Panna cotta, acest desert delicat, tipic italian și ușor de făcut, capătă alte valențe în această combinație cu portocalele roșii. Ai mai făcut până acum acest desert? E foarte simplu și sigur îți va plăcea. Mai mult, citricele și alegerea zahărului muscovado îi dau o aromă deosebită și fac din această panna cotta un desert de zile mari.
Panna cotta care înseamnă, literal, smântână gătită, provine din regiunea Piedmont, în nordul Italiei, fiind menționată cu acest nume începând cu anii ’60. Vă vine să credeți că, pe vremuri, în rețeta tradițională piedmonteză se fierbeau oase de pește în smântână pentru a ține locul gelatinei de azi?
Revenind la ale noastre, am ales pentru că portocalele roșii au fost o adevărată revelație de gust și frumusețe pentru mine în acest început de an. Îmi plac tare mult aroma lor specifică și surpriza pe care o am de fiecare dată când îi descopăr interiorul: roșu închis, roșu deschis, irizații.
Le-am folosit și în alte combinații de deserturi, cum ar fi această Pavlova cu portocale roșii și caramel sărat – trebuie încercată, este wow!
Panna cotta cu jeleu de portocale roșii
Ingredients
Pentru panna cotta
- 400 ml smântână dulce
- 150 ml lapte
- 50 g zahăr muscovado
- 1 plic gelatină pudră (9g)
- 3-4 linguri apă
- coaja rasă de la o portocală roșie
- 4-5 linguri suc de portocale roșii
Pentru jeleul de portocale roșii
- 2 lingurițe gelatină pudră
- 3 linguri apă
- 150 ml suc de portocale roșii strecurat (fără pulpă)
Decor
- câteva felii de portocale roșii
- 1 lingură fistic mărunțit
Instructions
Panna cotta
- Într-un bol, pune cele 3 linguri de apă și apoi presară gelatina și las-o deoparte.
- Pune smântâna și laptele într-o crăticioară pe foc, adaugă zahărul, coaja rasă și sucul de portocale. Amestecă puțin cu telul pentru a ajuta să se dizolve zahărul.
- Când dă semne că începe să fiarbă, oprește focul. Adaugă gelatina dizolvată în apă și amestecă din nou.
- Toarnă compoziția în 4-6 forme unse foarte puțin cu ulei (în cazul în care vrei să scoți desertul din forma respectivă): pahare, borcane mici, ramekine, forme de silicon (ce ai la îndemână sau ce preferi) – eu am folosit niste pahare și niște cupe de înghețată de sticlă. Pune panna cotta la rece pentru cel puțin 3 ore ca să închege.
Jeleul de portocale roșii
- Procedează cu gelatina ca mai sus. După 5 minute, adaugă sucul de portocale și zahărul și amestecă în continuare cu telul pentru omogenizare.
- Toarnă amestecul peste panna cotta și pune formele din nou în frigider pentru cel puțin o oră.
- Înainte de servire, ornează cu felii de portocale roșii și fistic mărunțit pentru un adaos de textură crocantă.