Îți las aici rețeta unui aluat de pizza cu care să îți pregătești preferatele acasă, oricând și cu orice ai la îndemână.
Nu întotdeauna am avut o părere bună despre pizza făcută în casă. Mi se părea că nu pot obține un blat gustos și bine copt așa cum au cele de la pizzeriile din oraș. De fapt, părerea mea era bazată pe o lipsă de experiență în a face diferite tipuri de aluaturi, precum și pe lipsa unui cuptor bun, la care să poți seta și controla cât mai precis temperatura.
După ce am depășit aceste două minusuri, făcutul pizzei în casă a devenit o plăcere și un obicei. Copiilor mei le place atât de mult pizza “făcută de mami”, încât nici nu mai vor să audă de cea de la restaurant sau de la delivery.
Cel mai funny moment a fost când ne-am dus într-o vacanță cu toții, în Sicilia, iar ei nu au vrut să mănânce pizza siciliană pe motiv că nu are gustul celei făcute de mine!
Rețeta este ușor de făcut, doar trebuie să ai un pic de îndemânare pentru frământat (ideal ar fi să îți placă să frămânți) și de răbdare pentru că necesită ceva timp pentru creștere aluat. Ca sfat, dacă vrei să faci pentru prânz pizza, fă aluatul de dimineață, iar dacă planifici pizza pentru seară, îl poți face după-amiază.
Aluat de pizza
Ingredients
- 500 g făină (din cea specială pentru pizza dacă găsești să cumperi – are un aspect mai grișat sau făină 650, merge și aceasta foarte bine)
- 1 linguriță sare (rasă, nu cu vârf)
- 1 lingură oregano uscat (opțional, poți înlocui cu busuioc dacă îl preferi)
- 8 g drojdie proaspătă (înseamnă cam 1/3 din cubulețul clasic de drojdie gen Pakmaya) dizolvată în 3-4 linguri de apă călduță
- 2 linguri ulei de măsline
- 250 ml apă
Instructions
- Măsoară toate ingredientele. Pune făina într-un castron încăpător, în care să ai loc să frămânți, dar și să crească aluatul ulterior. Deasupra făinii poți adăuga sarea și oregano (dacă nu îți place aroma poți să îl elimini din rețetă) și amestecă-le ușor cu mâna să se intrepătrundă.
- Într-un bol mic, dizolvă drojdia proaspătă în 40ml apă călduță, apoi pune aici și uleiul de măsline. Toarnă amestecul cu drojdia și restul de apă peste făină.
- Începe să amesteci ingredientele uscate și cele umede pentru a obține un aluat omogen. Dacă ți se pare prea umed aluatul (încă se lipește de mâini), mai presară câte puțină făină. Dacă ți se pare că mai necesită apă, mai pune câte un pic de apă.
- Textura potrivită este atunci când aluatul este elastic, omogen și nu se mai lipește nici de mâini, nici de castron. Acum începe procesul de frământare, 5-10 minute, în castron sau poți pune aluatul direct pe blat.
- După ce l-ai frământat, dă-i o formă de bilă, lasă-l în castron și acoperă vasul cu o folie alimentară. Trebuie să crească cel puțin 2 ore, ideal într-un loc mai cald din bucătărie.
- După ce aluatul a crescut (cel puțin și-a dublat volumul), poți trece la pregătirea efectivă a pizzei. Din acest aluat îți ies 2 pizze potrivit de mari, deci împarte aluatul în 2 părți.
- Preîncălzește cuptorul la 220° C.
- Pe blatul înfăinat, ia una dintre jumătățile de aluat, modelează-l într-o bilă și apoi începe să îl întinzi. Dacă ai răbdare și îndemânare, poți încerca să îl întinzi doar folosind mâinile. Trebuie perseverență, pentru că, inițial, blatul tinde să se strângă la loc, dar, după mai multe întinderi, cedează. Mai simplu și mai rapid este să-l întinzi cu ajutorul sucitorului.
- Pentru copt, îți recomand tăvile speciale pentru pizza, cele cu găurele. Eu am două și sunt tare mulțumită de cum se comportă la copt (lasă căldura cuptorului să ajungă mai direct la partea de jos a pizzei și să o facă mai crocantă).
- Unge tava de copt cu puțin ulei de măsline (eu pun puțin ulei în tavă și îl întind cu ajutorul unui șervet de hârtie din rola de bucătărie).
- După ce pui aluatul în tava de copt, întinde un strat subțire de sos de roșii, apoi așază bucăți de mozzarella pe întreaga suprafață (nu trebuie să fie chiar una lângă alta, deoarece ele se topesc și se întind în timpul coacerii).
- Pune apoi ingredientele preferate și coace pizza cam 15 minute la 220° C.
Nu știu cum va fi la tine, dar noi, de când am început să facem pizza acasă folosind acest blat, am decretat duminica drept zi de pizza! Este atât de bună și nu necesită prea mare efort. În plus, poți pune ce ingrediente ai disponibile prin frigider (salvezi câteva ingrediente pe care altfel poate le-ai arunca) și să creezi combinații nenumărate.
Tips&tricks
Câteva sfaturi pentru pizza reușită:
* Sunt unele ingrediente care se pot arde/scoroji ușor dacă le punem de la început pe blatul de pizza (mai ales că pizza se coace la o temperatură ridicată). Aceste tip de ingrediente trebuie puse la finalul coacerii, imediat după ce scoatem pizza din cuptor. În această categorie intră: prosciutto, avocado, verdețuri (spanac, rucola, busuioc).
* Dintre ingredientele pe care le poți pune de la început se numără: cârnăciorii, cubulețele de bacon, felii de dovlecei, vinete, ciuperci, ardei, ceapă, măsline, brânza de toate tipurile.
* Nu întinde sosul de roșii până la marginea blatului, lasă de jur împrejur cam 1 cm liber, previi umezirea marginilor pizzei.
Combinații de ingrediente
Printre aletele, eu am folosit și următoarele mixuri de ingrediente care sper să te inspire și pe tine!
- pere cu gorgonzola, miere și nuci
- ciuperci brune, spanac baby, roșii cherry
- ciuperci brune, roșii cherry, ardei copt si frunze de salvie
- dovlecei tineri tăiați foarte fin, roșii cherry, brînză de capră (tare)
- ciuperci brune cu usturoi răzuit (dă o savoare incredibilă) și prosciutto
- ouă de prepeliță, felii de roșii tăiate subțire, felii de ardei