Primăvara vine cu sezonul căpșunilor și al rubarbei. Această Cenușăreasă a bucătăriei, rubarba a revenit, cu ajutorul pasionaților de gusturi inedite și sezoniere, în centrul atenției și al deserturilor. Profită de sezonul ei, prin luna mai ca sa fiu mai exactă, și cumpără tijele colorate în roșu și verde. Câteva tije sunt suficiente să îți faci pofta și un desert de zile mari. Combinația de căpșuni și rubarbă pentru o galetă mi se pare interesantă pentru că se combină atât texturile lor diferite, cât și gusturile (dulce și acrișor), ducând la o explozie de senzații atunci când o mănânci.
Dar poate te întrebi ce este o galetă. Termenul provine de la cuvântul franțuzesc “galette” și reprezintă un soi de tartă rustică, plată, cu o formă neregulată și nestudiată (de unde și diferența față de mult mai ordonata și eleganta tartă). Eu folosesc același tip de aluat fraged ca în cazul tartelor, cu diferența că nu o mai pun în forma de tartă și nu o mai coc dinainte în orb. E mai rapidă și are o frumusețe… brută, naturală, care mie îmi place tare mult.
Așa că, o dată ce se deschide sezonul fructelor, începând cu căpșunile, începe pentru mine și sezonul galetelor! Sunt simplu de făcut și atât de bune!
Galetă cu căpșuni și rubarbă
Ingredients
Aluat fraged
- 250 g făină
- 125 g unt rece, tăiat cubulețe
- 1 praf sare
- 50 ml apă rece
- 1 gălbenuș
Umplutură fructe
- 250 g căpșuni tăiate în jumătăți/sferturi sau lăsate întregi dacă sunt mici
- 250 g tije de rubarbă tăiate în bucăți de 3-4 cm lungime
- 120 g zahăr brun
- 2 lingurițe zeamp de lămâie
- 20 g amidon
- 3 linguri griș
Finisare galetă
- 1 gălbenuș pentru uns marginile galetei
- 1 linguriță zahăr brun pentru presărat pe marginea galetei
Instructions
- Prepară aluatul ca în rețeta de aici. Lasă-l la rece pentru cel puțin 30 de minute.
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
- Pune într-un bol fructele spălate și taiate în bucățele, apoi adaugă zahărul, zeama de lămâie și amidonul. Amidonul are rolul de a îngroșa sucul pe care fructele și-l vor lăsa în timpul coacerii.
- Întinde aluatul, apoi presară 3 linguri de griș pe suprafața acestuia, lăsând cam 4-5 cm marginile libere. Grișul are același rol de a absorbi din sucul fructelor și de a nu lăsa aluatul să se inmoaie în partea de jos.
- Pune fructele pe aluat, lăsând aceeași margine de aluat liberă. Îndoaie spre interior marginile aluatului, de jur împrejur. Mijlocul galetei, plin cu fructe, va rămâne neacoperit. Marginile aluatului vor face niște pliuri din loc în loc, apasă ușor pe ele ca să lipească aceste între ele. Unge cu gălbenuș marginile galetei, apoi presară puțin zahăr brun.
- Coace galeta timp de 40-45 minute la 180 grade C, până când aluatul se rumenește, iar fructele se încheagă. Mirosul de fructe coapte, în special aroma de căpșuni, îți va inunda bucătăria în tot acest timp.
Este minunat de bună caldă, recomand să o mănănci așa, iar dacă vrei un plus de decadență, pune deasupra o lingură de înghețată de vanilie, care se va topi și se va amesteca în sucul de fructe coapte. Mai ia o linguriță și gândește-te ce frumoasă este viața…