Foaie de ruladă pufoasă și o cremă fină, lejeră și aromată de mascarpone cu coajă de portocale roșii. Plus un interior fresh de portocală roșie. Fiecare felie îți oferă un periplu gustativ minunat, un desert nu prea dulce, care pune în valoare gustul special al portocalelor roșii aflate acum în sezon. Dacă nu găsești portocale roșii, poți folosi fără probleme portocale normale.
Chiar dacă nu ai mai făcut până acum o ruladă, vei vedea că este foarte simplu de pregătit. Durata de coacere este mult mai mică decât la o prăjitură obișnuită/blat de tort, iar posibilitățile de combinații sunt nesfârșite. Poți face creme de tot felul, glazură ciocolată sau topping cu fructe și câte și mai câte.
Aspectul unei rulade este mereu spectaculos, așa că dacă vrei să pregătești rapid un desert care să arate wow pe masă, atunci o ruladă este o alegere perfectă!
Mici trucuri pentru reușita unei rulade
- înainte de a pune hârtia de copt, unge tava în care urmează sa pui rulada la copt – foaia de copt se va lipi de tavă și va fi mai ușor să întinzi compoziția ruladei.
- pune zahăr tos (sau pudră) pe o hârtie de copt/prosop de bucătărie și răstoarnă rulada peste – zahărul ajută să nu se lipească rulada de hârtie, iar foaia/prosopul ajută să o rulezi din nou cât se va răci.
- dezlipește ușor, din aproape în aproape, hartia de copt de pe spatele ruladei – foaia de ruladă este fragilă și se poate rupe ușor.
- după ce ai dezlipit vechea foaie de copt, rulează din nou rulada pentru a-i da forma necesară la final.
- lasă 1-2 cm liberi (fără cremă) de jur împrejurul foii de ruladă, ca să o poți rula mai ușor – înainte de a o aduce pentru servire, taie o felie din fiecare capăt ca să înlături partea mai neregulată.
Cum să pregătești rulada cu cremă de mascarpone și portocale roșii
Ingrediente:
Foaie ruladă
- 4 ouă la temperatura camerei
- 100 g zahăr
- 30 ml ulei vegetal
- 1 linguriță extract de vanilie
- 100 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- un vârf de linguriță de sare
Crema de mascarpone și portocale roșii
- 250 g mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 2 linguri zahăr pudră
- coaja rasă de la o portocală roșie
- 5 buc portocale roșii mici, decojite, lăsate întregi
Topping
- 150 ml smântână pentru frișcă
- 1 linguriță zahăr pudră
- 1 buc portocală roșie, feliată
Instrucțiuni:
Pregătire foaie ruladă
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Pregătește o tavă în care vei coace rulada. Unge-o cu puțin ulei, apoi pune o foaie de copt.
- Bate ouăle cu zahărul până devin o cremă groasă, deschisă la culoare. Adaugă uleiul și extractul de vanilie și mixează din nou.
- Cerne făina, praful de copt și sarea împreună. Pune jumătate din făină peste amestecul de ou și zahăr, amestecă ușor cu spatula pentru a o îngloba.
- Adaugă restul de făină și amestecă ușor cu spatula până obții o cremă omogenă.
- Toarnă compoziția pe foaia de copt din tavă, nivelează ușor cu spatula pentru a o uniformiza. Pune-o la copt pentru 8-10 minute.
- Când s-a copt, scoate rulada și las-o să se răcească pentru 10 minute în tavă. Între timp, pregătește o foaie de copt pe care presară 1-2 linguri zahăr.
- După cele 10 minute, așază rulada cu fața coaptă spre foaia de copt presărată cu zahăr și desprinde cu grijă foaia pe care a stat rulada în cuptor.
- Cu ajutorul hârtiei de copt, rulează foaia de ruladă și las-o să se răcească astfel.
Pregătire cremă de mascarpone și portocale roșii
- În bolul de mixer, adaugă brânza mascarpone, smântâna pentru frișcă și zahărul pudră. Mixează până devine o cremă groasă.
- Adaugă coaja răzuită de portocale și amestecă ușor cu spatula. Pune crema la frigider până o vei folosi.
- Curăță cele 5 portocale roșii cu ajutorul unui cuțit pentru a îndepărta coaja, dar și pielița albă. Pune-le deoparte.
