Ce ar fi toamna fără hribi, fără gălbiori și alte ciuperci delicioase? Mereu mi s-a părut fascinant să mergi prin păduri și să culegi ciuperci, să le iei cu propriile mîini, să te bucuri de roadele pământului direct. Desigur, asta presupune să te pricepi bine la a ști care sunt ciupercile comestibile și care nu.
Nu am ajuns încă să fac asta, dar încă visez ca va veni ziua aceea. Între timp, buna mea prietenă de la Sighet mi-a trimis acești hribi minunați, de prin pădurile maramureșene, astfel că am reușit să îmi îndeplinesc pe jumătate dorința.
Mai mici sau mai mari, dar la fel de aromați și gustoși. Am făcut o supă cremă, quiche-ul cu Camembert, iar restul i-am pus la congelator. Vor fi minunați în paste, risotto sau cu alte legume trase la tigaie.
Una dintre primele rețete care mi-au venit în minte atunci când m-am trezit pe masă cu o abundență de hribi proaspeți a fost acest quiche în care am îmbinat aroma și gustul deosebit al hribilor cu subtilitatea brânzei Camembert. Rezultatul? Delicios!
Cum să pregătești quiche-ul cu hribi și Camembert
Ingrediente
Aluat
- 250 g făină
- 150 g unt rece
- 1/2 linguriță sare
- 1 buc gălbenuș
- 50 ml apă rece
Umplutură
- 150 g hribi proaspeți
- 1 lingură unt
- 120 g Camembert
- 4 buc ouă
- 200 ml smântână pentru gătit
- sare, piper pentru asezonare
Instrucțiuni
Pregătire aluat
- Pune într-un bol făina, sarea și untul tăiat cuburi. Frământă cu degetele pentru a combina făina cu untul, obținând o textură fărâmicioasă.
- Adaugă apa rece și gălbenușul, înglobează totul fără a frământa mai mult decât strictul necesar.
- Înfoliază aluatul și pune-l la rece pentru 30 de minute.
- Preîncălzește cuptorul la 190 grade C.
- După cele 30 de minute, întinde aluatul pe blatul înfăinat și apoi transferă-l într-o tavă de copt tarte, unsă în prealabil cu unt.
- Coace aluatul în orb (înauntru, pe o foaie de copt, pune orez, boabe de fasole, năut etc) pentru 25 de minute, înlăturând greutatea la jumătatea timpului.
Pregătire umplutură
- Curăță cu grijă hribii (dacă sunt proaspeți), cu o pensulă sau o cârpă, evitând să-i bagi sub apă direct. Poți umezi mâna și da ușor în zonele care necesită. Hribii sunt foarte delicați, iar o cantitate mare de apă i-ar face să se îmbibe și să își piardă gustul și aroma delicioase.
- Taie hribii în felii subțiri. Pune untul într-o tigaie și călește 2-3 minute ciupercile. Presară puțina sare și piper. Va trebui să le pui în mai multe tranșe. Scoate hribii pe farfurie și pune-i deoparte.
- Taie brânza Camembert în bucățele. Bate ouăle cu puțină sare și piper, adaugă apoi smântâna.
Asamblare quiche
- Așază feliile de hribi, bucățile de Camembert, toarnă amestecul de ou și smântână. Așază câteva felii de hribi deasupra, pentru un design draguț.
- Coace quiche-ul timp de 30-35 de minute, până când se încheagă și devine aurie.
Quiche cu hribi și Camembert
Ingredients
Aluat
- 250 g făină
- 150 g unt rece
- 1/2 linguriță sare
- 1 buc gălbenuș
- 50 ml apă rece
Umplutură
- 150 g hribi proaspeți
- 1 lingură unt
- 120 g Camembert
- 4 buc ouă
- 200 ml smântână pentru gătit
- sare, piper pentru asezonare
Instructions
Pregătire aluat
- Pune într-un bol făina, sarea și untul tăiat cuburi. Frământă cu degetele pentru a combina făina cu untul, obținând o textură fărâmicioasă.
- Adaugă apa rece și gălbenușul, înglobează totul fără a frământa mai mult decât strictul necesar.
- Înfoliază aluatul și pune-l la rece pentru 30 de minute.
- Preîncălzește cuptorul la 190 grade C.
- După cele 30 de minute, întinde aluatul pe blatul înfăinat și apoi transferă-l într-o tavă de copt tarte, unsă în prealabil cu unt.
- Coace aluatul în orb (înauntru, pe o foaie de copt, pune orez, boabe de fasole, năut etc) pentru 25 de minute, înlăturând greutatea la jumătatea timpului.
Pregătire umplutură
- Curăță cu grijă hribii (dacă sunt proaspeți), cu o pensulă sau o cârpă, evitând să-i bagi sub apă direct. Poți umezi mâna și da ușor în zonele care necesită. Hribii sunt foarte delicați, iar o cantitate mare de apă i-ar face să se îmbibe și să își piardă gustul și aroma delicioase.
- Taie hribii în felii subțiri. Pune untul într-o tigaie și călește 2-3 minute ciupercile. Presară puțina sare și piper. Va trebui să le pui în mai multe tranșe. Scoate hribii pe farfurie și pune-i deoparte.
- Taie brânza Camembert în bucățele. Bate ouăle cu puțină sare și piper, adaugă apoi smântâna.
Asamblare quiche
- Așază feliile de hribi, bucățile de Camembert, toarnă amestecul de ou și smântână. Așază câteva felii de hribi deasupra, pentru un design draguț.
- Coace quiche-ul timp de 30-35 de minute, până când se încheagă și devine aurie.