Trăim vremuri tulburi. Dacă altădată ne-am fi exprimat bucuria și exuberanța pentru venirea primăverii, acum totul este incert. Până și vremea este anapoda, cu ninsoare în prima zi de primăvară. Dar, pentru că cel mai bine mă liniștesc făcând ceea ce îmi place, adică să gătesc și să prăjituresc, am adus astăzi pentru voi un mărțișor dulce: un tort în culorile mărțișorului, diafan și decorat cu zmeură și ghiocei.
I-am zis tort Mărțișor și are un blat aromat cu vanilie, cremă de mascarpone și frișcă, plus vanilie și o glazură de bezea elvețiană. Totul este punctat cu zmeură, de la stratul de gem de zmeură din interior, la decorul cu sos de zmeură de la baza glazurii sau zmeura proaspătăt de deasupra.
Am făcut acest tort pentru prima oară și mi s-a părut o combinație tare bună, așa că vă împărtășesc și vouă rețeta. Să sperăm la o primăvară senină! ȘI bucurați-vă de ceea ce iubiți, căci de acolo vă încărcați de energie bună și putere pentru a face față la tot.
Tort Mărțișor cu vanilie, mascarpone și zmeură
Ingredients
Blat
- 6 buc ouă separate (albușuri-gălbenușuri), la temperatura camerei
- 160 g zahăr
- 160 g făină cernută
- 60 ml ulei vegetal
- 30 ml lapte la temperatura camerei
- 2 lingurițe extract de vanilie
- un praf de sare
Cremă mascarpone-vanilie
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 2 linguri zahăr pudră
- 250 g mascarpone
- 2 lingurițe extract de vanilie
Strat zmeură
- 200 g gem de zmeură (sau mix fructe de pădure)
Sos zmeură
- 200 g zmeură congelată
- 5 linguri zahăr
Glazură bezea elvețiană
- 4 buc albușuri la temperatura camerei
- 200 g zahăr
Topping
- 125 g zmeură proaspătă
Instructions
Pregătire blat
- Preîncălzește cuptorul la 160 grade C. Pregătește două forme de copt cu bază detașabilă. Unge-le cu puțin ulei și pune la bază și o hârtie de copt. Eu am folosit forme de copt cu diametrul de 20 cm.
- Separă ouăle. Albușurile și zahărul se bat până obții o spumă lucioasă și fermă.
- Pune un praf de sare peste gălbenușuri și bate-le ușor cu o furculiță. Toarnă-le treptat peste albușuri și încorporează-le cu ajutorul unei spatule încet, pentru a nu pierde aerul înglobat la baterea albușurilor.
- Adaugă și făina, cam în trei etape, amestecând-o la fel de ușor cu spatula.
- Combină uleiul, laptele și extractul de vanilie, adaugă peste acest amestec o lingura din compozișia de blat, apoi toarnă totul înapoi în bol. Încorporează ușor.
- Toarnă compoziția cât mai egal în cele două forme de copt, nivelează ușor deasupra și pune-le în cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute.
- Când sunt coapte, scoate blaturile și lasă-le să se răcească timp de 10 minute în forme, apoi scoate-le pe un grătar de cofetărie.
- Când s-au răcit, taie-le în două, ca să obținem 4 straturi.
Pregătire cremă
- Bate smântâna și zahărul pudră până obții o frișcă pufoasă.
- Separat, bate mascarponele și apoi adaugă-l treptat peste frișcă. Adaugă la final și extractul de vanilie. Pune la rece până la folosire.
- Pregătește gemul de zmeură pentru a fi gata de folosit.
Pregătire sos zmeură
- Pune zmeura congelată și zahărul într-o crăticioară, pe foc. Amestecă din când în când.
- După ce a scăzut, oprește focul. Trebuie să aibă o consistență mai groasă, o vei folosi pentru a orna baza glazurii.
- Dă printr-o sită deasă ca să obținem un sos fin. Pune-l deoparte.
Asamblare tort
- Pune primul strat de blat pe o farfurie întinsă. Pune jumătate din crema de mascarpone și vanilie, întinde-o cu o spatulă.
- Pune al doilea strat de blat. Aici întinde gemul de zmeură.
- Adaugă al treilea blat și întinde pe el restul de cremă de mascarpone cu vanilie.
- În final, pune al patrulea strat de blat. Pune la rece până pregătești glazura.
Pregătire glazură de bezea elvețiană
- Pune pe foc o crăticioară cu puțină apă. Deasupra acesteia, așează castronul cu albușurile pe care le vei mixa ușor.
- Adaugă zahărul și continuă să mixezi la viteză mică, pe bain-marie, până când zahărul se topește și albușurile sunt și ele tratate termic.
- Apoi, ia castronul de pe bain-marie, pune-l pe blat așezat pe un prosop ca să nu alunece și mixează la viteză mare până când obții o bezea lucioasă și fermă.
Finalizare tort
- Glazurează tortul cu bezea, atât deasupra, cât și de jur-împrejur. Folosește o spatulă și încearcă să dai o formă drăguță glazurii.
- Cu ajutorul unei pensule, decorează partea de jos a glazurii de bezea cu sosul de zmeură, cam 2 cm înălțime, de jur împrejur.
- Pune deasupra zmeură proaspătă. Enjoy!