Quiche-ul sau tarta sărată este o soluție foarte bună când vrei să faci ceva sofisticat, dar destul de simplu de fapt, delicios și hrănitor. Da, este sățioasă pentru că are și ou, și brînză, și aluat. Merge apoi să-ți programezi un alergat de 10 km sau o oră de Pilates. Dar trebuie să recunosc, merită efortul!
În plus, este o variantă bună de a folosi creativ prazul, această legumă mult iubită peste tot în Franța, iar la noi doar în anumite zone geografice. Glumă-glumă, dar mie îmi place tare mult și cred că îți va plăcea și ție, doar să-i dai o șansă.
Quiche cu praz caramelizat și brânză de capră
Servings 4 porții
Ingredients
Aluat fraged franțuzesc
- 180 g făină
- 95 g unt tăiat cubulețe
- un vârf de linguriță de sare
- 40 ml apă rece
- 1 gălbenuș ou
- Un vârf de cuțit de unt pentru uns tava de tartă
Umplutură
- 2 fire praz potrivite ca dimensiune
- 4 ouă
- 200 g brânză capră telemea
- 200 ml smânână lichidă
- 1 lingură de unt
- sare, piper, oregano pentru asezonare
Instructions
- Înainte de toate, apucă-te să faci aluatul. Durează puțin, e simplu și, cu siguranță, gustul acestuia e mult mai bun decât orice aluat de cumpărat. Sa nu mai vorbim de satisfacția pe care o ai văzând cum, din câteva ingrediente simple, iese ceva atât de sofisticat 😊.
- Pune făina într-un castron, sarea și adaugă untul tăiat cuburi. Amestecă-le cu mâna până se incorporează untul și ai multe-multe firimituri în castron.
- Fă un loc în centrul castronului și pune acolo apa și gălbenușul. Amestecă totul până ce firimiturile de făină cu unt se transformă într-un aluat omogen. Mai presară puțină făină dacă este cazul, ca să faci coca să se dezlipească de mâini și de castron.
- Nu trebuie framântat, o data ce s-a omogenizat, formează o bilă din aluat și pune-l la frigider pentru cel puțin 30 minute.
- Când au trecut cele 30 de minute, presară făină pe blatul delucru și întinde aluatul într-o foaie care să depășească diametrul tăvii de tartă pe care o ai, nu uita de laterale! Înțeapă cu furculița sau dă cu o rolă specială pentru aluat. Așează foaia în tavă, cu grijă, apăsând ușor cu degetele la îmbinarea fundului tăvii cu lateralele acesteia. Pasul acesta e necesar pentru că la copt, aluatul tinde să se strângă, te-ai putea trezică înălțimea rămâne prea mică!
- Taie surplusul de aluat, de jur împrejurul tăvii. Ca să daio formă mai draguță marginilor, apasă ușor cu dinții unei furculițe pe acestea.Dacă ți se pare greu, o poți lăsa și fără brizbrizuri, va fi mai rustică.
- Va trebui acum să o coci „în orb” (adică fără umplutură, doar aluatul) în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, pentru 25 minute, cu o greutate din fasole/orez sau bile speciale pentru așa ceva (da, există!) puse pe o foaie de copt în interiorul tartei, ca să nu crească atunci când se coace. La minutul 15, înlătură foaia cu greutatea din interiorul tăvii și continuă să coci până se rumenește, pericolul de umflare a aluatului a trecut.
- Când s-a terminat de copt aluatul, scoate-l și lasă-l 10 minute să se răcorească, timp în care te poți apuca de umplutură. Taie prazul în felii cam de 1 cm grosime (partea albă și cea verde mai groasă, până la frunzele care se despică) și pune-le să se călească ușor într-o tigaie cu unt. Când încep să se înmoaie ușor și sa devină aurii și încep să se caramelizeze pe margini, întoarce-le pe cealaltă parte. Scoate-le apoi într-un bol și pune-le deoparte.
- Adaugă brânza ruptă în bucățele peste aluatul copt. Bate ouăle cu telul, cu puțină sare, apoi pune și smântâna lichidă peste ou și omogenizează. Așază cu grijă rondelele de praz călite astfel încât să creezi o formă estetică tartei. Toarnă compoziția de ou și smântână în tavă, presară oregano și piper și dă la cuptor pentru 30 de minute, la 180 grade C.
E minunată caldă, cu o garnitură de salată și alături cineva drag care să te laude ce bine ai gătit.