Tarta cu somon afumat și sparanghel este o rețetă de pus pe lista ta în această primăvară. Celebrăm și sezonul sparanghelului, cu această ocazie, plus că este incredibil de bună.
Am ajuns la această rețetă încercând să pun în valoare mai multe ingrediente care stăteau stinghere prin frigider: câteva fire de sparanghel rămase de la Shakshuka verde (cu sparanghel și multe alte verdețuri pe care v-am propus-o cu puțin timp în urmă), niște somon afumat, puțină gorgonzola.
Ce să faci cu ele dacă nu o tartă cum alta nu-i? Vorbesc serios, ar putea fi cel mai bun quiche făcut de mine până acum… și am cam făcut ceva tarte la viața mea. Ingredientele se armonizează perfect, aromele se completează și se scot în evidență unele pe altele, iar aluatul fraged se topește în gură.
Dar mai bine să îți povestesc cum se face, că doar privitul nu ține de foame și de poftă.
Cum se pregătește tarta cu somon afumat și sparanghel
Ingrediente
Aluat
- 250 g făină
- 150 g unt rece, tăiat cuburi
- 1/2 linguriță sare
- 1 buc ou
- 50 ml apă rece
Umplutură
- 150 g somon afumat, bucățele
- 150 g sparanghel curățat
- 50 g brânză gorgonzola
- 50 g mix brânză rasă (Mozzarella, Comte, Emmentaler)
- 3 buc ouă
- 120 ml smântână pentru gătit
Instrucțiuni
Pregătire aluat
- Amestecă faina cu sarea, apoi pune untul, cuburi. Frământă totul între degete până obții textura de firirimituri.
- Adaugă oul întreg și apa. Adună totul într-o bilă de aluat, fără a frământa aluatul. Pune-l la rece pentru 30 de minute.
- După cele 30 de minute, preîncălzește cuptorul la 190 grade C și unge cu unt o tavă de copt (cam 22-24 cm).
- Întinde aluatul pe blatul înfăinat, apoi așează-l cu grijă în tavă. Înțeapă cu furculița de câteva ori suprafața acestuia.
- Pentru a-l coace „în orb”, pune deasupra o foaie de copt tăiată cam pe măsura tăvii și, peste ea, ceva greutate (boabe de fasole, năut, orez, pietricele).
- Coace aluatul timp de 20 de minute la 190 grade C. La jumătatea timpului, înlătură greutatea și foaia de copt de pe aluat.
Pregătire umplutură
- Blanșează sparanghelul. Fierbe apă într-o cratiță, iar în momentul în care apa dă în clocot, pune sparanghelul curățat de partea lemnoasă. Lasă-l pentru 2 minute în apa clocotită, apoi scoate-l direct într-un vas cu apă rece-rece (2 cuburi de gheata în apă ar fi perfecte).
- După 3-4 minute, scoate-l pe un șervet de bucătărie și tamponează-l pentur a elimina umezeala. Taie-l apoi în bucăți de 2 cm lungime. Păstrează 2-3 fire întregi și câteva capete pentru decor, dacă vrei.
- Bate ouăle într-un castron, apoi adaugă smântâna de gătit și mai bate un pic, pentru a omogeniza totul.
- Somonul fiind deja sărat, nu mai este necesar să pui sare la umplutură.
Asamblare tartă
- Așază bucățile de sparabghel pe întreaga suprafață a aluatului copt. Presară apoi bucățile de somon, cuburile de gorgonzola și brânza răzuită.
- Toarnă amestecul de ou și smântână peste restul ingredinetelor din umplutură.
- Decorează cu bucățile de sparanghel păstrate (dacă este cazul).
- Coace tarta pentru 35 de minute la 190 de grade C. Mănânc-o cu poftă!
Alte rețete de tarte de încercat de pe blog:
- Tartă cu zucchini și telemea de capră
- Tartă cu ceapă
- Tartă rustică cu roșii, ricotta, brânză albastră și oregano
- Tartă rustică cu sparanghel, ricotta și brânză Feta
Tartă cu somon afumat și sparanghel
Ingredients
Aluat
- 250 g făină
- 150 g unt rece, tăiat cuburi
- 1/2 linguriță sare
- 1 buc ou
- 50 ml apă rece
Umplutură
- 150 g somon afumat, bucățele
- 150 g sparanghel curățat
- 50 g brânză gorgonzola
- 50 g mix brânză rasă (Mozzarella, Comte, Emmentaler)
- 3 buc ouă
- 120 ml smântână pentru gătit
Instructions
Pregătire aluat
- Amestecă făina cu sarea, apoi pune untul, cuburi. Frământă totul între degete până obții textura de firirimituri.
- Adaugă oul întreg și apa. Adună totul într-o bilă de aluat, fără a frământa aluatul. Pune-l la rece pentru 30 de minute.
- După cele 30 de minute, preîncălzește cuptorul la 190 grade C și unge cu unt o tavă de copt (cam 22-24 cm).
- Întinde aluatul pe blatul înfăinat, apoi așează-l cu grijă în tavă. Înțeapă cu furculița de câteva ori suprafața acestuia.
- Pentru a-l coace "în orb", pune deasupra o foaie de copt tăiată cam pe măsura tăvii și, peste ea, ceva greutate (boabe de fasole, năut, orez, pietricele).
- Coace aluatul timp de 20 de minute la 190 grade C. La jumătatea timpului, înlătură greutatea și foaia de copt de pe aluat.
Pregătire umplutură
- Blanșează sparanghelul. Fierbe apă într-o cratiță, iar în momentul în care apa dă în clocot, pune sparanghelul curățat de partea lemnoasă. Lasă-l pentru 2 minute în apa clocotită, apoi scoate-l direct într-un vas cu apă rece-rece (2 cuburi de gheata în apă ar fi perfecte).
- După 3-4 minute, scoate-l pe un șervet de bucătărie și tamponează-l pentur a elimina umezeala. Taie-l apoi în bucăți de 2 cm lungime. Păstrează 2-3 fire întregi și câteva capete pentru decor, dacă vrei.
- Bate ouăle într-un castron, apoi adaugă smântâna de gătit și mai bate un pic, pentru a omogeniza totul.
- Somonul fiind deja sărat, nu mai este necesar să pui sare la umplutură.
Asamblare tartă
- Așază bucățile de sparabghel pe întreaga suprafață a aluatului copt. Presară apoi bucățile de somon, cuburile de gorgonzola și brânza răzuită.
- Toarnă amestecul de ou și smântână peste restul ingredinetelor din umplutură.
- Decorează cu bucățile de sparanghel păstrate (dacă este cazul).
- Coace tarta pentru 35 de minute la 190 de grade C. Mănânc-o cu poftă!