• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
infarfurie.ro
  • Home
  • Despre mine
  • Rețete
    • Mic dejun
    • Gustări
    • Prânz
    • Cină
    • Deserturi
    • De bază în bucătărie
    • De pus lângă
    • Pentru cămară
  • Povești despre mâncare
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

Galetă cu căpșuni și rubarbă

galeta cu capsuni si rubarba
galeta cu capsuni si rubarba

Primăvara vine cu sezonul căpșunilor și al rubarbei. Această Cenușăreasă a bucătăriei, rubarba a revenit, cu ajutorul pasionaților de gusturi inedite și sezoniere, în centrul atenției și al deserturilor. Profită de sezonul ei, prin luna mai ca sa fiu mai exactă, și cumpără tijele colorate în roșu și verde. Câteva tije sunt suficiente să îți faci pofta și un desert de zile mari. Combinația de căpșuni și rubarbă pentru o galetă mi se pare interesantă pentru că se combină atât texturile lor diferite, cât și gusturile (dulce și acrișor), ducând la o explozie de senzații atunci când o mănânci.

galeta cu capsuni si rubarba

Dar poate te întrebi ce este o galetă. Termenul provine de la cuvântul franțuzesc “galette” și reprezintă un soi de tartă rustică, plată, cu o formă neregulată și nestudiată (de unde și diferența față de mult mai ordonata și eleganta tartă). Eu folosesc același tip de aluat fraged ca în cazul tartelor, cu diferența că nu o mai pun în forma de tartă și nu o mai coc dinainte în orb. E mai rapidă și are o frumusețe… brută, naturală, care mie îmi place tare mult.

Așa că, o dată ce se deschide sezonul fructelor, începând cu căpșunile, începe pentru mine și sezonul galetelor! Sunt simplu de făcut și atât de bune!

galeta cu capsuni si rubarba
Print Pin

Galetă cu căpșuni și rubarbă

Course Dessert
Prep Time 45 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 8

Ingredients

Aluat fraged

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 1 praf sare
  • 50 ml apă rece
  • 1 gălbenuș

Umplutură fructe

  • 250 g căpșuni tăiate în jumătăți/sferturi sau lăsate întregi dacă sunt mici
  • 250 g tije de rubarbă tăiate în bucăți de 3-4 cm lungime
  • 120 g zahăr brun
  • 2 lingurițe zeamp de lămâie
  • 20 g amidon
  • 3 linguri griș

Finisare galetă

  • 1 gălbenuș pentru uns marginile galetei
  • 1 linguriță zahăr brun pentru presărat pe marginea galetei

Instructions

  • Prepară aluatul ca în rețeta de aici. Lasă-l la rece pentru cel puțin 30 de minute.
  • Preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
  • Pune într-un bol fructele spălate și taiate în bucățele, apoi adaugă zahărul, zeama de lămâie și amidonul. Amidonul are rolul de a îngroșa sucul pe care fructele și-l vor lăsa în timpul coacerii.
  • Întinde aluatul, apoi presară 3 linguri de griș pe suprafața acestuia, lăsând cam 4-5 cm marginile libere. Grișul are același rol de a absorbi din sucul fructelor și de a nu lăsa aluatul să se inmoaie în partea de jos.
  • Pune fructele pe aluat, lăsând aceeași margine de aluat liberă. Îndoaie spre interior marginile aluatului, de jur împrejur. Mijlocul galetei, plin cu fructe, va rămâne neacoperit. Marginile aluatului vor face niște pliuri din loc în loc, apasă ușor pe ele ca să lipească aceste între ele. Unge cu gălbenuș marginile galetei, apoi presară puțin zahăr brun.
  • Coace galeta timp de 40-45 minute la 180 grade C, până când aluatul se rumenește, iar fructele se încheagă. Mirosul de fructe coapte, în special aroma de căpșuni, îți va inunda bucătăria în tot acest timp.
galeta cu capsuni si rubarba
galeta cu capsuni si rubarba
galeta cu capsuni si rubarba

Este minunat de bună caldă, recomand să o mănănci așa, iar dacă vrei un plus de decadență, pune deasupra o lingură de înghețată de vanilie, care se va topi și se va amesteca în sucul de fructe coapte. Mai ia o linguriță și gândește-te ce frumoasă este viața…

Fericire în farfurie!

Retete similare:

Salată cu file de biban de mare, cartofi și dressing de muștar Prăjitură pufoasă cu căpșuni și fulgi de cocos Tort de ciocolată, cu cremă de lapte condensat și afine Salată de vară cu caise, rucola, mozzarella și prosciutto Tort Tiramisu
Articol anterior: « Sparanghel cu sos Bechamel și creveți
Articolul urmator: Chiftelute cu dovlecei și brânză de capră »

Bara principală

Andreea Mira

Salut!
Eu sunt Andreea și mă bucur că ai intrat în bucătăria mea.
Despre mine

Retete populare

Povesti despre mancare

Istorisiri din bucatarie – In spatele usilor de vestiar

Cu pași grăbiți, intru pe poarta restaurantului. Este încă devreme, ora 11 este un fel de dis de dimineață pentru un local ca acesta. Fac câțiva pași pe mica alee cu bucăți de marmură curățate ca-n ...

Citește tot

andreeamira.ro

Footer

Instagram

View on Instagram

Copyright infarfurie.ro © 2023 - Cookies & Politica de confidentialitate