Primăvara aceasta pot spune că m-am îndrăgostit de sparanghel. Am profitat la maxim de sezonul acestei legume sofisticate care se regăsea în luna mai prin mai toate magazinele. Îți vine să crezi că am văzut sparanghel vândut la bucată (!) și în Piața Obor? Ei bine, da, sparaghelul a ajuns să se cultive cu succes și în România, așa că, dacă până acum nu l-ai încercat, ar fi bine să o faci!
Sparanghelul este delicios în supă, pentru că dă o culoare minunată și îți încântă papilele gustative cu aroma sa inconfundabilă. O supă cremă ușor de făcut, sățioasă, taman bună pentru un prânz consistent și special. Servește-o cu niște crutoane sau o felie de pâine cu maia.
Supă de sparanghel
Ingredients
- 700 g sparanghel verde doar partea fragedă
- 200 g boabe mazăre congelata sau proaspătă
- 1 buc ceapă
- 1 buc morcov
- 1 buc păstârnac
- sucul de la 1 lime sau 1 lămâie mică, dacă nu ai lime
- 1.5 l apă
- 1 lingură unt
- 200 ml smânână pentru gătit
- sare pentru asezonare
Instructions
- Încălzește apa în fierbătorul electric. Curăță sparanghelul de partea lemnoasă – ca să știi cam unde începe partea fragedă, prin tatonări: încearcă să îndoi partea de jos, dacă aceasta nu se rupe ușor, mută-te puțin mai sus și încearca iar. Acolo unde se rupe cu ușurință înseamnă că e locul unde sparanghelul devine mai fraged. Te sfătuiesc să nu ai milă de partea lemnoasă, nu e gustoasă în mâncare și, mai mult, s-ar putea să te facă să nu mai vrei să mănânci și altădată. Elimină partea lemnoasă ca să te bucuri de gustul fraged și bun. Taie-l în bucăți și pune-l deoparte.
- Pregătește și celelalte legume: curăță, spală și taie grosier ceapa, morcovul, păstârnacul, pune la îndemână mazărea (eu am folosit congelată).
- Pune untul să se topească într-un vas pe aragaz, adaugă legumele și un praf de sare, amestecă puțin să le acoperi pe toate cu untul topit. Lasă-le 3-4 minute să se călească.
- Adaugă apa fierbinte și lasă să fiarbă în voie cam 20-25 minute, poți încerca sparanghelul cu o furculiță ca să verifici textura.
- Dă la o parte de pe foc cratița, pasează cu un blender.
- Adaugă smântâna lichidă și zeama de lime. Verifică și consistența, dacă vrei mai lichidă, mai adaugă puțină apă clocotită.
- Amestecă și gustă pentru asezonare. Repune pe foc oala până mai dă în 2-3 clocote. Acum este gata.
Este cremoasă, delicată, cu aromă de sparanghel și lime, echilibrată prin gustul acrișor de citrice, altfel spus, minunată.