Salată cu gorgonzola, pere coapte și nuci caramelizate, ce bun! Când vine vorba de salate, îmi plac combinațiile surprinzătoare, care aduc savori și arome nebănuite împreună. Salata despre care vă vorbesc acum este un mix interesant de dulce, sărat, acrișor și amărui, plus texturi diferite de crocant, cremos, moale. Poate fi ceva mai delicios de atât?
Observ că îmi place din ce în ce mai mult să combin fructele în rețete „sărate”, trecând peste bariera mentală că fructele nu se folosesc decât ca atare sau în deserturi. Ei bine, da, merg de minune în tot felul de mâncăruri, trebuie doar să nu fii reticent și să încerci.
Încă ceva, nucile caramelizate pe care le-am făcut pentru această salată sunt extraordinar de bune, am gustat una, apoi încă una și încă una. La un moment dat, m-am oprit pentru că voiam să îmi ajungă și pentru salată :)). Așa că, dacă vrei să fii safe, gustă-le când sunt deja în salată!!
Ce să vă mai povestesc eu despre cât de bună este salata cu gorgonzola, pere coapte și nuci caramelizate, mai bine în încerci și imi spui cum ți s-a părut.
Te îmbie și alte salate de pe blog?
- Salată cu citrice, caju, brânză Feta și ceapă roșie
- Salată cu dovlecei copti si burrata
- Salată cu caise, rucola, mozzarella și prosciutto
Salată cu gorgonzola, pere coapte și nuci caramelizate
Ingredients
- 100 g nuci
- 30 g zahăr
- 1 linguriță unt
- 3 buc pere (mici sau medii)
- 2 linguri miere
- 1 pungă salată după preferințe (eu am folosit un mix de frunze de cicoare)
- 100 g gorgonzola – eu am folosit Grand Blue Delaco
- sare, piper pentru asezonare
Dressing
- 3 linguri ulei de măsline
- zeama de la 1/2 lime
- sare, piper
Instructions
- Pune untul într-o tigaie, iar când s-a topit, adaugă nucile și zahărul. Ține-le pe foc cam 5-7 minute, amestecând permanent ca să se topească zahărul și să îmbrace nucile pe toate părțile.
- Scoate nucile caramelizate pe o foaie de copt și lasă-le să se răcească un pic și să se întărească pe ele crusta caramelizată.
- Încălzește puțin mierea ca să fie mai fluidă – dacă ai o miere foarte "lichidă", sari peste această etapă.
- Taie perele în jumătăți, apoi fiecare jumătate în 4 felii (tip wedges). unge-le cu miere pe toate părțile, presară puțină sare și puțin piper, apoi pune-le într-o tigaie grill să se rumenească.
- Când au căpătat o nuanță aurie-arămie, este semn că sunt gata (5-7 minute).
- Taie brânza albastră în cuburi. Pregătește dressingul, punând ingredientele într-un borcan cu capac și agitând bine.
- Ai ajuns la ultimul pas, asamblarea salatei: pune pe farfurii un pat de mix de salată din pungă, așază felii de pere coapte, bucăți de nuci caramelizate și cubulețe de brânză gorgonzola. Toarnă dressingul și servește-o imediat. Un deliciu gurmand!
Rețetă susținută de Delaco.