Zilele de vară parcă cer mese mai ușoare, cu ingrediente de sezon, savuroase și pline de arome. Așa am ajuns la această rețetă de salată de vară, în care am folosit caise proaspete, luate din piață, rotofee și pline de culoare, pe care le-am pus pe grill pentru un gust ușor afumat. Am adăugat frunze picante de rucola, fâșii de prosciutto, mingiuțe de mozzarella și fulgi crocanți de migdale. Un dressing cu lămâie și ulei de măsline întregesc tabloul estival al acestei salate calde.
Dacă ți se pare ciudată folosirea fructelor în salate de tip „sărat”, eu zic să treci peste prejudecăți. Salata cu caise, rucola, mozzarella și prosciutto este un vis de vară pe care merită să îl încerci.
Dacă ești fan salate, te invit să descoperi și această rețetă de pe blogul meu: Salată cu cartofi, file de pește și dressing de muștar.
Salata cu caise, rucola, mozzarella și prosciutto
Ingredients
- 5 caise, jumătăți (sâmburele scos)
- 50 g rucola
- 5 buc felii de prosciutto
- 1 cutie mini-mozzarella sau 1 mozzarella de 125 g, fâșii
- 2-3 linguri felii de migdale
- 1/2 lămâie (zeama)
- 2 linguri ulei de măsline (una pentru uns caisele pe grill, una pentru dressing)
- sare după gust
Instructions
- Pune jumătățile de caise pe un grill, pe aragaz (dacă le poți face pe un grătar cu foc, vor fi și mai aromate). Lasă-le până se inmoaie puțin și încep să aibă pete maronii de copt (3-4 minute). Întoarce-le și procedează la fel. Când s-au copt pe ambele părți, scoate-le pe o farfurie și lasă-le deoparte până pregătești restul ingredientelor.
- Pune fulgii de migdale într-o tigaie fără ulei și coace-le 2-3 minute, pentru a se dezvolta uleiurile și aromele, iar textura devine crocantă.
- Spală frunzele de rucola, apoi usucă-le bine cu un șervet de bucătărie. Pune-le într-un castron și adaugă dressing-ul (uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare), apoi amestecă direct cu mâna 🙂
- Așază rucola pe un platou larg sau o poți lăsa direct în castron.
- Adaugă elementele componente: caisele coapte, biluțele/fâșiile de mozzarella, feliile de prosciutto rupte în în 2-3 bucăți.
- Presară fulgii de migdale crocanți și servește imediat.