Cum nu mai pusesem de multă vreme o rețetă de supă pe blog, iată că am venit astăzi cu ceva de sezon: supă de leurdă cu cartofi copți. Leurda o găsești cu siguranță prin toate piețele și, dacă poți să te duci la pădure, cu siguranță vei găsi și poienițe în care să îți culegi după pofta inimii.
Este prima oară când fac supă cu leurdă și mi se pare ca a ieșit delicioasă. Aroma subtilă de usturoi și culoarea se păstrează aproape intacte pentru că am pus leurda în ultimele momente de gătire. Frunzele sunt tare fragede, nici nu e nevoie de mai mult pentru a se integra în restul supei.
Cartoful copt îi dă corpolență și gustul de copt care mie îmi place tare mult. Servește-o cu o lingură-două de smântână maturată și cu o mână bună de crutoane și vei avea o masă de prânz în care se simte primăvara.
Îți place leurda? Mai găsești pe blog și alte rețete cu leurdă:
- Vafe cu leurdă, ciuperci brune și ou prăjit
- Babka cu pesto de leurdă
- Dutch baby cu leurdă și pecorino
- Pesto de leurdă
Supă de leurdă și cartofi copți
Ingredients
- 500 g cartofi
- 100 g leurdă
- 1 buc ceapă
- 2 buc morcov
- 1/2 buc tijă țelină Apio
- 1 lingură unt
- 1,2 l apă (supă de legume)
- 150 ml lapte
- sare pentru asezonare
Pentru servire
- crutoane
- smântână
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 190 grade C. Spală bine cartofii cu coajă cu tot, apoi pune-i pe o tavă și bagă-i la cuptor, pentru 40-45 de minute.
- Între timp, curăță și spală restul de legume (ceapa, morcovul, țelina). Taie-le în bucăți mari și pune-le să se călească în unt.
- După 5 minute, adaugă apa (sau supa de legume) și lasă să fiarbă până se înmoaie legumele.
- Când cartofii s-au copt, curăță-i de coajă și adaugă-i în restul de supă, împreună cu laptele. Mai lasă să fiarbă 10 minute ca să se înfrățească.
- Cu 2-3 minute înainte să oprești supa, adaugă frunzele de leurdă spălate.
- Pasează supa, asezonează cu sare. Servește cu o lingură-două de smântână acră deasupra și crutoane. Ce bun!