Pentru zilele ploioase și reci, nu îmi închipui un răsfăț mai mare decât un bol cu supă cremoasă, fierbinte și aromată, acompaniată de crutoane crocante. Unul dintre cele mai la îndemână și mai rapide tipuri de supă este supa-cremă de legume. Versatilă, cu ingrediente pe care mai mereu le găsești în frigider și în piață/magazin, supa-cremă a intrat în meniul familiei abia după ce m-am întors de la cursul de gastronomie din Franța.
Supa-cremă de ciuperci este delicios de bună și te sfătuiesc să folosești ciuperci champignon brune, care au o aromă mai puternică față de cele albe care mie mi se par destul de fade. Dacă ai ciuperci de pădure precum hribii sau gălbiorii, cu atât mai bine, cu siguranță vei avea parte de un festin culinar de zile mari.
Supă de ciuperci brune
Ingredients
- 500 g ciuperci champignon brune (fără picioruș)
- 1 ceapă potrivită
- 2 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 cartof mediu
- 1 lingură de unt
- 200 ml smântână lichidă (de gătit)
- 1,5 l apă
- asezonare: sare, cimbru
Instructions
- Înainte de toate, umple o cană fierbătoare cu apă și pune-o să se încălzească. Acesta este unul dintre trucurile pe care le poți folosi în bucătătrie pentru a fi mai eficient și pentru a scurta timpul de gătire. Curăță și spală legumele: ceapa, morcovii, pătrunjelul, cartoful, ciupercile (doar pălăriile, piciorușul dă un gust cam lemnos în supă – nu îți recomand să îl folosești). După ce ai toate ingredientele pregătite, poți trece efectiv la treabă.
- Pune untul să se topească în cratița în care vei prepara supa. Toacă grosier legumele, inclusiv ceapa – oricum vor fi pasate cu blenderul la final, așa că nu trebuie să te stresezi cu tocatul mărunt. Pune-le, pe rând (în afară de ciuperci), în untul topit, amestecă-le cu o lingură să se călească puțin și apoi adaugă apa fiartă pe care ai pregătit-o la început.
- Pune în oală și ciupercile brune tăiate în 4 sau felii, depinde de mărimea acestora. Adaugă și puțină sare. Acum te poți relaxa pentru vreo 20-25 minute, cam cât durează fierberea legumelor. Poți testa cu furculița bucățile de morcov sau de pătrunjel – acestea fiind de regulă cele care se fierb mai greu – și când sunt pătrunse, oprește focul.
- A venit momentul să îi bucuri pe vecini cu puțin zgomot, pentru că urmează momentul pasării cu blenderul. Dacă vrei să ai și câteva bucățele de ciuperci în supă, păstrează câteva inainte să acționezi blenderul pentru pasarea legumelor.
- După ce ai pasat legumele, adaugă smântâna lichidă, ciupercile bucăți întregi (dacă ai păstrat), puțină sare dacă mai este necesar și cimbru după gust. Reașază oala pe foc și las-o să dea în 2-3 clocote înainte de a o opri de tot.
Acum ești gata să-ți savurezi triumful: propriul bol cu supa aburindă și aromată. Merge de minune cu crutoane aromate cu usturoi și pătrunjel sau cu felii de baghetă proaspătă.