Dulceața de rubarbă cu vanilie a venit, așa, spontan, pentru că trebuia să plecăm în vacanță și aveam o pungă mare plină cu tije de rubarbă. Nu voiam să o las de izbeliște și să ajung să o arunc! Avem la țară o vecină care s-a apucat de câțiva ani să cultive rubarbă, deși este ceva mai neobișnuit în partea de sud a țării – aici rubarba este ceva exotic. Vecina de la țară a stat câțiva ani buni în Germania și acolo s-a obișnuit atât cu rubarba în grădină, cât și cu folosirea ei în rețete. Și, de câte ori ajung la țară, e dornică să îmi dea și mie, ceea ce e foarte bine :).
Revenind la rubarba mea din frigider, am tăiat capetele tijelor, le-am spălat și apoi le-am tăiat bucăți mici. Pentru că rubarba nu are o aromă foarte pregnantă – ea se remarcă mai degrabă prin gust acrișor – mi-a venit ideea de a pune o păstaie de vanilie pentru aromatizare. Știu că unele rețete sunt de 1:1 cantitate de fruct: zahăr, dar eu nu suport gustul atât de dulce, așa că pun zahăr la jumătate din cantitatea de fructe sau chiar mai puțin. Rubarba mea avea 900g și am folosit 400g de zahăr.
Mai jos vei regăsi toți pașii pentru pregătirea dulceții. Din această cantitate ies 2 borcane mai mici sau unul foarte mare.
Dulceață de rubarbă cu vanilie
Ingredients
- 900 g rubarbă curățate, spălate și tăiate bucățele
- 400 g zahăr
- 1 păstaie de vanilie
- 1/2 lămâie (doar sucul)
Instructions
- Pune tijele de rubarbă tăiate în bucăți de aproximativ 1-2 cm în vasul în care vei prepara dulceața. Eu folosesc, de regulă, un tuci mic. Ideal ar fi să aibă o bază mai groasă, ca să nu se lipească fructele de fundul oalei.
- Adaugă și zahărul peste rubarbă și pune cratița pe foc mic.
- Taie în jumătate păstaia de vanilie și ia cu vârful cuțitului semințele aromate și adaugă-le peste rubarbă. Pune și păstaia să fiarbă în dulceață, o scoți la final și, între timp, va da și ea un plus de aromă.
- Deși Ia început pare că nu este suficient lichid, vei vedea că, în câteva minute, rubarba se înmoaie și împreună cu zahărul formează suficient de mult lichid astfel încât să nu fie necesar să adaugi apă.
- Ia din când în când spuma care se formează la suprafața dulceții. Când consistența devina mai groasă (este și în funcție de cum îți place consistența ei) și bucățile de rubarbă s-au înmuiat, oprește focul.
- Scoate păstaia de vanilie, adaugă sucul de lămâie și amestecă bine.
- Pregătește unul-două borcane – ai grijă să fie curate și uscate. Pune dulceața fierbinte în borcane, închide ermetic cu capac și întoarce borcanul cu gura în jos pentru câteva minute.
- Lasă să se răcească de tot înainte de a pune borcanele la păstrare în cămară. Pune și o etichetă drăguță, ca să știi exact ce este în borcan peste câteva luni :).
E așa fain ca, în prag de iarnă, să găsești un borcan cu dulceață făcută în casă, numai bună de pus pe felia de pâine cu unt sau pe clătite!