Întotdeauna mi-au plăcut ardeii copți, sunt de nelipsit în perioada verii. Iar această rețetă de salată de ardei copți cu buratta și dressing cu miere și usturoi mi-a întrecut orice așteptări. Combinația este extraordinar de bună, ardeii copți și buratta cremoasă se completează reciproc, iar dressingul dulce-acrișor, aromat cu usturoi plus plantele aromatice proaspete dau o savoare de neegalat.
Eu am mâncat-o alături de o felie de pâine bună cu maia și a fost mi-nu-nat! Închipuie-ți cum este să înmoi bucățica de pâine în dressingul aromat!
În lipsa unui grătar pe care să coc ardeii, am descoperit că funcția broiler a cuptorului (un soi de gril în partea superioară a cuptorului) îndeplinește cu brio misiunea de a oferi în timp scurt ardei copți ce seamănă la gust cu cei pe grătar. Pentru a-i curăța mai ușor, pune-i într-un castron și acoperă-i cu o farfurie – aburul format va ajuta să se desprindă coaja ardeilor.
Mai multe despre buratta
Dacă nu ai mai folosit până acum buratta, îți voi povesti aici un pic despre ce are special acest tip de brânză. Buratta este o brânză italiană (avînd ca origine regiunea Puglia din sudul Italiei), asemănătoare la aspect cu mozzarella, dar cu un specific aparte: are o crustă de brânză mozzarella la exterior, iar în interior un amestec moale de smântână și straciatella (o altă specialitatea italiană, un fel de caș proaspăt, sub formă de fâșii). Textura duală și prospețimea brânzei din interior o fac cu adevărat specială și numai bună de savurat în diverse rețete.
Iată mai jos cum să pregătești această salată de ardei copți și buratta
Ingrediente:
- 5-6 buc ardei (eu am folosit kapia)
- 100 g brânză buratta (1 bucată)
- 1 lingură ulei de măsline
- ierburi aromatice proaspete: oregano, busuioc, mentă, cimbru
Dressing
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură oțet din vin roșu
- 1/2 linguriță miere
- 1 cățel usturoi, pisat
- sare, piper după gust
Instrucțiuni:
- Pornește cuptorul pe funcția broiler (grătar sus), la temperatura de 270 grade C.
- Taie ardeii în jumătăți, pe lungime. Așază-i pe o tavă cu partea tăiată în jos, stropește-i cu puțin ulei de măsline.
- Coace-i pentru 15-20 de minute, întoarce-i pe cealaltă parte la jumătatea timpului.
- Scoate-i din cuptor când s-au copt și pune-i într-un castron, acoperă pentru câteva minute ca să se curețe coaja mai ușor.
- Curăță ardeii, apoi așază-i pe un platou întins. Scurge buratta și rupe-o în bucăți. Spală și usucă frunzele de ierburi aromatice.
- Pregătește dressing-ul într-un mic borcan cu capac pentru a fi ușor de amestecat. Pune ingredientele, închide cu capacul și agită bine.
- Toarnă dressing-ul peste ardei și buratta. Presară câteva frunze de busuioc, mentă, oregano și cimbru.
- Servește imediat cu pâine proaspătă. Delicios!
Îți plac salatele? Încearcă și alte rețete de salată de pe blog!
- Salată cu caise, rucola, mozzarella și prosciutto
- Salată de vară cu dovlecei copți și buratta
- Salată cu căpșuni, roșii cherry și mozzarella
Salată de ardei copți și buratta
Ingredients
- 5-6 buc ardei (eu am folosit kapia)
- 100 g brânză buratta (1 bucată)
- 1 lingură ulei de măsline
- ierburi aromatice proaspete: oregano, busuioc, mentă, cimbru
Dressing
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură oțet din vin roșu
- 1/2 linguriță miere
- 1 cățel usturoi, pisat
- sare, piper după gust
Instructions
- Pornește cuptorul pe funcția broiler (grătar sus), la temperatura de 270 grade C.
- Taie ardeii în jumătăți, pe lungime. Așază-i pe o tavă cu partea tăiată în jos, stropește-i cu puțin ulei de măsline.
- Coace-i pentru 15-20 de minute, întoarce-i pe cealaltă parte la jumătatea timpului.
- Scoate-i din cuptor când s-au copt și pune-i într-un castron, acoperă pentru câteva minute ca să se curețe coaja mai ușor.
- Curăță ardeii, apoi așază-i pe un platou întins. Scurge buratta și rupe-o în bucăți. Spală și usucă frunzele de ierburi aromatice.
- Pregătește dressing-ul într-un mic borcan cu capac pentru a fi ușor de amestecat. Pune ingredientele, închide cu capacul și agită bine.
- Toarnă dressing-ul peste ardei și buratta. Presară câteva frunze de busuioc, mentă, oregano și cimbru.
- Servește imediat cu pâine proaspătă. Delicios!