Mi-era poftă de creveți, așa că am cumpărat 300 de grame, din aceia cruzi și neapetisanți la o primă vedere. Dar cine știe frăgezimea și delicatețea creveților din farfurie, nu se sperie de culoarea lor cam … gri 😊. La o adică, poți lua chiar din cei roz, prefierți, satisfacția va fi aceeași și priveliștea mai veselă.
Acești creveți minunați i-am combinat cu niște gălbiori pe care îi aveam în congelator și cu niște tagliatelle și alte câteva ingrediente, la îndemână, de prin cămară sau frigider. Așa am ajuns să prepar tagliatelle cu creveți și gălbiori. O cină perfectă, cu aromă de mare și de dor de ducă.
Tagliatelle cu creveți și gălbiori
Ingredients
- 200 g paste tagliatelle sau spaghette
- 300 g gălbiori proaspeți, uscați sau congelați
- 300 g creveți decorticați
- 10 roșii cherry prunișoare
- 2 buc file ansoa la brocan
- 1 ceapă mică
- 4 buc căței de usturoi
- 50 g parmezan ras
- 1/2 lime
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 lingură unt
- sare, piper,busuioc, rozmarin, oregano pentru asezonare
Instructions
- Fierbe pastele în apă cu sare, conform timpului indicat pe pachet – nu mai mult dacă vrei să rămână al dente și să le simți consistența și textura. Curăță și spală legumele. Curăță (dacă nu sunt deja decorticați) și spală creveții.
- Dacă sunt prea mari, taie gălbiorii în bucățele, dacă sunt mai mici, lasă-i întregi. Taie ceapa solzișori, iar usturoiul, mărunt. Pune uleiul de măsline într-o tigaie adâncă (eu pun, de regulă, în wok) și lasă-l să se încingă un pic pe aragaz. Prima oară pune fileurile de anșoa – sunt minunate la paste, mai ales la cele cu fructe de mare, pentru că dau o aromă ușoară și foarte plăcută de… mare. Un borcan mic cu fileuri de anșoa nu ar trebui să-ți lipsească din bucătărie!
- Amestecă fileurile până le vezi dispărând pe fundul tigăii, dezintegrându-se și aromând uleiul, apoi aruncă întigaie ceapa cu un aer de maestru culinar, doar ești unul 😊.Lasă să se călească 2 minute, apoi adaugă ciupercile. Mai învârte puțin cu lingura ingredientele care sfârâie în tigaie, cam 3-4 minute. Pune șiusturoiul, apoi creveții.
- Între timp, pastele sunt gata, păstrează o cană cu apa în care au fiert și scurge pastele de apa rămasă. Dacă le lași înapa fierbinte, procesul de fierbere continuă chiar dacă ai oprit aragazul!
- Revenind la tigaie, este momentul să pui niște apă în care au fiert pastele, cât să acopere legumele și creveții și mai lasă să dea în clocote 4-5 minute. Asezonează cu sare, piper, condimente italienești.
- Taie roșiile cherry în jumătăți și adaugă-le și pe ele. Pune parmezanul ras, apoi pastele și la final zeama de la jumătate de lime. Dacă ți se pare că mai trebuie puțin sos, mai adaugă din apa în care au fiert pastele. Mai lasă să se înfrățească 2 minute și oprește focul. Micul tău festin este pe cale să înceapă.
Ca de obicei, am făcut această rețetă improvizând și plecând de la câteva ingrediente pe care le aveam în frigider/cămară. Te asigur, însă, că mi-a reușit și de data aceasta, sosul este ușor, aromat, creveții sunt dulci, iar zeama de lime rafinează și completează gustul final. Este un deliciu. Un prosecco alături este un must have.