Ce faci atunci când ai o conopidă frumoasă în frigider și niște paste în cămară? Le combini într-o mâncare delicioasă, la care adaugi un sos Bechamel catifelat care să le desăvârșească gustul și aromele. Așa am făcut într-o zi friguroasă de iarnă când voiam să pregătesc ceva nou și bun. Dacă pare complicat, să știi că nu este, cuptorul este cel care duce greul în această rețetă.
Am desfăcut conopida în inflorescențe mici, la care am adăugat niște rondele de ceapă care să aducă dulceață și aromă. Le-am stropit cu ulei de măsline din cel mai bun, am presărat sare de mare și Za’atar,. Pastele – am avut niste farfalle – le-am fiert și apoi le-am lăsat deoparte. Sosul Bechamel se face simplu și rapid, găsești rețeta aici, pe blog. Apoi le-am pus împreună într-o tavă și le-am băgat la cuptor înca vreo 30 minute.
Efortul cel mai mare este să aștepți să iasă tava din cuptor :).
Paste cu conopidă coaptă și sos Bechamel
Ingredients
- 1 conopidă (potrivită ca mărime)
- 2 cepe (medii)
- ulei de măsline
- sare de mare
- Za'atar
- 200 g paste (eu am folosit farfalle, dar tu le poți pune pe cele preferate de tine)
- 750 ml sos Bechamel (vezi mai jos link rețetă)
Instructions
- Spală conopida și rupe-o în inflorescențe mai mici. Taie cepele în rondele mari. Așază conopida și ceapa pe o foaie de copt în tavă, stropește cu ulei de măsline, presară niște sare de mare și condimente Za’atar.
- Pune tava în cuptor si coace timp de 25 de minute la 180° C. Amestecă din când în când în conopida și ceapa din tavă pentru a le întoarce și a le rumeni pe toate părțile.
- Între timp, pregătește sosul Bechamel și fierbe pastele.
- Când le ai pe toate gata, ia o tavă de ceramica/sticlă termorezistentă, unge-o cu puțin ulei de măsline, apoi pune pastele și conopida + ceapa. Amestecă-le pentru a le distribui cât mai uniform.
- Toarnă sos de Bechamel până le acoperi și răzuiește puțin parmezan deasupra.
- Pune la cuptor, tot la 180° C, cam 30 minute (până se rumenește deasupra).
Se potrivește foarte bine cu o salată verde! O mâncare consistentă și bună, de savurat alături de un pahar de Prosecco sau de vin alb.