Această prăjitură răsturnată cu clementine este pentru când e frig afară și citricele sunt în sezonul lor de vârf, zemoase și parfumate. Este rețeta de făcut într-un weekend când ai vrea să ai ceva bun de savurat lângă cafea. Sau să te acompanieze la filmul bun pe care urmează să îl vezi după-amiaza.
Se face repede, cu ingrediente obișnuite, doar citricele să le ai la îndemână. Eu am făcut într-o tavă mică, dar dacă vrei, poți dubla cantitățile.
Prăjitură răsturnată cu clementine
Ingredients
Compoziție prăjitură
- 100 g unt moale
- 100 g zahăr
- 100 g făină
- 1 ou
- 1 linguriță praf de copt
Sirop pentru clementine
- 1 lingură unt
- 1 lingură miere
- 1/2 linguriță zeamî de lămâie
- 4-5 clementine (preferabil bio, la care se poate consuma coaja)
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge cu puțin unt o tavă mică de copt, iar pe fundul tăvii pune și o hârtie de copt. Spală bine clementinele (ideal ar fi să ai unele bio, la care să poți consuma coaja). Taie-le în felii, cu tot cu coajă.
- Pune ingredientele într-un bol și mixează până se omogenizează.
- Într-un mic vas pune pe foc untul, mierea și zeama de lămâie, dă la o parte vasul când începe să clocotească. Pune acest sirop în tava de copt, având grijă să fie uniform distribuit.
- Aranjează feliile de clementine începând din mijloc către margini (suprapune-le doar câte un pic).
- Toarnă și compoziția în tavă și coace prăjitura pentru 25-30 min (testează cu o scobitoare dacă interiorul s-a copt).
- Lasă să se răcească în tavă 10-15 minute, apoi răstoarnă prăjitura pe o farfurie și dă la o parte hârtia de copt de deasupra fructelor. Poți pudra cu zahăr sau lăsa ca atare.
Este o prăjitură perfectă pentru iarnă, aromată și reconfortantă. Va fi așa cum îți imaginezi, un parfum de copt, de bun, care se răspândește în toată casa și un desert delicios făcut cu mâinile tale.