Vă întâmpin azi în bucătăria mea cu un delicios chec cu portocale roșii, un desert foarte aromat, care pune în valoare citricele aflate acum în plin sezon. Și, cum portocalele roșii sunt deosebite între citrice, meritau să le pun în valoarea gustul, parfumul și frumusețea într-o rețetă ușoară, dar plină de savoare.
Să gătesc sezonier, cu fructe și legume care sunt la capacitatea lor maximă de aromă și coacere este un principiu pe care îl urmez în bucătăria mea de mai mult timp. Nimic nu este mai bun decât atunci când este consumat la timpul său, „în sezon”.
Portocalele roșii
Pentru acest chec, poți folosi și portocale obișnuite, dacă nu găsești din cele roșii. Dar eu sper că vei căuta și vei lua (de regulă, au la marile lanțuri de hipermarketuri – Lidl, Kaufland, Carrefour, dar și la mici furnizori de legume-fructe precum Nasul Roșu), pentru că portocalele roșii au un gust un pic mai altfel decât cele regular, sunt mai dulci și aduc un pic cu cel de zmeură.
Portocalele roșii sunt un pic mai mici ca dimensiune, iar aspectul exterior este aproape identic cu cel al portocalelor obișnuite. Doar unele dintre ele au coaja cu pete mai roșiatice. Diferența o vei descoperi abia când tai portocala și îi vezi pulpa, care întodeauna este o surpriză: poate fi mai portocalie, doar cu câteva irizații roșiatice, roșie, de un roșu foarte închis sau o combinație între cele aceste variante.
Sunt trei soiuri principale de portocale roșii: Moro (cel mai comun soi din SUA), Tarocco (originar din Italia) și Sanguinello (provenit din Spania). Culoarea roșie este dată de existența antocianinelor, pigmenți și antioxidanți care există în fructe și legume și care dau acestora culori precum roșu, violet sau albastru.
Tips pentru reușita rețetei:
- folosește ouăle la temperatura camerei
- nu sări peste etapa de amestecare a zahărului cu coaja de portocale roșii pentru că vei pierde din aroma puternică de citrice
- crema de brânză pentru glazură trebuie să fie, de asemenea, la temperatura camerei și să fie bine scursă.
Așadar, iată mai jos cum să pregătești în doar câțiva pași un deliciu cu care să celebrezi sezonul portocalelor roșii!
Chec cu portocale roșii
Ingredients
- 170 g zahăr
- 2 linguri coajă răzuită de portocale roșii
- 250 g făină
- un vârf linguriță de sare
- 2 lingurițe praf de copt
- 2 ouă la temperatura camerei
- 60 ml ulei vegetal (eu am folosit ulei de floarea soarelui)
- 110 g unt topit
- 120 ml suc de portocale roșii
- 130 g iaurt grecesc (10% grăsime)
Glazură
- 300 g cremă de brânză temperatura camerei
- 2 linguri zahăr pudră
Topping decor
- felii portocale roșii
- 50 g afine proaspete
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge cu puțin ulei o tavă de copt pentru chec (dimensiunile formei folosite de mine sunt 25 x 11 cm), apoi pune și hârtie de copt, lăsând marginile mai înalte decât înalțimea tăvii, pentru a putea scoate ușor prăjitura.
- Amestecă zahărul și coaja de portocale, frecând cu degetele pentru a intensifica aroma de citrice și a transfera uleiurile aromate zahărului.
- Adaugă peste amestecul de zahăr și coajă de portocale făina, sarea și praful de copt. Amestecă-le cu o spatulă.
- Într-un alt castron, mixează ouăle, sucul de portocale roșii, uleiul, untul topit și iaurtul.
- Toarnă amestecul de ingrediente umede peste cele uscate . Încorporează ușor cu ajutorul unei spatule până când compoțiția prăjiturii se omogenizează.
- Toarnă compoziția prăjiturii în tava de copt și pune-o la cuptor pentru 50-55 de minute.
- Când checul este copt, scoate tava din cuptor și lasă prăjitura 10-15 minute în forma de copt, apoi scoate-o și pune-o să se răcească de tot pe un grilaj de cofetărie.
Pregătire glazură
- Pune crema de brânză într-un bol împreună cu zahărul pudră și mixează ușor pentru a încorpora zahărul.
Finisare chec
- Cu ajutorul unei spatule, întinde glazura pe partea de sus a checului cu portocale roșii.
- Adaugă felii subțiri de portocale roșii și afine ca topping. Enjoy!