O supă cremă caldă și aromată de cartofi copți și usturoi, într-o zi rece, face minuni! Gustul este consistent, plin de savoare și păstrează ceva subtil atât din aroma de cartof copt, cât și din cea de usturoi copt. Pentru masa de prânz, această supa delicioasă este o alegere perfectă. În plus, le va plăcea și copiilor, pentru că nu are un gust pregnant de usturoi, ci doar o aromă delicată.
Ingredientele sunt la îndemână și se face destul de simplu. Doar coptul cartofilor durează un pic mai mult, dar cu siguranță găsești ceva de făcut cât aștepți pe lângă ei.
Supă cremă de cartofi copți și usturoi
Ingredients
- 7-8 cartofi (aprox. 1 kg)
- 2 căpățâni usturoi cu coajă cu tot
- 2-3 linguri ulei de măsline
- câteva ramuri de cimbru proaspăt
- 2 linguri unt
- 1 ceapă
- 1.5 l supă de legume (dacă nu ai deja, poți pune apăsimplă sau poți face rapid una dintr-o ceapă, 3 morcovi, 1 rădăcină depătrunjel și 1 tijă de țelină Apio, puse la fiert în 2l de apă timp de 20-25minute)
- 150 ml smântână lichidă pentru gătit
- sare pentru asezonare
- felii/cuburi bacon rumenite în tigaie pentru servire (opțional)
Instructions
- Spală bine cartofii pentru că îi vei coace în coajă. Pune o foaie de copt într-o tavă care merge la cuptor, așază cartofii și usturoiul nedecojit, presară puțină sare de mare gronjoasă și puțin ulei de măsline. Aruncă peste cartofi și niște crenguțe de cimbru proaspăt, dacă ai le îndemână.
- Bagă tava la cuptor și coace-i la 180° C timp de o oră și întoarce-i de 2-3 ori în tot acest interval. Usturoiul trebuie scos cam după 10 minute, se coace mult mai repede.
- Dacă vrei să faci supa de legume, curăță și spală legumele, lasă-le întregi, adaugă apa și lasă să fiarbă timp de 20-25 minute (timp ai avea până se coc cartofii). Dacă pui doar apă, sari peste acest pas.
- După ce cartofii s-au copt, scoate-i și lasă-i să se răcească un pic înainte de a-i curăța de coajă.
- Până se răcesc cartofii, pune untul să se topească în cratița în care vei pregăti supa. Taie ceapa solzișori și pune-o în oală să se înmoaie și să se călească în unt, la foc mic. Amestecă din când în când.
- Când cartofii s-au răcorit un pic și poți pune mâna pe ei, decojește-i și taie-i în cubulețe. Curăță și usturoiul copt și păstrează-l separat.
- Când ceapa a devenit translucidă, pune cartofii și supa de legume (doar zeama). Asezonează cu sare.
- Lasă sa mai fiarbă cu capac 20-25 minute. Dacă mai scade apa, mai adaugă puțină apă fierbinte. Cu câteva minute înainte să oprești focul, adaugă și usturoiul copt.
- Pasează cu un mixer vertical, apoi pune și smântâna lichidă pentru gătit. Potrivește consistența cu încă un pic de apă fierbinte, dacă pare prea groasă supa. Pune cratița înapoi pe foc ca să mai dea într-un clocot, apoi este gata.
- Servește-o cu felii de pâine prăjită, pâine proaspătă de casă sau crutoane și puțin cimbru proaspăt. Dacă ești fan carne, poți adăuga felii/cubulețe de bacon rumenite 2-3 minute în tigaie.
Gustul de copt al cartofului se combină minunat de bine cu cel al usturoiului copt, care îți pierde iuțeala și tăria pe care le are în stare crudă.
Este o variantă delicioasă de prânz în acest anotimp rece, care îți va încălzi și sufletul, nu doar stomacul :).