Iubitori de fistic, acest desert vă este dedicat: o prăjitură Bundt cu fistic, iaurt grecesc și o glazură cu ciocolată albă. Un desert simplu și, totuși, sofisticat prin arome, îmbinări de texturi și forma spectaculoasă pe care o oferă tava de copt de tip Bundt. Dacă nu ai una deja, trebuie să îți iei.
Prăjitura cu fistic și iaurt grecesc este pufoasă, aproape că se topește în gură, iar glazura îi completează nemaipomenit gustul, mai ales că vine și cu bucățele crocante de fistic.
Pentru a pregăti prăjitura cu fistic trebuie să ai o pastă de fistic, fie că este de-a gata, cumpărată, fie că o prepari acasă din fistic crud. Deși poate ți se pare complicat, nu este deloc dificil să faci o pastă de fistic chiar la tine în bucătărie. Eu a trebui să fac pentru că nu aveam deloc pastă de fistic în casă, doar mieji cruzi și voiam musai să fac în acea zi prăjitura. Ce să faci, când trebuie, trebuie! 🙂
Pastă de fistic homemade
Ingrediente:
150g fistic crud
4-5 linguri apă
Cum procedezi:
Pune la fiert puțină apă într-o crăticioară. Când clocotește, oprește focul și adaugă fisticul crud. Acoperă vasul și lasă 2 minute.
După cele 2 minute, scurge apa și pune fisticul pe un prosop de bucătărie. Freacă puțin fisticul cu prosopul pentru a ajuta să cadă mai ușor pielița de pe miejii de fistic. Alege miejii de pielițele maro – unele se vor desprinde abia după ce îi vei face manual.
Pune fisticul decojit într-un robot de bucătărie sau un blender, adaugă apa și mixează până obții o consistență de pastă. Mai adaugă apă dacă vrei să fie mai cremos de atât. Pune pasta obținută într-un borcan și păstreaz-o la frigider până la folosire.
Cum se pregătește prăjitura Bundt cu fistic și iaurt grecesc
Ingrediente pentru prăjitură
- 240 g făină
- 1 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 vârf linguriță sare
- 100 g zahăr
- 2 buc ouă
- 120 ml ulei vegetal
- 60 g pastă fistic
- 70 g miere
- 250 g iaurt grecesc (10% grăsime)
- 1 linguriță extract de vanilie
Ingrediente pentru glazura de ciocolată albă și fistic
- 180 g ciocolată albă
- 5-6 linguri smântână pentru frișcă
- 30 g pastă fistic
- 2 linguri fistic mărunțit pentru presărat peste glazură
Instrucțiuni
Prăjitura
- Preîncălzește cuptărul la 180 grade C. Pregătește o formă de copt tip bundt, ungând-o cu puțin ulei sau unt și cu un strat subțire de făină.
- Combină într-un vas făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea și zahărul.
- Într-un alt vas, pune ouăle bătute ușor cu furculița, uleiul, mierea, iaurtul grecesc, pasta de fistic, extractul de vanilie și mixează-le până obții o consistență omogenă.
- Toarnă compoziția lichidă peste ingredientele uscate și amestecă-le ușor, cu ajutorul unei spatule.
- Toarnă compoziția prăjiturii în forma Bundt pregătită și nivelează ușor suprafața cu spatula.
- Coace prăjitura pentru 35-40 de minute la 180 grade C.
- Lasă prăjitura să se răcească 10-15 minute în formă, apoi scoate-o pe un grătar de cofetărie ca să se răcească de tot.
Glazura de ciocolată albă și fistic
- Încălzește ușor smântâna pentru frișcă. Nu trebuie să fie nici rece, dar nici foarte fierbinte.
- Topește ciocolata albă la bain marie, împreună cu smântâna pentru frișcă încălzită.
- Oprește focul la vasul bain marie – aburul este suficient pentru a topi ciocolata albă. Amestecă cu un tel de mână pentru a omogeniza ciocolata și smântâna.
- Când ai obținut o consistență cremoasă și lucioasă, adaugă pasta de fistic și amestecă din nou.
- Dacă ai obținut consistența dorită (ca o cremă groasă), o poți turna peste prăjitură. Presară fistic mărunțit deasupra glazurii. Enjoy!
Prăjitură Bundt cu fistic și iaurt grecesc
Ingredients
Prăjitură
- 240 g făină
- 1 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 vârf linguriță sare
- 100 g zahăr
- 2 buc ouă
- 120 ml ulei vegetal
- 60 g pastă fistic
- 70 g miere
- 250 g iaurt grecesc (10% grăsime)
- 1 linguriță extract de vanilie
Glazură de ciocolată albă și fistic
- 180 g ciocolată albă
- 5-6 linguri smântână pentru frișcă
- 30 g pastă fistic
- 2 linguri fistic mărunțit pentru presărat peste glazură
Instructions
Pregătire prăjitură
- Preîncălzește cuptărul la 180 grade C. Pregătește o formă de copt tip bundt, ungând-o cu puțin ulei sau unt și cu un strat subțire de făină.
- Combină într-un vas făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea și zahărul.
- Într-un alt vas, pune ouăle bătute ușor cu furculița, uleiul, mierea, iaurtul grecesc, pasta de fistic, extractul de vanilie și mixează-le până obții o consistență omogenă.
- Toarnă compoziția lichidă peste ingredientele uscate și amestecă-le ușor, cu ajutorul unei spatule.
- Toarnă compoziția prăjiturii în forma Bundt pregătită și nivelează ușor suprafața cu spatula.
- Coace prăjitura pentru 35-40 de minute la 180 grade C.
- Lasă prăjitura să se răcească 10-15 minute în formă, apoi scoate-o pe un grătar de cofetărie ca să se răcească de tot.
Pregătire glazură
- Încălzește ușor smântâna pentru frișcă. Nu trebuie să fie nici rece, dar nici foarte fierbinte.
- Topește ciocolata albă la bain marie, împreună cu smântâna pentru frișcă încălzită.
- Oprește focul la vasul bain marie – aburul este suficient pentru a topi ciocolata albă. Amestecă cu un tel de mână pentru a omogeniza ciocolata și smântâna.
- Când ai obținut o consistență cremoasă și lucioasă, adaugă pasta de fistic și amestecă din nou.
- Dacă ai obținut consistența dorită (ca o cremă groasă), o poți turna peste prăjitură. Presară fistic mărunțit deasupra glazurii. Enjoy!
Alte deserturi de pus pe masa ta:
- Tort cu blat de ciocolată, ganache de ciocolată neagră și zmeură
- Clafoutis cu căpșuni
- Tort de ciocolată, cu cremă de lapte condensat și afine
- Prăjitură pufoasă cu căpșuni și fulgi de cocos