Galeta cu sparanghel, ricotta și brânză Feta este un must do al primăverii, în plin sezon al sparanghelului. Da, se găsește sparanghel în magazine pe tot parcursul anului, însă parcă nicicând nu are gustul atât de proaspăt, fraged și aromat ca în luna mai. Așa că, dacă sunteți fani ai sparanghelului, profitați de zilele acestea. Iar dacă nu, dați-i o șansă, veți avea o mare surpriză!
Mi s-a întâmplat de multe ori, atunci când ma uit la legăturile cu sparanghel în magazin, să mă întrebe alte doamne de lângă mine cum îl gătesc – se vede clar că sunt curioase să încerce, dar în același timp le este teamă că nu vor ști ce să facă cu el acasa :). Le-am răspuns mereu, vreau să ajut sparanghelul să devină mai apreciat și mai des pe mesele românilor.
Această tartă rustică este delicioasă, se face destul de rapid (poți pregăti aluatul din timp – chiar cu o zi înainte) și atunci poți face totul în maxim 30 de minute plus coptul. Ce poate fi mai plăcut decât mirosul de aluat proaspăt copt care se răspândește în toată bucătăria?
Merge de minune alături de roșii sau salată. Nici un pahar de Prosecco nu ar fi de refuzat. Enjoy it!
Galetă cu sparanghel, ricotta și brânză Feta
Ingredients
Aluat
- 200 g făină
- 100 g unt cubulețe
- 1/2 linguriță sare
- 1 gălbenuș
- 3 linguri apă
Umplutură
- 300 g sparanghel
- 1 lingură unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 250 g ricotta
- 100 g brânză Feta
- sare, piper, oregano
Asamblare
- 1 gălbenuș pentru uns marginile galetei
Instructions
Pregătire aluat
- Pune făină și sarea într-un castron. Adaugă untul cubulețe și amestecă-le cu degetele pentru a forma multe-multe firirmituri. Când ai terminat cu încorporarea untului, pune apa și gălbenușul în mijlocul castronului și amestecă din nou. Nu trebuie frământat prea mult, doar până obții un aluat omogen.
- Formează o bilă de aluat, pune-o într-o folie de plastic și dă-o la rece pentru cel puțin 30 de minute.
Pregătire umplutură
- Pune la fiert apă într-un vas, adaugă și puțină sare.
- Rupe partea lemnoasă a sparanghelului (încearcă să ândoi un pic tulpina la bază, acolo unde se rupe ușor înseamnă că începe partea mai fragedă).
- Când apa a dat în clocot, pune sparanghelul și lasă-l 2-3 minute, apoi scoate-l într-un vas cu apă cât mai rece (ideal ar fi să pui câteva cuburi de gheață în apă ca să fie cât mai rece – oprește gătirea sparanghelului și îi păstrează culoarea verde).
- Pune untul și uleiul de măsline într-o tigaie, adaugă sparanghelul scurs de apă și uscat cu ajutorul unui șervet de bucătărie. Asezonează cu sare și piper. Lasă-l 3-4 minute să se îmbrace în unt, scuturând din când în când tigaia pentru a întoarce sparanghelul pe toate părțile. Scoate-l din tigaie și lasă-l deoparte.
- Scurge ricotta dacă este cazul. Fărâmițează brânza Feta.
Asamblare și coacere
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Scoate aluatul de la frigider și întinde-l cu sucitorul pe o suprafață înfăinată. Mută cu grijă aluatul pe tava tapetată cu hârtie de copt.
- Întinde ricotta cu o lingură pe toată suprafața aluatului, lăsând doar marginiel libere (cam 2 cm de jur-împrejur). Presară bucățile de brânză Feta.
- Pune sparanghelul întreg ca ultim strat. Presară puțină sare, piper și oregano deasupra.
- Îndoaie marginile libere ale aluatului, apoi unge-le cu gălbenușul bătut.
- Coace galeta timp de 25-30 de minute la 180°C.