Madlene pufoase cu fistic și beurre noisette este propunerea mea de azi pentru un desert simplu și delicios pentru voi. Aceste mici prăjituri de origine franceză sunt unele dintre favoritele mele.
Înainte să încerc vreodată o madlenă, am citit despre ele în cartea lui Proust, în episodul emblematic legat de retrăirea momentului din trecut prin intermediul unei senzații familiare, cum era gustul madlenelor. Mi s-a părut întotdeauna că trebuie să fie ceva magic în aceste madlene dacă au reușit să devină un reper de roman.
Într-adevăr, mai tîrziu, după ce am gustat, pot spune că nu m-au dezamăgit. Deși simple, madlenele au ceva care le fac irezistibile. Oare te poți opri după ce mănânci una? Eu cu siguranță, nu.
Madlenele sunt bune și fără arome suplimentare sau glazură, dar pentru că aveam niște pastă de fistic făcută în casă (am descris procesul aici), am zis să fac o asociere delicioasă cu madlenele și cu o glazură de ciocolată albă. Iar o altă aromă pe care am adus-o în această rețetă este aceea de beurre noisette – unt topit până se face brun și capătă o aromă de alune.
Înainte să te apuci de rețetă, verifică să ai o tavă specială pentru madlene fără de care nu vei putea obține forma specifică.
Cum se pregătesc madlenele cu fistic și beurre noisette
Ingrediente
Aluat madlene
- 100 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 130 g unt (100 g unt topit final)
- 2 buc ouă
- 100 g zahăr
- 30 g pastă fistic
- 1 linguriță miere
- 1 linguriță extract de vanilie
Glazură
- 150 g ciocolată albă topită la bain marie
- 1 linguriță pasta de fistic
- 2-3 lingurițe fistic mărunțit
Instrucțiuni
- Primul pas ar fi pregătirea untului noisette, adică unt topit, lăsat pe foc până capătăt o culoare brună și o aromă intensă, ca de nucă. Pune untul într-o crăticioară, la foc mic. Când s-a topit, lasă-l în continuare până începe să se închidă la culoare, devenind brun. Oprește focul și lasă-l să se răcească puțin înainte de a-l pune în compoziția madelenelor.
- O parte din unt se va evapora în timpul procesului de obținere a untului brun cu aromă de alune, de aceea am adăugat 30 g în plus față de cantitatea necesară efectiv. Măsoară untul topit final ca să te asiguri că ai 100 g.
- Mixează ouăle și zahărul într-un bol cam un minut. Adaugă mierea, vanilia și pasta de fistic continuă să mixezi înca 3-4 minute.
- Amestecă făina cu praful de copt, cerne-le și apoi adaugă-le treptat peste compoziția cu ou și zahăr. Omogenizează acum totul cu o spatulă.
- Dupăc ce ai încorporat toată făina, adaugă treptat untul brun topit, amestecă din nou cu spatula.
- Pune la frigider pentru cel puțin 2 ore aluatul de madlene obținut (îl poți lăsa și peste noapte dacă nu te grăbești).
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge cu unt tava de madlene și tapetează cu un strat fin de făină. scutură surplusul de făină dacă e necesar.
- Pune câte o linguriță de aluat în fiecare formă de madlenă. Coace-le timp de 10-12 minute. Scoate-le pe un prosop de bucătărie.
Glazurare
- Topește ciocolata albă la bain marie. Adaugă 1 linguriță pastă de fistic.
- Pune ciocolata într-un castron și introdu madlena în ciocolata topită. Așază madlenele pe un grătar de patiserie ca să se întărească glazura.
- Presară fistic mărunțit pe partea cu glazură cât timp aceasta încă nu s-a întărit. Enjoy!
Madlene cu fistic și beurre noisette
Ingredients
Aluat madlene
- 100 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 130 g unt (100 g unt topit final)
- 2 buc ouă
- 100 g zahăr
- 30 g pastă fistic
- 1 linguriță miere
- 1 linguriță extract de vanilie
Glazură
- 150 g ciocolată albă topită la bain marie
- 1 linguriță pasta de fistic
- 2-3 lingurițe fistic mărunțit
Instructions
- Primul pas ar fi pregătirea untului noisette, adică unt topit, lăsat pe foc până capătăt o culoare brună și o aromă intensă, ca de nucă. Pune untul într-o crăticioară, la foc mic. Când s-a topit, lasă-l în continuare până începe să se închidă la culoare, devenind brun. Oprește focul și lasă-l să se răcească puțin înainte de a-l pune în compoziția madelenelor.
- O parte din unt se va evapora în timpul procesului de obținere a untului brun cu aromă de alune, de aceea am adăugat 30 g în plus față de cantitatea necesară efectiv. Măsoară untul topit final ca să te asiguri că ai 100 g.
- Mixează ouăle și zahărul într-un bol cam un minut. Adaugă mierea, vanilia și pasta de fistic continuă să mixezi înca 3-4 minute.
- Amestecă făina cu praful de copt, cerne-le și apoi adaugă-le treptat peste compoziția cu ou și zahăr. Omogenizează acum totul cu o spatulă.
- Dupăc ce ai încorporat toată făina, adaugă treptat untul brun topit, amestecă din nou cu spatula.
- Pune la frigider pentru cel puțin 2 ore aluatul de madlene obținut (îl poți lăsa și peste noapte dacă nu te grăbești).
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge cu unt tava de madlene și tapetează cu un strat fin de făină. scutură surplusul de făină dacă e necesar.
- Pune câte o linguriță de aluat în fiecare formă de madlenă. Coace-le timp de 10-12 minute. Scoate-le pe un prosop de bucătărie.
Glazurare
- Topește ciocolata albă la bain marie. Adaugă 1 linguriță pastă de fistic.
- Pune ciocolata într-un castron și introdu madlena în ciocolata topită. Așază madlenele pe un grătar de patiserie ca să se întărească glazura.
- Presară fistic mărunțit pe partea cu glazură cât timp aceasta încă nu s-a întărit. Enjoy!