Îmi plac tartele dulci, sunt deserturi care îmi amintesc de Franța și de cofetăriile lor minunate și ademenitoare. Nu puteam trece pe lângă vitrinele care etalau milles-feuilles pufoase, tarte cu fructe, eclere, macarons, praline de ciocolată și câte și mai câte fără să îmi lase gura apă. Să îți mai zic că mirosul de dulce îl simțeam cu mult înainte de a ajunge în fața cofetăriei? Da, o raită prin cofetăriile Parisului sunt un must do pentru oricine ajunge acolo. Papilele gustative vor fi încântate, cu siguranță!
Revenind la tartele dulci, cele cu fructe mi se pare cele mai savuroase, pentru că îmbină textura cremoasă cu gustul fresh și aromat al fructelor. Pentru azi îți propun această tartă cu o cremă albă, ușoară de ricotta, ciocolată albă și frișcă, decorată cu afine și bucățele de fistic.
Este un desert diafan, iar afinele ușor acrișoare și fisticul crocant îi completează minunat gustul. Această tartă este pentru când vrei să te răsfeți. Pe tine sau pe cei dragi ție.
Tartă cu ricotta, ciocolată albă, afine și fistic
Ingredients
Ingrediente aluat:
- 250 g făină
- 125 g unt
- 50 ml apă rece
- 1-2 lingurițe zahăr
- 1 praf sare
- 1 gălbenuș
Ingrediente umplutură:
- 100 g ciocolată albă ruptă bucățele sau dropsuri
- 100 ml smântână lichidă pentru ganache-ul de ciocolată albă (minim 30% grasime)
- 200 ml smântână lichidă, bătută frișcă
- 2 linguri zahăr pudră
- 200 g ricotta (o cutie)
- 1 foaie gelatină
- 125 g afine pentru decor
- o mână de fistic mărunțit pentru decor
Instructions
Aluat fraged frantuzesc
- Pregătește, înainte de toate, aluatul și coace-l în orb după metoda descrisă aici.
Umplutură
- După ce ai aluatul gata copt, lasă-l un pic să se răcească, timp în care te poți apuca să prepari umplutura tartei. Hidratează foaia de gelatină în apă rece (pune-o într-un catron și adaugă apă cât să o acopere). Adaugă prima cantitate de smântână lichidă, cei 100 ml, într-un vas la încălzit. Când ajunge aproape de punctul de fierbere, toarnă smântâna peste ciocolata albă și amestecă foarte bine cu un tel până se omogenizează. Adaugă gelatina scursă bine de apă și apoi untul și amestecă din nou până obții o cremă omogenă. Las-o deoparte.
- Restul de smântână lichidă (200 ml) se bat cu 2 linguri de zahăr pudră până obții frișca. Adaugă și ricotta (scursă de zeamă dacă are) și bate puțin ca să se amestece. Combină și cu ganache-ul de ciocolată albă și mai amestecă o dată ca să se omogenizeze toate.
- Umple coaja de tartă cu această umplutură pufoasă și las-o la rece 2-3 ore, să se întărească puțin. Apoi poți pune afinele, după cum ai chef și îndemânare la decorat. Eu am avut și niște mini-bezele care mi s-au părut tare drăguțe și în ton cu tarta albă, așa că le-am pus și pe ele în decor.
Dacă vrei, poți pune și alte fructe în locul afinelor: zmeură, cireșe, căpșuni sau mure, va ieși o bunătate de tartă oricum. Ești gata să iei lingurița și să te avânți în acest periplu al gustului și aromelor?