Aceste brownies „la tigaie” sau skillet brownies cum este denumirea în engleză sunt un desert spectaculos prin aspect, se fac ușor și sunt atât de gustoase!
La noi, brownies sunt unul din deserturile preferate ale copiilor, pentru că au multă ciocolată, iar ei sunt înnebuniți după orice este cu ciocolată. Dacă de obicei coc prăjitura în tavă, de această dată am vrut să văd cum iese într-o tigaie de fontă. Dacă prăjitura este una clasică, atunci să o facem cumva deosebită!
Mi-a plăcut cum s-a copt în tigaia de fontă, căldura s-a distribuit uniform și a ieșit exact textura pe care o voiam: ușor umedă și lipicioasă la interior. Și pentru că aveam în casă fructe de pădure (afine, căpșuni), am decorat-o cu o mână de afine și câteva căpșuni.
Brownies la tigaie
Ingredients
- 120 g unt (cubulețe)
- 150 g ciocolată (dropsuri sau bucăți de tabletă)
- 150 g zahăr
- 3 ouă
- 125 g făină
- 25 g cacao
- 1 linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
- o mână de fructe de pădure (pentru decor – opțional)
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Pregătește tigaia/tava de copt: unge tigaia cu unt/pune foaie de copt în tavă. (Eu am folosit o tigaie de fontă de 24 cm diametru, dar dacă nu ai, poți pune și într-o tavă de copt obișnuită, cam de 20×30 cm sau 25x25cm).
- Pune la topit untul și ciocolata într-un vas termorezistent, la bain-marie. Amestecă din când în cînd cu spatula pentru a le omogeniza.
- Când ciocolata și untul s-au topit complet, dă vasul la o parte și lasă să se răcească puțin.
- Între timp, amestecă ingredientele uscate: făina, cacaua, sarea și praful de copt și cerne-le.
- Toarnă compoziția de unt și ciocolată într-un vas de mixer, apoi adaugă zahărul și mixează la viteză medie. Adaugă ouăle, unul câte unul, mixând după fiecare.
- La final pune amestecul de ingrediente uscate (făina, cacaua, sarea și praful de copt). Amestecă din nou pentru omogenizare.
- Toarnă compoziția de brownie în tigaie (tavă) și pune-o la copt pentru 20-25 minute.
- Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească 10-15 minute, apoi o poți tăia felii, ca pe tort. E tare bună ușor caldă, cu înghețată sau fructe de pădure. Sau simplă, alături de cafea sau ceai.
Notes
Brownies ocupă un loc fruntaș pe lista deserturilor pe care le ador. Nu m-aș plictisi nicicând să le fac și, mai ales, să le mănânc. Voi?