A venit sezonul cireșelor, de departe favoritele mele. Așa că, pentru a celebra acest sezon delicios, am pregătit pentru voi această tartă cu ciocolată neagră și cireșe, un mix fabulos care împacă iubitorii ambelor tabere (cireșe și ciocolată).
Inițial, ședința foto pentru această tartă cu ciocolată neagră și cireșe trebuia să aibă loc într-un cadru natural superb, mai exact într-o livadă de cireși. Plănuisem cu drag această ședință foto cu Oana și ale ei minunate piese vintage de colecție, însă vremea nu a ținut cu noi și, cu o zi înainte și în ziua respectivă, a plouat.
Așa că, tarta cu ciocolată neagră și cireșe deja făcută a ajuns pe masa din studioul meu unde i-am surprins frumusețea, fără livada de cireși, dar cu niște trandafiri din propria grădină.
Tarta este ușor de făcut, doar aluatul necesită coacere. iar restul elementelor din umplutură trebuie gătite un timp foarte scurt, așa că… hai la treabă! Desertul este consistent și te saturi cu o felie mică, așa că poți împărți tarta cu cei dragi ție.
Iată pașii de urmat pentru a pregăti tarta cu ciocolată neagră și cireșe.
Ingrediente:
Aluat
- 200 g făină
- 2 linguri cacao
- 140 g unt rece, cuburi
- 1 buc gălbenuș
- 40 ml apă rece
- 2 linguri zahăr pudră
Ganache ciocolată neagră
- 400 g ciocolată neagră
- 350 g smântână 35% grăsime
- 30 g unt cuburi
Cireșe pentru umplutură
- 150 g cireșe fără sâmburi
- 2 linguri zahăr brun
Topping
- 200 g cireșe întregi, cu codiță
Instrucțiuni:
Pregătire aluat
- Cerne într-un vas făina și cacaua. Adaugă untul tăiat cuburi și începe să frămânți între degete făina, cacaua și untul până obții o textură fărâmicioasă.
- Adaugă zahărul pudră, apa rece și gălbenușul. Combină cu restul ingredientelor până când totul începe să capete consistența de aluat.
- Formează o bilă (nu frământa deloc aluatul) și pune la rece pentru 30 de minute minim.
- Când aluatul s-a răcit, presară făină pe suprafața de lucru și întinde o foaie care să fie potrivită ca dimensiune pentru o formă de 22 cm (unsă cu puțin unt în prealabil).
- Înțeapă cu furculița de câteva ori aluatul și apoi pune la congeltaor pentru 10 minute.
- Până se răcește din nou aluatul, preîncălzește cuptorul la 190 grade C.
- Coace în orb aluatul timp de 25 de minute (pune peste aluat, în tavă, o greutate – boabe de fasole, orez, pietricele etc). La jumătatea timpului, înlătură greutatea de pe aluat și lasă să rumenească bine.
- Scoate din cuptor și lasă să se răcească.
Pregătire cireșe pentru umplutură
- Pune cireșele jumătăți într-o cratiță mică, pe foc, împreună cu 2 linguri de zahăr brun.
- Lasă să se înmoaie cireșele și să se evapore din sucul lăsat – aproximativ 10-15 minute. Pune-le apoi într-un bol să se răcească până în momentul în care le vei folosi.
Pregătire ganache ciocolată neagră
- Pune ciocolata într-un castron.
- Încălzește smântâna până când dă semne că începe să fiarbă. Adaug-o peste ciocolată și las-o 5 minute fără să faci nimic.
- După cele 5 minute, folosește un tel de mână și amestecă pentru a omogeniza.
- Adaugă untul cubulețe și amestecă din nou până când untul este complet topit.
- Lasă să se răcească la temperatura camerei înainte de a o folosi.
Asamblare tartă
- Toarnă jumăttae din ganache în aluatul copt, presară cireșele gătite pe aragaz, apoi pune și restul de umplutură de ciocolată.
- Lasă să se solidifice înainte de a pune toppingul de cireșe cu codiță. Enjoy!
Tartă cu ciocolată neagră și cireșe
Ingredients
Aluat
- 200 g făină
- 2 linguri cacao
- 140 g unt rece, cuburi
- 1 buc gălbenuș
- 40 ml apă rece
- 2 linguri zahăr pudră
Ganache ciocolată neagră
- 400 g ciocolată neagră
- 350 g smântână 35% grăsime
- 30 g unt cuburi
Cireșe pentru umplutură
- 150 g cireșe fără sâmburi
- 2 linguri zahăr brun
Topping
- 200 g cireșe întregi, cu codiță
Instructions
Pregătire aluat
- Cerne într-un vas făina și cacaua. Adaugă untul tăiat cuburi și începe să frămânți între degete făina, cacaua și untul până obții o textură fărâmicioasă.
- Adaugă zahărul pudră, apa rece și gălbenușul. Combină cu restul ingredientelor până când totul începe să capete consistența de aluat.
- Formează o bilă (nu frământa deloc aluatul) și pune la rece pentru 30 de minute minim.
- Când aluatul s-a răcit, presară făină pe suprafața de lucru și întinde o foaie care să fie potrivită ca dimensiune pentru o formă de 22 cm (unsă cu puțin unt în prealabil).
- Înțeapă cu furculița de câteva ori aluatul și apoi pune la congeltaor pentru 10 minute.
- Până se răcește din nou aluatul, preîncălzește cuptorul la 190 grade C.
- Coace în orb aluatul timp de 25 de minute (pune peste aluat, în tavă, o greutate – boabe de fasole, orez, pietricele etc). La jumătatea timpului, înlătură greutatea de pe aluat și lasă să rumenească bine.
- Scoate din cuptor și lasă să se răcească.
Pregătire cireșe pentru umplutură
- Pune cireșele jumătăți într-o cratiță mică, pe foc, împreună cu 2 linguri de zahăr brun.
- Lasă să se înmoaie cireșele și să se evapore din sucul lăsat – aproximativ 10-15 minute. Pune-le apoi într-un bol să se răcească până în momentul în care le vei folosi.
Pregătire ganache ciocolată neagră
- Pune ciocolata într-un castron.
- Încălzește smântâna până când dă semne că începe să fiarbă. Adaug-o peste ciocolată și las-o 5 minute fără să faci nimic.
- După cele 5 minute, folosește un tel de mână și amestecă pentru a omogeniza.
- Adaugă untul cubulețe și amestecă din nou până când untul este complet topit.
- Lasă să se răcească la temperatura camerei înainte de a o folosi.
Asamblare tartă
- Toarnă jumăttae din ganache în aluatul copt, presară cireșele gătite pe aragaz, apoi pune și restul de umplutură de ciocolată.
- Lasă să se solidifice înainte de a pune toppingul de cireșe cu codiță. Enjoy!