Acest cheesecake cu afine este un desert atât de bun încât cu greu te poți opri doar la o felie. Nu prea dulce, cremos și cu un strat generos de afine moi și suculente deasupra, acest cheesecake cu afine este visul oricărui iubitor de desert!
Dacă te intimidează pregătirea unui cheesecake copt, dacă te gândești la baie de apă pentru copt și alte lucruri complicate, să știi că nu este cazul aici. Trebuie doar să urmezi câteva reguli simple și vei reuși să obții mult râvnita textură cremoasă și fină și, bineînțeles, fără crăpături.
Sfaturi pentru reușita rețetei
- scoate din timp ingredientele care se țin la frigider (crema de brânză, crema mascarpone, ouăle, afinele) pentru a căpăta temperatura mediului ambint înainte de pregătirea rețetei.
- amestecă ingredientele mai degrabă decât să le bați cu mixerul pentru că introducerea de mult aer în compoziție poate duce la crăparea cheesecake-ului în timpul coptului.
- folosește paleta robotului de bucătărie și nu telul robotului, iar dacă nu folosești un robot de bucătărie, amestecă totul cu un tel de mână.
- coace cheesecake-ul la temperatură joasă, timp mai îndelungat – 140 de grade și 55-60 de minute.
- lasă cheesecake-ul să se răcească treptat, lăsându-l pentru 1 oră în cuptor, cu ușa întredeschisă.
- nu te speria dacă marginile desertului sunt bine închegate, dar mijlocul este încă ușor moale – se va închega și în partea centrală, pe măsură ce se răcește.
Acestea fiind spuse, nu îți rămâne decât să încerci această delicioasă rețetă.
Ingrediente cheesecake cu afine
Bază cheesecake
- 300 g biscuiți cu ovăz
- 120 g unt topit
Cremă cheesecake
- 500 g cremă de brânză la temperatura camerei
- 250 g brânză mascarpone la temperatura camerei
- 120 g zahăr
- 2 linguri amidon
- 3 buc ouă la temperatura camerei
- 1 linguriță extract de vanilie
- 125 g afine proaspete
Topping afine
- 300 g afine proaspete
- 2 linguri zahăr brun
- 1/2 lamâie (zeama)
Instrucțiuni pregătire cheesecake cu afine
Pregătire bază cheesecake
- Preîncălezște cuptorul la 180 grade C. Unge cu unt/spray cu ulei o tavă de copt cu bază detașabilă (20 cm diametru).
- Mărunțește biscuiții cu ajutorul robotului de bucătărie sau pune-i într-o pungă cu zip și lovește-i ușor cu un sucitor. Indiferent de metoda aleasă, rezultatul trebuie să fie același: o textură fină.
- Pune biscuiții mărunțiți într-un castron și toarnă peste ei untul topit. Amestecă bine cu o spatulă pentru ca biscuiții să absoarbă untul și totul să capete o textură nisipoasă de aluat.
- Răstoarnă aluatul de biscuiți în tava de copt, presează bine atât pe baza tăvii, cât și pe pereți, pe o înălțime de aproximativ 4 cm.
- Pune la copt blatul pentru 8-10 minute, la 180 grade C. Scoate apoi tava și lasă să se răcorească un pic. Micșorează temperatura cuptorului la 140 grade C pentru a pregăti coptul cheesecake-ului.
Pregătire cremă cheesecake
- În vasul de mixer, pune crema de brânză și mascarponele. Amestecă puțin, la viteză mică, folosind paleta robotului (sau amestecă totul cu un tel manual – nu recomand mixerul obișnuit, pentru că introduce mai mult aer în compoziție și există un risc mai mare de crăpare).
- Amestecă zahărul cu amidonul și pune-le în vasul cu crema de brânză. Amestecă din npou, la viteză mică, tot cu ajutorul paletei (sau cu telul manual).
- Când zahărul s-a integrat în compoziție, adaugă ouăle întregi, treptat, unul câte unul. Continuă la viteză mică, tot cu paleta.
- După ce ai terminat de pus ouăle, adaugă extractul de vanilie. Oprește robotul de bucătărie (dacă ai folosit) și pune afinele proaspete. Amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule.
- Toarnă compoziția în tava cu blatul de biscuiți. Scutură puțin tava pentru a te asigura că nu sunt bule de aer la suprafață.
- Pune tava în cuptor pentru 55-60 de minute, la o temperatură de 140 grade C. Dacă știi că tava nu este perfect etanșă, pune dedesubtul ei o altă tavă care să preia eventualele scurgeri sau înfoliază partea de jos a tăvii cu ajutorul foliei de aluminiu.
