Iubesc galetele cu fructe proaspete. Mi se pare minunat acest mix de aluat fraged și fructe delicioase, arată senzațional și se fac atât de rapid și ușor. Și ce îmi place mai mult la acest desert – și sunt convinsă că îți va plăcea și ție, este că nu trebuie să fii un expert în bucătărie ca să o pregătești. Nici măcar formă de tartă nu îți trebuie. Este suficientă foaia de copt și o tavă de cuptor obișnuită. Galeta este ca o tartă, doar că făcută mai cu nonșalanță, fără grijă prea mare la detalii (marginile ondulate ale tarte, de exemplu). Cu cât e realizată mai rustic, cu atât este mai interesantă. Această galetă este frumoasă prin imperfecțiunea ei 😊.
Galetă cu căpșuni
Ingredients
Aluat fraged:
- 250 g făină
- 125 g unt rece, tăiat cubulețe
- 50 ml apă foarte rece
- 30 g zahăr
- 1 gălbenuș
- un vârf linguriță sare
Umplutură căpșuni:
- 450 g căpșuni curățate și spălate tăiate în 2 sau în 4, în funcție de mărime
- 4-5 linguri zahăr brun
- 2 lingurițe amidon
- 3 linguri griș
Suplimentar
- 1 gălbenuș bătut pentru a unge marginile galetei înainte de a o băga la cuptor
- 1 linguriță zahăr brun pentru a-l presăra pe marginile galetei
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
- Pregătește mai întâi aluatul. Pune făina în castron, adaugă untul cubluețe și amestecă-le cu mâna până obții multe-multe frimituri. În mijlocul castronului cu făină și unt, adaugă apa, zahărul, sarea și gălbenușul și amestecă-le pe toate până se omogenizează. Nu trebuie să îl frămânți mai mult de atât, adună aluatul într-o bilă și pune-l la frigider pentru 30 minute.
- Cât timp aluatul stă la rece, taie căpșunile dacă sunt mai mari, în 2 sau în 4, sau lasă-le întregi dacă sunt micuțe. Pune-le într-un bol împreună cu zahărul și amidonul (amestecă-le puțin pentru ca fructele să se „îmbrace” cu zahărul și amidonul). Amidonul are rolul de a îngroșa sucul pe care fructele și-l vor lăsa în timpul coacerii, la fel și cele 3linguri de griș pe care le punem pe aluatul întins, înainte de a pune fructele.
- Scoate aluatul de la frigider și întinde-l (iese o galetă mare sau 2-3 mai mici, după preferință), apoi presară grișul pe suprafața acestuia, lăsând cam 4-5 cm marginile libere. Adaugă căpșunile pe aluat, lăsând aceeași margine de aluat liberă. Îndoaie spre interior marginilea luatului, de jur împrejur, apăsând ușor pentru a lipi între ele pliurile care se formează. Mijlocul galetei rămâne neacoperit de aluat. Unge cu gălbenuș marginile galetei pentru a-i da o culoare frumoasă, apoi presară puțin zahăr brun.
- Coace galeta timp de 40-45 minutela 180 grade C, până când aluatul se rumenește, iar fructele se încheagă.
După ce se răcorește un pic, taie galeta în felii. E bună călduță, atât simplă, cât și cu puțină înghețată de vanilie sau cu 1-2 linguri de frișcă de casă deasupra. Iată un desert de poveste pe care îl poți face chiar în bucătăria ta.