Asamblare ruladă
- Desfă cu grijă foaia de ruladă. Cu ajutorul unei spatule, întinde crema de mascarpone într-un strat uniform pe întreaga suprafață, lăsând cam 1-2 cm liberi de jur-împrejur.
- Pune portocalele roșii, aliniate, de-a lungul uneia din laturile scurte ale ruladei. Rulează strâns până ajungi la capătul celălalt. Așază rulada cu marginea exterioară în jos. Înfășoară rulada în folie alimentară sau într-o foaie de copt pentru a se păstra cât mai strânsă. Pune-o la rece pentru 1-2 ore înainte de a o servi.
Topping
- Desfă rulada din folie/hârtie și taie capetele.
- Bate smântâna pentru frișcă și zahărul pudră. O poți pune direct peste ruladă cu o lingură/spatulă sau cu ajutorul unui poș.
- Decorează cu felii de portocale roșii. Enjoy!
Alte deserturi care s-ar putea să îți placă:
- Prăjitură cu pere și alune de pădure
- Pavlova coroniță cu fructe roșii
- Prăjitură Bundt cu fistic și iaurt grecesc
Ruladă cu cremă de mascarpone și portocale roșii
Ingredients
Foaie ruladă
- 4 ouă la temperatura camerei
- 100 g zahăr
- 30 ml ulei vegetal
- 1 linguriță extract de vanilie
- 100 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- un vârf de linguriță de sare
Crema de mascarpone și portocale roșii
- 250 g mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 2 linguri zahăr pudră
- coaja rasă de la o portocală roșie
- 5 buc portocale roșii mici, decojite, lăsate întregi
Topping
- 150 ml smântână pentru frișcă
- 1 linguriță zahăr pudră
- 1 buc portocală roșie, feliată
Instructions
Pregătire foaie ruladă
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Pregătește o tavă în care vei coace rulada. Unge-o cu puțin ulei, apoi pune o foaie de copt.
- Bate ouăle cu zahărul până devin o cremă groasă, deschisă la culoare. Adaugă uleiul și extractul de vanilie și mixează din nou.
- Cerne făina, praful de copt și sarea împreună. Pune jumătate din făină peste amestecul de ou și zahăr, amestecă ușor cu spatula pentru a o îngloba.
- Adaugă restul de făină și amestecă ușor cu spatula până obții o cremă omogenă.
- Toarnă compoziția pe foaia de copt din tavă, nivelează ușor cu spatula pentru a o uniformiza. Pune-o la copt pentru 8-10 minute.
- Când s-a copt, scoate rulada și las-o să se răcească pentru 10 minute în tavă. Între timp, pregătește o foaie de copt pe care presară 1-2 linguri zahăr.
- După cele 10 minute, așază rulada cu fața coaptă spre foaia de copt presărată cu zahăr și desprinde cu grijă foaia pe care a stat rulada în cuptor.
- Cu ajutorul hârtiei de copt, rulează foaia de ruladă și las-o să se răcească astfel.
Pregătire cremă de mascarpone și portocale roșii
- În bolul de mixer, adaugă brânza mascarpone, smântâna pentru frișcă și zahărul pudră. Mixează până devine o cremă groasă.
- Adaugă coaja răzuită de portocale și amestecă ușor cu spatula. Pune crema la frigider până o vei folosi.
- Curăță cele 5 portocale roșii cu ajutorul unui cuțit pentru a îndepărta coaja, dar și pielița albă. Pune-le deoparte.
Asamblare ruladă
- Desfă cu grijă foaia de ruladă. Cu ajutorul unei spatule, întinde crema de mascarpone într-un strat uniform pe întreaga suprafață, lăsând cam 1-2 cm liberi de jur-împrejur.
- Pune portocalele roșii, aliniate, de-a lungul uneia din laturile scurte ale ruladei. Rulează strâns până ajungi la capătul celălalt. Așază rulada cu marginea exterioară în jos. Înfășoară rulada în folie alimentară sau într-o foaie de copt pentru a se păstra cât mai strânsă. Pune-o la rece pentru 1-2 ore înainte de a o servi.
Topping
- Desfă rulada din folie/hârtie și taie capetele.
- Bate smântâna pentru frișcă și zahărul pudră. O poți pune direct peste ruladă cu o lingură/spatulă sau cu ajutorul unui poș.
- Decorează cu felii de portocale roșii. Enjoy!