Un desert delicios, ușor de făcut, care va umple casa de un miros îmbietor: prăjitura cu pere și alune de pădure. Perele coapte și alunele sunt perfecte împreună, iar textura prăjiturii este pufoasă și fragedă datorită iaurtului din compoziție. Am lăsat perele întregi pentru un aspect mai spectaculos, dar dacă preferi, le poți felia și pune astfel.
S-a nimerit tare bine zilele acestea, când afară era înnegurat sau ploua, iar eu îmi savuram felia de prăjitură, alături de o cafea bună. Așa ne facem micul rai din ce avem, nu-i așa?
Cum pere sunt peste tot acum, iar alunele de pădure se găsesc și întregi, și măcinate la supermarketuri, ai tot ce îți trebuie pentru a te apuca de această prăjitură cu pere. Te vei îndrăgosti pe loc de ea, garantat 🙂
Un sfat, alege pere medii spre mici și cu pulpa mai fermă, ca să nu colapseze de tot la coacere. În rest, totul e simplu, vezi mai jos pașii de urmat.
Cum să pregătești prăjitura cu pere și alune de pădure
Ingrediente:
- 175 g unt moale
- 150 g zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 2 buc ouă la temperatura camerei
- 170 g făină
- 50 g făină de alune de pădure (alune de pădure măcinate fin)
- 1 1/2 lingurițe praf copt
- un vârf linguriță de sare
- 130 g iaurt grecesc la temperatura camerei
- 5 buc pere medii spre mici, coapte dar cu pulpa fermă
- 30 + 20 g alune de pădure mărunțite
Instrucțiuni:
- Preîncălzește cuptorul la 175 de grade C. Unge cu puțin unt o tavă de copt de 20 cm diametru.
- Pune untul moale în vasul de mixer. Mixează până capătă o textură cremoasă.
- Adaugă zahărul peste unt, mixează din nou 2-3minute, până când se încorporează. toarnă extractul de vanilie și mixează.
- În acest moment poți începe să adaugi ouăle, întregi, unul câte unul, mixând de fiecare dată până când se încorporează complet.
- Amestecă într-un bol separat făina, făina de alune de pădure, sarea si praful de copt.
- Adaugă alternativ din amestecul de făină și iaurtul, mixând ușor după fiecare nouă adăugare, doar cât să se încorporeze.
- Toarnă compoziția în tava de copt.
- Taie capătul perelor pentru a le ajuta să stea vertical (le vom pune cu codița în sus în prăjitură). Scoate și partea cu semințe cu ajutorul unui cuțit mic sau cu un instrument de scos mijlocul merelor, având grijă să rămână para cât mai întreagă.
- Adaugă perele în tavă, apăsând ușor peste compoziție și mișcând ușor fructele pentru a le poziționa cât mai vertical, cu codița în sus.
- Presară 30 g de alune mărunțite deasupra prăjiturii.
- Coace prăjitura cu pere timp de 55-60 de minute la 175 grade C.
- Dacă ți se pare că se înnegresc prea tare codițele perelor, înfășoară-le în folie de aluminiu.
- Când este coaptă (poți face testul scobitorii), scoate prăjitura și las-o să se răcească în tavă.
- Înainte de servire, mai presară 20g alune mărunțite deasupra. Enjoy!
Prăjitură de pere cu alune de pădure
Ingredients
- 175 g unt moale
- 150 g zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 2 buc ouă la temperatura camerei
- 170 g făină
- 50 g făină de alune de pădure (alune de pădure măcinate fin)
- 1 1/2 lingurițe praf copt
- un vârf linguriță de sare
- 130 g iaurt grecesc la temperatura camerei
- 5 buc pere medii spre mici, coapte dar cu pulpa fermă
- 30 + 20 g alune de pădure mărunțite
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 175 de grade C. Unge cu puțin unt o tavă de copt de 20 cm diametru.
- Pune untul moale în vasul de mixer. Mixează până capătă o textură cremoasă.
- Adaugă zahărul peste unt, mixează din nou 2-3minute, până când se încorporează. toarnă extractul de vanilie și mixează.
- În acest moment poți începe să adaugi ouăle, întregi, unul câte unul, mixând de fiecare dată până când se încorporează complet.
- Amestecă într-un bol separat făina, făina de alune de pădure, sarea si praful de copt.
- Adaugă alternativ din amestecul de făină și iaurtul, mixând ușor după fiecare nouă adăugare, doar cât să se încorporeze.
- Toarnă compoziția în tava de copt.
- Taie capătul perelor pentru a le ajuta să stea vertical (le vom pune cu codița în sus în prăjitură). Scoate și partea cu semințe cu ajutorul unui cuțit mic sau cu un instrument de scos mijlocul merelor, având grijă să rămână para cât mai întreagă.
- Adaugă perele în tavă, apăsând ușor peste compoziție și mișcând ușor fructele pentru a le poziționa cât mai vertical, cu codița în sus.
- Presară 30 g de alune mărunțite deasupra prăjiturii.
- Coace prăjitura cu pere timp de 55-60 de minute la 175 grade C.
- Dacă ți se pare că se înnegresc prea tare codițele perelor, înfășoară-le în folie de aluminiu.
- Când este coaptă (poți face testul scobitorii), scoate prăjitura și las-o să se răcească în tavă.
- Înainte de servire, mai presară 20g alune mărunțite deasupra. Enjoy!