Aveam demult pe listă acestă rețetă de clătite Suzette (crêpes Suzette, cum le zic frații noștri francezi). Deși poate sună pretențios, de fapt nu este deloc complicat. Sunt clătite clasice, din cele subțiri, pe care, după ce sunt gata, le cufundăm într-un sos aromat și dulce pe bază de zahăr caramelizat, unt și suc de portocale. Și pentru că iubesc portocalele roșii, le-am folosit în această rețetă de clătite Suzette pentru un plus de aromă și frumusețe.
Scurtă istorie
Istoriile despre originea acestei rețete sunt împărțite. Pe de-o parte, se spune că în 1895, un tânăr ospătar de numai 14 ani, pe nume Henri Charpentier, de la Cafe de Paris din Monte Carlo, ar fi inventat acest desert dintr-o greșeală. Pe când Charpentier pregătea să servească un desert cu clătite și fructe la masa Prințului de Wales, viitorul Rege Edward VII al Marii Britanii, lichiorul de fructe a luat foc (cum am spune acum, s-a flambat). Tânărul a decis să ducă totuși desertul astfel obținut la masa Prințului și acesta s-a arătat foarte încântat. Ca urmare, desertul a fost păstrat și denumit „Suzette” pornind de la numele uneia dintre invitatele de la masa regală.
O altă versiune susține că rețeta a fost denumită astfel în cinstea unei actrițe de origine franceză, Suzanne Reichenberg, supranumită și „Suzette”. Într-o piesă de teatru, ea juca rolul unei menajere care servea clătite. Aceste clătite erau furnizate de către Monsieur Joseph de la Restaurantul Mariveaux, care s-a gândit să flambeze clătitetele pentru a face mai mult spectacol în fața publicului.
Poate că lucrurile legate de istoria clătitelor Suzette sunt incerte, dar ceva este totuși cert: rețeta este delicioasă și și-a câștigat de peste o sută de ani locul pe lista clasicelor franțuzești.
Clătitele Suzette nu se fac greu, iar dacă vrei senzații tari, poți flamba lichiorul pus la final în sosul de portocale. Eu nu l-am flambat, dar indiferent de versiune, cu siguranță vei fi fericit cu acest desert aromat.
Încearcă și alte rețete cu clătite de pe blog:
- Tort de clătite cu ciocolată
- Clătite cu spanac baby, avocado și pătrunjel
- Dutch baby cu fructe de pădure
Clătite (crepes) Suzette
Ingredients
Clătite
- 4 buc ouă
- 250 g făină
- 500 ml lapte
- 50 g unt topit
- un praf de sare
- 1 lingură zahăr (opțional)
- ulei pentru prăjit clătitele
Sos de portocale roșii și lichior de mandarine
- 50 g zahăr
- 250 ml suc de portocale roșii (fresh)
- 50 g unt cuburi
- 4-5 linguri lichior de mandarine (portocale)
- coajă răzuită de la 2 portocale roșii
Instructions
Pregătire aluat clătite
- Pune făina și sarea într-un bol încăpător. Adaugă ouăle, untul topit și zahărul (dacă alegi să îl folosești).
- Amestecă aceste ingrediente cu un tel, apoi toarnă laptele, treptat. Mixează bine ca să se omogenizeze compoziția. Acoperă castronul și lasă aluatul să se odinească 2 ore pe blat. la temperatura camerei.
- După cele două ore, încinge o tigaie de clătite și coace, rând pe rând, clătitele. Pune-le întinse, unele peste altele, până când pregătești sosul.
Pregătire sos portocale
- Pune zahărul să se caramelizeze într-o tigaie. Când s-a topit și începe să devină auriu, adaugă sucul de portocale, coaja răzuită, untul și, la final, lichiorul de mandarine (portocale).
- Lasă să dea în câteva clocote ca să se îngroașe puțin. Stinge focul și pune, pe rând, clătitele în tigaie ca să se "îmbrace" în sos.
- Scoate clătita și împăturește-o în două, apoi încă o dată în două (obții o formă triunghiulară).
- Servește imediat, cu felii de portocale deasupra și extra sos, dacă mai vrei. Un deliciu de zile mari!