- Cheesecake-ul este gata când marginile sunt bine închegate și ușor rumenite, iar mijlocul este încă ușor moale. Nu îți face griji, în timpul răcirii, și mijlocul va deveni bine închegat.
- Lasă cheesecake-ul să se răcească în cuptor pentru 1 oră, cu ușa întredeschisă, apoi scoate-l pe blatul de bucătărie să se răcească de tot.
Pregătire topping afine
- Pune afinele, zahărul și zeama de lămâie într-o crăticioară, la foc mic. Lasă-le doar până când afinele se înmoaie, dar încă își păstrează forma, aproximativ 10-15 minute.
Asamblare cheesecake
- Când cheesecake-ul s-a răcit de tot, pune-i deasupra topping-ul de afine. Servește cu mare poftă, e delicios!
Alte deserturi care s-ar putea să îți placă:
- Tort Pavlova cu ciocolată și mascarpone
- Tartă cu mure și aluat fraged cu alune de pădure
- Tort cu blat de ciocolată, ganache de ciocolată neagră și zmeură
Cheesecake cu afine
Ingredients
Bază cheesecake
- 300 g biscuiți cu ovăz
- 120 g unt topit
Cremă cheesecake
- 500 g cremă de brânză la temperatura camerei
- 250 g brânză mascarpone la temperatura camerei
- 120 g zahăr
- 2 linguri amidon
- 3 buc ouă la temperatura camerei
- 1 linguriță extract de vanilie
- 125 g afine proaspete
Topping afine
- 300 g afine proaspete
- 2 linguri zahăr brun
- 1/2 lamâie (zeama)
Instructions
Pregătire bază cheesecake
- Preîncălezște cuptorul la 180 grade C. Unge cu unt/spray cu ulei o tavă de copt cu bază detașabilă (20 cm diametru).
- Mărunțește biscuiții cu ajutorul robotului de bucătărie sau pune-i într-o pungă cu zip și lovește-i ușor cu un sucitor. Indiferent de metoda aleasă, rezultatul trebuie să fie același: o textură fină.
- Pune biscuiții mărunțiți într-un castron și toarnă peste ei untul topit. Amestecă bine cu o spatulă pentru ca biscuiții să absoarbă untul și totul să capete o textură nisipoasă de aluat.
- Răstoarnă aluatul de biscuiți în tava de copt, presează bine atât pe baza tăvii, cât și pe pereți, pe o înălțime de aproximativ 4 cm.
- Pune la copt blatul pentru 8-10 minute, la 180 grade C. Scoate apoi tava și lasă să se răcorească un pic. Micșorează temperatura cuptorului la 140 grade C pentru a pregăti coptul cheesecake-ului.
Pregătire cremă cheesecake
- În vasul de mixer, pune crema de brânză și mascarponele. Amestecă puțin, la viteză mică, folosind paleta robotului (sau amestecă totul cu un tel manual – nu recomand mixerul obișnuit, pentru că introduce mai mult aer în compoziție și există un risc mai mare de crăpare).
- Amestecă zahărul cu amidonul și pune-le în vasul cu crema de brânză. Amestecă din npou, la viteză mică, tot cu ajutorul paletei (sau cu telul manual).
- Când zahărul s-a integrat în compoziție, adaugă ouăle întregi, treptat, unul câte unul. Continuă la viteză mică, tot cu paleta.
- După ce ai terminat de pus ouăle, adaugă extractul de vanilie. Oprește robotul de bucătărie (dacă ai folosit) și pune afinele proaspete. Amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule.
- Toarnă compoziția în tava cu blatul de biscuiți. Scutură puțin tava pentru a te asigura că nu sunt bule de aer la suprafață.
- Pune tava în cuptor pentru 55-60 de minute, la o temperatură de 140 grade C. Dacă știi că tava nu este perfect etanșă, pune dedesubtul ei o altă tavă care să preia eventualele scurgeri sau înfoliază partea de jos a tăvii cu ajutorul foliei de aluminiu.
- Cheesecake-ul este gata când marginile sunt bine închegate și ușor rumenite, iar mijlocul este încă ușor moale. Nu îți face griji, în timpul răcirii, și mijlocul va deveni bine închegat.
- Lasă cheesecake-ul să se răcească în cuptor pentru 1 oră, cu ușa întredeschisă, apoi scoate-l pe blatul de bucătărie să se răcească de tot.
Pregătire topping afine
- Pune afinele, zahărul și zeama de lămâie într-o crăticioară, la foc mic. Lasă-le doar până când afinele se înmoaie, dar încă își păstrează forma, aproximativ 10-15 minute.
Asamblare cheesecake
- Când cheesecake-ul s-a răcit de tot, pune-i deasupra topping-ul de afine. Servește cu mare poftă, e delicios!