De când au apărut smochinele pe piață, nu mă mai satur mâncându-le proaspete sua folosindu-le în rețete, fie ele dulci sau sărate. Căci, deși poate nu pare, smochinele sunt un ingredient foarte versatil, care merge în combinații ingenioase și, bineînțeles, delicioase.
Rețeta pe care v-o propun astăzi este una dulce, o tartă cu mascarpone, smochine, miere și fistic, un mix de ingrediente care se completează perfect. Ceva dulce, ceva crocant, ceva suculent, ceva sărat, un amestec care va apela la toate simțurile tale pentru a-ți oferi o experiență savuroasă.
Nu mai spun că este foarte ușor de făcut, necesită cuptor doar maxim 10 minute pentru a întări crusta de biscuiți digestivi, iar crema nu necesită deloc gătire. Așa că, pentru un desert rapid, când apar deodată invitații în program sau pentru când ai vrea un desert, dar fără prea mari bătăi de cap, tarta cu mascarpone, smochine, fistic și miere este o alegere perfectă.
Un element de care ar trebui să ții cont în cadrul acestei rețete este de a scoate brânza mascarpone din frigider cu puțin timp înainte de a face efectiv umplutura de tartă, ca să aibă timp să ajungă la temperatura camerei. Asta va ajuta la obținerea unei consistențe mai cremoase. În schimb, după cum cred că știi deja, smântâna pentru frișcă trebuie să fie rece-rece înainte de a o mixa.
Dacă vrei să mai încerci și alte tarte, îți sugerez și:
Acum nu îți mai rămâne decât să te apuci de pregătit tarta, urmând pașii din rețeta descrisă mai jos.
Tartă cu smochine, mascarpone, fistic și miere
Ingredients
Crustă tartă
- 250 g biscuiți digestivi
- 120 g unt topit
- 2 lingurițe fistic mărunțit
Umplutură
- 250 g mascarpone la temperatura camerei
- 200 g smântână pentru frișcă rece
- 3 linguri miere
- 1 linguriță fistic mărunțit
- 5-6 buc smochine proaspete tăiate în sferturi
Instructions
Pregătire crustă tartă
- Mărunțește biscuiții digestivi cu ajutorul unui robot de bucătărie. Dacă nu vrei să faci zgomot sau să scoți robotul din locul său confortabil, pune biscuiții într-o pungă și lovește-i de câteva ori cu sucitorul – te mai și destresezi cu ocazia asta :). Pune-i apoi într-un castron.
- Topește untul într-o crăticioară, apoi toarnă-i în castron, peste biscuiții mărunțiți. Adaugă și fisticul mărunțit.
- Amestecă totul cu o spatulă, apoi răstoarnă compoziția într-o formă de tartă, unsă cu unt. Apasă amestecul cu degetele pe marginile tăvii pentru a forma marginile, apoi aplatizează și baza.
- Pune la cuptor pentru 10 minute, la 170 grade C. Scoate tava și las-o deoparte să se răcească până pregătești crema.
Pregătire umplutură tartă
- Bate smântâna pentru frișcă. Separat, bate mascarponele (nu uita, să fie la temperatura camerei pentru a obține o textură mai cremoasă) cu 3 linguri de miere.
- Combină frișca și mascarponele. Umple crusta de tartă cu această cremă.
- Pune la rece tarta pentru 1 oră minim înainte să o decorezi.
- Taie smochinele proaspete în sferturi sau jumătăți (în funcție de mărimea lor). Decorează tarta cu ele (poți face și felii subțiri cu care să acoperi integral tarta).
- Presară fistic deasupra smochinelor și câteva dâre de miere.
- Enjoy (responsibly) 🙂