Termenul de “frangipane” poate ți se pare străin, dar de fapt este vorba de o cremă pe bază de făină de migdale, în care se mai folosesc ca ingrediente ouă, unt, zahăr, făină și vanilie. Este o cremă pufoasă, aromată de regulă cu vanilie și foarte gustoasă, care se folosește pentru umplerea tartelor și a altor deserturi.
În Franța, am folosit-o la tarta normandă cu mere și la Galette des Rois, un desert specific sărbătorii Epifaniei, o tradiție în cultura francezilor (se sărbătorește pe 6 ianuarie).
În cazul în care nu ai făină de migdale, poți folosi un robot de bucătărie (sau o râșniță) pentru a măcina migdalele întregi sau felii. Sau dacă vrei să dai un twist acestei rețete, poți folosi fistic sau alune de pădure măcinate în locul migdalelor.
Această cremă frangipane este atât de versatilă și atât de ușor de făcut! Cantitățile de mai jos îți ajung pentru umperea unei tarte mari sau a mai multor tarte mici.
Dacă vrei să încerci și alte rețete de bază în bucătărie:
Cremă de migdale (crema frangipane)
Ingredients
- 80 g unt la temperatura camerei
- 60 g zahăr tos
- 100 g făină de migdale
- 1 ou mare
- 2 linguri făină
- 1 praf sare
- 1/2 linguriță extract de vanilie
Instructions
- Pune într-un bol untul și zahărul, mixează-le până capătă o consistență cremoasă.
- Adaugă făina de migdale și mixează iar. Pune oul și extractul de vanilie, amestecă din nou.
- La final, adaugă cele 2 linguri de făină și sarea, mixează iar.
- Acum, crema frangipane este gata de folosit. Pune-o la frigider până o vei folosi ca umplutură în deserturile tale (o poți păstra la rece până la o săptămână ).