• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
infarfurie.ro
  • Home
  • Despre mine
  • Rețete
    • Mic dejun
    • Gustări
    • Prânz
    • Cină
    • Deserturi
    • De bază în bucătărie
    • De pus lângă
    • Pentru cămară
  • Povești despre mâncare
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

Salată de vară Panzanella

Panzanella

Astăzi vă invit la masă pentru o salată Panzanella – o rețetă de vară inspirată de bucătăria italiană, mai precis de cea din regiunea Toscana. Este o rețetă simplă, oarecum asemănătoare cu cea clasică de roșii pe care o facem și noi, aici, în mod obișnuit vara, din roșii delicioase de grădină, suculente și pline de gust.

Câteva cuvinte despre Panzanella și apartenența ei la cucina povera

Din perspectiva culturii gastronomice, Panzanella este una dintre rețetele specifice așa-numitei „cucina povera” (bucătăria celor săraci), desemnând modul în care, pe vremuri, italienii din păturile sărace obișnuiau să gătească folosind ce era la îndemână.

De multe ori, ei refoloseau ce resturi aveau prin casă pentru a face noi mâncăruri (un astfel de exemplu este pâinea veche care este ingredient într-o serie întreagă de mâncăruri noi tocmai pentru a evita aruncarea ei).

Dacă atunci, oamenii ar fi zis că e un mod de a economisi și a fi practici, astăzi am spune că e vorba de un simț dezvoltat al responsabilității sociale și un mod de a lupta împotriva risipei alimentare. Dacă vrei să citești mai multe despre cucina povera, te invit să citești articolul dedicat pe care l-am scris aici.

Revenind la rețeta noastră, salata e ușor de făcut și bună de tot. Așa că nu mai sta pe gânduri și încearc-o și tu în aceste zile de vară!

Cum să pregătești salata Panzanella

Ingrediente:

  • 4 felii pâine rustică (mai veche)
  • 2 linguri ulei
  • 4 buc roșii mari
  • 1 buc ardei gras rosu/galben
  • 1 buc ceapă roșie
  • 2-3 buc castraveți
  • câteva frunze de busuioc proaspăt

Dressing

  • 3-4 linguri ulei
  • 2 linguri oțet din vin alb
  • 1 buc cățel de usturoi
  • 1 linguriță muștar de Dijon
  • sare după gust

Instrucțiuni:

  • Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Pregătește o tavă, pe care să pui o foaie de copt.
  • Taie feliile de pâine în cuburi de aprox. 1-1,5 cm. Așază-le în tavă, pe foaia de copt și stropește-le cu ulei. Coace pâinea cam 10 minute până când începe să devină aurie și se usucă bine. Scoate tava din cuptor și las-o deoparte.
  • Taie roșiile, castraveții și ardeiul în bucăți mari, iar ceapa – solzișori.
  • Adaugă legumele și pâinea într-un castron mare. Toarnă dressing-ul și amestecă ușor pentru a se întrepătrunde aromele, iar pâinea să absoarbă zeama de roșii și dressingul. Pune și frunzele de busuioc deasupra și servește delicioasa salată Panzanella.
Panzanella
Print Pin

Salată Panzanella

Course Salad
Cuisine Italian
Prep Time 10 minutes minutes
Cook Time 10 minutes minutes
Total Time 20 minutes minutes
Author Andreea

Ingredients

  • 4 felii pâine rustică (mai veche)
  • 2 linguri ulei
  • 4 buc roșii mari
  • 1 buc ardei gras rosu/galben
  • 1 buc ceapă roșie
  • 2-3 buc castraveți
  • câteva frunze de busuioc proaspăt

Dressing

  • 3-4 linguri ulei
  • 2 linguri oțet din vin alb
  • 1 buc cățel de usturoi
  • 1 linguriță muștar de Dijon
  • sare după gust

Instructions

  • Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Pregătește o tavă, pe care să pui o foaie de copt.
  • Taie feliile de pâine în cuburi de aprox. 1-1,5 cm. Așază-le în tavă, pe foaia de copt și stropește-le cu ulei. Coace pâinea cam 10 minute până când începe să devină aurie și se usucă bine. Scoate tava din cuptor și las-o deoparte.
  • Taie roșiile, castraveții și ardeiul în bucăți mari, iar ceapa – solzișori.
  • Adaugă legumele și pâinea într-un castron mare. Toarnă dressing-ul și amestecă ușor pentru a se întrepătrunde aromele, iar pâinea să absoarbă zeama de roșii și dressingul. Pune și frunzele de busuioc deasupra și servește delicioasa salată Panzanella.
Panzanella

Fericire în farfurie!

Retete similare:

Tartă rustică (galetă) cu roșii, ricotta, brânză albastră și oregano Creme brulee cu ciocolată și cireșe Supă de usturoi cu bacon și parmezan Prăjitură cu caise și ricotta Salată de ardei copți și buratta
Articol anterior: « Angel Food Cake cu mousse de fructe de pădure
Articolul urmator: Ruladă Tiramisu »

Bara principală

Andreea Mira

Salut!
Eu sunt Andreea și mă bucur că ai intrat în bucătăria mea.
Despre mine

Retete populare

Povesti despre mancare

Memoria olfactivă

Nu știu cum sunt alții, dar eu mă pot lăuda că am o memorie olfactivă destul de pregnantă. Mai știți cartea aceea interminabilă a lui Proust pe care ar fi trebuit să o bifăm ca lectura prin liceu? Nu ...

Citește tot

andreeamira.ro

Footer

Instagram

Copyright infarfurie.ro © 2025 - Cookies & Politica de confidentialitate