dessert
Prep Time 15 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 25 minutes
Author Andreea

Ingredients

  • 5 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • coaja de la 2 lămâi
  • 90 ml zeamă de lămâie
  • 100 g unt

Instructions

  • Într-un castron, adaugă zahărul și coaja de lămâie. Freacă între degete zahărul și coaja de lămâie pentru a intensifica aroma de lămâie.
  • Pune gălbenușurile într-un vas de inox cu bază dublă (sau folosește tehnica bain-marie) pentru ca ouăle să nu se coacă prea repede și să devină omletă :). Bate-le ușor cu un tel.
  • Adaugă peste gălbenușuri zahărul aromatizat cu coaja de lămâie. Amestecă din nou cu telul. Toarnă zeama de lâmâie și mixează până când se încorporează.
  • Pune compoziția obținută pe aragaz, la foc mic și continuă să amesteci cu telul.
  • Când începe să se îngroașe, dă cratița la o parte de pe foc. Adaugă untul tăiat bucățele și amestecă bine ca să se omogenizeze.
  • Pentru o textură foarte fină și catifelată, îți recomand să o treci și printr-o sită foarte fină.
  • Pune crema de lămâie într-un borcan și las-o să se răcească, apoi dacă nu o folosești imediat, pune-o la rece (se păstrează bine timp de 1 săptămână).
  • O poți folosi la tarte, cheesecake-uri, clătite, biscuiți, prăjituri cu cremă etc.
cremă de lămâie

Fericire în farfurie!

Retete similare:

Pâine Fougasse Pavlova coroniță cu fructe roșii Chiftelute cu dovlecei și brânză de capră Cheesecake cu mascarpone, ciocolată si glazură rozete Pavlova de toamnă cu mere și scorțișoară
Articol anterior: « Prăjitură cu pere și alune de pădure
Articolul urmator: Ruladă cu mascarpone și portocale roșii »

Bara principală

Andreea Mira

Salut!
Eu sunt Andreea și mă bucur că ai intrat în bucătăria mea.
Despre mine

Retete populare

Povesti despre mancare

Istorisiri din bucatarie – In spatele usilor de vestiar

Cu pași grăbiți, intru pe poarta restaurantului. Este încă devreme, ora 11 este un fel de dis de dimineață pentru un local ca acesta. Fac câțiva pași pe mica alee cu bucăți de marmură curățate ca-n ...

Citește tot

andreeamira.ro

Footer

Instagram

View on Instagram

Copyright infarfurie.ro © 2023 - Cookies & Politica de confidentialitate