Când vine toamna, imediat mă gândesc la ce aș putea găti astfel încât să îmi ofere un sentiment plăcut, de căldură și bine – acel comfort food, după cum bine i se zice în engleză acestui tip de mâncare. Supele sunt desigur, pe loc fruntaș la acest tip de comfort food, ce altceva te-ar putea încălzi mai bine decât un bol cu o supă aburindă, servită cu un pic de pâine, cea pe care o preferi tu (eu am mâncat-o cu baghetă din aceea, tipic franțuzească, dar la fel de bine o puteți acompania cu o felie de pâine cu maia sua cu câteva crutoane).
Dacă și voi sunteți la fel, atunci înseamnă că această rețetă de supă de țelină cu pere este perfectă pentru a o pregăti acum, de sezon. Poate aveți o reticență la țelină sau poate la combinația de țelină cu pere. Nu este cazul să îți faci griji. Supa iese delicioasă și pune în valoare aroma țelinei (plus că e un mod mai altfel de a introduce țelina în meniu), iar adăugarea perelor îndulcește un pic gustul țelinei.
Te-am convins? Hai să ne apucăm de treabă, una-două te vei trezi cu supa aburindă în castron! 🙂
Dacă îți plac supele, ai mai putea încerca:
- supa de dovleac copt cu Za’atar
- supa de cartof copt și usturoi
- supa de praz și cartofi
- supa de ciuperci brune
Supă de țelină cu pere
Ingredients
- 2 țeline (rădăcină), mari
- 2 cepe mari
- 2 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 3 pere potrivite
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 lingură unt
- 1.7 l supă legume sau apă
- sare pentru asezonare
- 150 ml smântână pentru gătit
Instructions
- Curăță legumele și taie-le în bucăți mari – le vei pasa la final, după fierbere, așa că nu trebuie să te stresezi cu mănuțitul lor.
- Curăță perele de coajă și elimină cotorul cu semințe – pulpa rămasă taie-o cuburi.
- Pune untul și uleiul într-o cratiță încăpătoare. Adaugă legumele tăiate, puțină sare și lasă-le 3-4 minute să se călească ușor.
- Adaugă apa (supa de legume) peste legume, pune și bucățile de pară, acoperă cu un capac și lasă să fiarbă aproximativ 25-30 de minute (încearcă țelina cu o furculiță, dacă intră ușor, înseamnă că s-a fiert).
- Pasează totul cu ajutorul unui mixer vertical, adaugă smânâna, mai pune și puțină sare (după gust) și amestecă bine. În funcție de consistență, mai poți adăuga puțină apă fierbinte.
- Servește cu puțin cimbru proaspăt deasupra și cu pâinea preferată (baghetă, pâine cu maia sau crutoane). Yummy!