Când vine toamna, se știe, începe sezonul tartelor și plăcintelor cu mere! Nimic mai plăcut decât o aromă de măr copt care umple casa, îți dă imediat un sentiment de acasă și de bine. Zis și făcut. Și, pentru că poftisem de multă vreme la niște mere Red Love – un sortiment de mere cu miez roșu, mi-am comandat o cutie întreagă cât să fie și pentru mâncat, dar și pentru un desert-două.
Dacă nu ai mai gustat până acum din acest tip de mere, îți voi povesti eu puțin despre merele Red Love. Merele din acest soi au atât coaja, cât și miezul roșu, cu o porțiune albă la mijloc care seamănă cu o inimă atunci când privești mărul tăiat.
Textura este crocantă, gust acrișor și auun conținut bogat în antioxidanți (cu 30-40% mai mult decât merele obișnuite). Soiul a fost obținut de Markus Kobelt, un cultivator elvețian care a dedicat ani întregi de muncă acestui proiect ambițios de a inventa acest nou sortiment de mere.
Datorită acestor calități, sunt foarte bune atât să le mănânci ca gustare de fructe, dar și pentru a găti cu ele, pentru că se înmoaie, dar continuă să își mențin textura (nu se înmoaie ca alte sortimente de mere).
În plus, sunt și tare frumoase, ceea ce m-a făcut să le fac o grămadă de fotografii :), slăbiciunea mea. Dacă nu ai mere Red Love, nu e bai, poți folosi și alt tip de mere.
Tarta pe care ți-o propun astăzi este ușor de făcut, este o tartă rustică (galette), care nu necesită o tavă de tartă pentru copt și nici migală pentru margini perfecte. Forma iese … cum iese din mâna artistului, dar ce contează, gustul este delicios.
Cu câteva minute de pregătire și apoi de așteptat pe lângă cuptor, te vei bucura de un desert cu aromă de toamnă, taman bun să îți dea o doză de hygge pe vremea mohorâtă de afară.
Tartă rustică cu mere
Ingredients
Aluat
- 200 g făină
- 130 g unt rece
- un praf de sare
- 2 lingurițe zahăr brun
- 1 gălbenuș
- 4 linguri apă rece
Umplutură mere
- 5-6 mere potrivite ca mărime fără miez, taiate felii
- 3 lingurițe zahăr brun
- 1 lingură unt topit
- 1 gălbenuș pentru ungerea marginilor tartei
- zahăr Muscovado pentru presărat pe marginile tartei
Instructions
Pregătire aluat
- Pune toate ingredientele pentru aluat într-un robot de bucătărie și mixează puțin, cât să se formeze firimituri de unt cu făină și apoi să se adune într-o compoziție de aluat.
- În acest punct, când aluatul începe să se formeze, oprește robotul și scoate compoziția într-un castron. Formează o bilă de aluat și pune-o la rece pentru măcar 30 de minute.
Pregătire mere
- Spală merele și scoate-le mijlocul cu semințe, fie cu un instrument special pentru asta, fie tăindu-le în jumătăți și folosind cuțitul.
- Taie apoi felii subțiri de circa 1 cm. Pune-le în apă cu zeamă de lămâie ca să împiedici oxidarea.
Asamblare și coacere tartă
- Scoate aluatul de la rece și întinde-l cu ajutorul sucitorului pe o suprafață pe care ai presărat puțină făină. Întinde aluatul până obții un disc cu diametrul cam de 28-30 cm
- Așază merele radial, suprapunând feliile câte un pic și lăsând o margine de aluat liberă, cam de 2-3 cm de jur împrejur. După ce termini primul cerc de felii, începe un al doilea rând (și un al treilea dacă este cazul, la mine au fost doar 2 rânduri și un mijloc cu 4-5 feliuțe).
- Presară cele 2 lingurițe de zahăr brun deasupra merelor. Topește untul și unge merele cu o pensulă.
- Îndoaie marginile libere ale aluatului peste mere de jur împrejur. Unge cu gălbenuș marginile tartei și apoi presară puțin zahăr Muscovado pe aceste margini.
- Coace tarta rustică la 190 grade pentru 30 de minute.
- Servește-o caldă simplă sau cu frișcă, înghețată sau smântână maturată deasupra. Enjoy!