Francezii se dau în vânt după praz, se pune în aproape orice mâncare, se aromatizează supele de bază (stock în jargonul englezesc sau fond în cel franțuzesc), sunt o legumă națională, aș putea spune. Așa că o supă cremă pe bază de praz nu putea lipsi din gastronomia franceză, nu-i așa? Prazul, combinat cu parfumul untului topit în care îl călim și cartoful care dă consistență și voluptate dau naștere unei supe delicioase, cremoase și aromate.
Dacă te-am convins, hai rapid la piață sau la magazin, care ți-e mai la îndemână și ia iute tot ce îți trebuie ca să ne apucăm de treabă!
Supă de praz și cartofi
supă Parmentier
Servings 4 porții
Ingredients
- 3 buc cartofi potriviți aprox. 400 g
- 2-3 buc fire praz mari se folosește partea albă – aprox. 400 g
- 1.5 l apă
- 1 lingură unt
- 200 ml smântână pentru gătit
- asezonare: sare
Instructions
- Pune rapid apa să se încălzească într-un fierbător electric. Curăță și spală legumele. Taie-le în bucăți mari, nu trebuie să te stresezi să fie mici și drăguțe, vor fi pasate într-o supă-cremă. Într-o oală, pune lingura de unt și lasă-l să se topească. Adaugă prazul și călește-l 3-4 minute, amestecând din când în când. Adaugă și cartofii, apoi apa fierbinte. Presară și puțină sare, mie mi se pare că mâncarea e mai bună dacă adaugi sarea din timpul gătirii, nu la final.
- Lasă legumele să se înfrățească și să fiarbă aproximativ 20 minute. Pasează-le cu blenderul, pune și smântâna lichidă, apoi mai dă-o într-un clocot. Gustă și vezi dacă mai trebuie sare. Gata, asta-i tot.
La masă, servește-o cu felii de pâine prăjită sau crutoane delicioase trase în unt, iar dacă îți place un gust picant, fii generos cu o mână de fulgi de ardei iute.