De vreo trei ani am început să vopsesc ouăle de Paști în culori naturale. Și asta din mai multe motive. În primul rând, să mă feresc de chimicalele conținute de vopselele convenționale de Paști. Dacă există o alternativă mai sănătoasă și mai naturală, de ce să nu beneficiez de ea? În al doilea rând, m-am îndrăgostit iremediabile de imperfecțiunea și culorile pastelate pe care le dau aplicarea unor vopsele obținute din elemente naturale.
Dacă ți se pare greu de realizat, să știi că nu e deloc așa. Cheia este o mică organizare dinainte ca să ai câteva ingrediente acasă, precum ceapă, sfeclă, spanac, turmeric, ceai de mușețel, varză roșie etc. Și niște oțet, pentru că la toate vei pune 1-2 linguri de oțet simplu, alb.
Cele mai frumoase culori tot în natură le vedem, nu-i așa? Atunci haideți să încercăm să le aducem mai aproape de noi, vopsind ouăle de Paști în culori naturale!
Sfaturi înainte de a începe vopsirea ouălor de Paști
- Cel mai bine ar fi să folosești ouă cu coaja albă, pentru că astfel culorile vor prinde mai ușor, vor fi mai deschise și mai vii. Eu am avut ouă de la țară, așa că m-am mulțumit cu ce aveam, adică în majoritate covârșitoare cu o coajă maronie.
- Spală bine ouăle înainte de a le pune la fiert.
- Fierbe ouăle dinainte – poți cronometra cu exactitate timpul de fierbere și să le faci consistența pe care ți-o dorești.
- Dacă poți să te organizezi, în perioada dinaintea Paștilor, păstrează coaja cepelor pe care le pui în mâncare – le vei utiliza cu succes la vopsit ouăle de Paști.
- Culorile finale depind de doi factori: durata de fierbere a ingredientelor care dau culoarea și timpul în care ouăle stau în culoarea respectivă.
Cum să vopsești ouăle de Paști cu coji de ceapă
Vopsirea ouălor cu ajutorul cojilor de ceapă este probabil una dintre cele mai vechi metode de a folosi ingrediente naturale pentru a da culoare ouălor pascale.
Pune la fiert într-un vas cam 30g coji de ceapă (ca volum, cam un castron mediu) într-un litru de apă. Când începe efectiv să fiarbă, lasă 30-45 minute, în funcție de cât de intensă vrei culoarea. Oprește apoi focul, pune un praf de sare și două linguri de oțet alb.
Lasă să se răcească, strecoară și apoi pune ouăle fierte în zeama colorată. Poți ține ouăle de la 1-2 ore până la 24 ore, în funcție de cât de intensă vrei să fie nuanța. Eu le-am ținut vreo 16 ore.
Cum să vopsești ouăle de Paști cu varză roșie
Pentru a vopsi ouăle de Paști cu varză roșie, îți trebuie o jumătate de varză roșie mică, tăiată mărunt și 1 litru de apă. Pune-le într-o cratiță pe foc și fierbe timp de 20-30 de minute. La final, dă la o parte, adaugă un praf de sare și 2 linguri de oțet alb. După ce s-a răcit, strecoară zeama colorată și pune ouăle.
Cum să vopsești ouăle de Paști cu sfeclă roșie
La sfecla roșie, eu am folosit sfeclă crudă, pe care am spălat-o și am tăiat-o în bucăți mari. Cam 300 grame de sfeclă (3-4 sfecle medii) sunt de ajuns pentru 750-800 ml apă. Fierbe-le tot așa, timp de 30-40 de minute, adaugă un praf de sare și 2 linguri de oțet alb. După ce s-a răcit, strecoară și apoi pune ouăle înauntru.
Cum să vopsești ouăle de Paști cu mușețel și turmeric
Pentru a obține o culoare galbenă în mod natural, de regulă se folosește turmericul, dar eu am ales să limitez un pic folosirea turmericului datorită aromei puternice care nu e chiar favorita copiilor :). Am folosit 10 pliculețe de ceai de mușețel și 1 lingură de pudră de turmeric la jumătate de litru de apă, fierte cam 10-15 minute.
Se lasă să se răcească, se scot plicurile de mușețel și apoi se adaugă ouăle. Culoarea este de la galben deschis la galben închis, în funcție de cât de mult stau ouăle în culoare.
Cum să vopsești ouăle de Paști cu ceai verde, matcha și spanac
Pentru a obține un verde deschis, am folosit o combinație de spanac congelat (400g), 1 lingură de matcha și 5 pliculețe de ceai verde într-o jumătate de litru de apă. Am fiert ingredientele și apa pentru 15-20 de minute, am lăsat să se răcească, apoi am strecurat, am adăugat praful de sare și o lingură de oțet. Se pun ouăle și se țin cât mai mult, pentru a avea un verde mai „verde”.
Acestea ar fi ingredientele naturale folosite anul acesta, se mai pot folosi afine, zaț de cafea, hibiscus, dar nu le-am încercat încă, poate data viitoare.
Fii indulgent cu imperfecțiunile, în asta constă frumusețea ouălor vopsite natural. Doar joacă-te cu nuanțele și be happy!