Supa de ceapă este un deliciu gurmand de inspirație culinară franceză. La Paris îmi amintesc că am mâncat prima oară o astfel de supă și am fost uimită de aroma dulce și de consistența unei supe dintr-o legumă aparent banală. Mai mult, vei fi uimit să afli cât de puține ingrediente intră în componența acestei supe, în care tronează ceapa.
Supa de ceapă nu este greu de făcut, dar necesită o bază dintr-o supă de carne – rețeta tradițională se face cu supă de vită, dar eu nu aveam la îndemână oase de vită ca să pregătesc astfel, așa că am folosit carcase de pui și am făcut supa mea de ceapă cu o bază din supă pui.
Cum se face supa de bază
Supa de bază („stock” în engleză sau „fond” în terminilogia franceză) este simplu de făcut. Desigur, găsești și gata de cumpărat, dar aici este un pic tricky, pentru că trebuie să fii sigur că este o supă de calitate (gustă întotdeauna înainte de a o turna în vreo mâncare ca să nu ai surprize ulterior).
Pentru a face supa de bază, este necesar să ai carcase de pui/vită – eu, de exemplu, cumpăr de la magazin casolete cu spinări de pui sau aripioare pe exact pentru acest scop. Pune în oală bucățile de pui, adaugă apă și pune pe foc. Adaugă o ceapă întreagă, doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o tijă de țelină apio și o frunză de dafin. Spumează când este cazul. După de nu se mai ridică spumă, pune și puțină sare.
Fierbe aproximativ o oră, până când carnea a fiert suficient și âmpreună cu legumele și-au lăsat aromele în supă. Strecoară zeama și pune-o deoparte pentru mâncărurile la care îți va fi necesară.
Revenind la supa de ceapă, te asigur că se lasă un pic cu plâns la curățarea și tăierea cepei, mai ales că vorbim de o cantitate considerabilă. Dar ce nu faci atunci când vrei să pui pe masă acest deliciu?
Supa este foarte consistentă, dintr-un bol mmic-mediu te vei sătura, iar la acest efect de sațietate contribuie bagheta gratinată cu brânză răzuită, care este modul obligatoriu de servire a acestei supe. Nu încerca fără, nu are niciun farmec.
Regăsești mai jos pașii de realizare a supei, vei vedea că nu e greu, trebuie doar răbdare și perseverență :).
Supă de ceapă
Ingredients
- 1,2 kg ceapă
- 3-4 linguri ulei de măsline
- 2 linguri unt
- 1 linguriță zahăr brun
- 130 ml vin alb
- 2 căței de usturoi
- 2 l supă de pui/vită
- 1-2 frunze dafin
- sare, piper pentru asezonare
Garnitură de servire
- felii de baghetă
- 1 lingură ulei de măsline
- brânză răzuită tip Gruyere, Comte sau parmezan (eu am folosit Comte)
Instructions
- Curăță ceapa și taie-o solzișori.
- Într-o oală încăpătoare, pune uleiul de măsline să se încingă. Adaugă ceapa tăiată și amestecă pentru ca uleiul să acopere cât mai uniform toată ceapa.
- Lasă ceapa să se gătească aproximativ 20 de minute, la foc mic, amestecând din când în când. După acest interval de timp, ceapa se va fi înmuiat și începe să se mai închidă la culoare.
- Adaugă untul, zahărul brun și puțină sare. Mărește intensitatea focului la mediu și amestecă mai des în ceapă deoarece acum începe caramelizarea (încă vreo 20 de minute).
- Adaugă și usturoiul tăiat mărunt și lasă să se gătească și acesta pentru 2-3 minute.
- Adaugă vinul și amestecă bine, râcâind cu lingura baza cratiței pentru a dezlipi eventualele bucăți de ceapă lipite de oală. Lasă să fiarbă și să se evapore alcoolul cam 5 minute.
- Toarnă supa de pui sau de vită în oală, peste ceapă. Pune frunzele de dafin, apoi acoperă cu capacul și lasă să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 30 de minute.
- Scoate din supă frunzele de dafin, mai adaugă sare (după gust) și puțin piper proaspăt râșnit.
Servire
- Taie câteva felii de baghetă (cam 2-3 felii per porție), stropește-le cu puțin ulei de măsline, apoi pune-le într-o tavă pe hârtie de copt.
- Rumenește-le în cuptor pentru 8 minute la 190 grade C.
- Scoate tava și pune brânză răzuită pe fiecare felie de baghetă. Mai pune pentru 2-3 minute la cuptor, ca să se gratineze.
- Pune feliile de baghetă gratinate peste supa fierbinte și servește imediat. Un deliciu!