Am făcut această tartă cu mere și cremă de migdale după ce am comandat merele Red Love, cu interior roșu, incredibil de frumoase și delicioase. Cel puțin copiii mei sunt înnebuniți după gustul lor. Iar eu am vrut să le pun în valoare atât aspectul, cât și gustul într-o tartă savuroasă.
Crema de migdale (sau frangipane) se potrivește de minune cu aceste mere, iar designul pentru feliile de mere a meritat din plin timpul pentru migăleala trandafirilor. Nu sunt greu de făcut, doar că îți trebuie un pic (mai multă) răbdare și minuțiozitate.
Sunt tare fericită de cum a ieșit și mă bucur să împărtășesc acum cu voi rețeta de tartă cu mere și cremă de migdale. Perfectă pentru toamnă și pentru a pune în valoare merele de sezon.
Cum să pregătești tarta cu mere și cremă de migdale
Ingrediente:
Aluat
- 200 g făină
- 50 g făină de migdale
- un praf de sare
- 2 linguri zahăr pudră
- 1 buc ou
- 2 linguri apă rece
Cremă de migdale (frangipane)
- 150 g unt moale
- 90 g zahăr
- 3 buc ouă
- 150 g făină de migdale
- 3 linguri făină
Mere
- 3 buc mere medii
Sirop finisare (opțional)
- 50 ml apă
- 2 linguri zahăr brun
- 1 linguriță scorțișoară
Instrucțiuni:
Pregătire aluat
- Amestecă într-un castron făina, făina de migdale, un praf de sare, zahărul pudră și untul rece, tăiat în cuburi. Fărâmițează între degete ingredientele până obții o textură sfărâmicioasă.
- Adaugă oul întreg și apa rece. Acum aluatul se va aduna și îl vei putea strânge într-o bilă aplatizată. Pune aluatul la rece pentru 30 de minute.
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge cu unt o tavă de tartă.
- După cele 30 de minute, întinde aluatul pe o suprafață înfăinată. Așază foaia de aluat în tava de tartă. Coace aluatul în orb punând în interior o foaie de copt și o greutate: boabe de orez/năut/fasole, pentru 25 de minute. La jumătatea timpului, înlătura foaia de copt și greutatea de pe aluat ca să se rumenească și în interior.
- Scoate aluatul când s-a rumenit și lasă-l deoparte să se răcească.
Crema de migdale
- Pune untul și zahărul într-un bol și mixează până obții o textură cremoasă.
- Adaugă ouăle, făina de migdale și făina, mixează din nou până se omogenizează.
Pregătire mere
- Eu am folosit mere Red Love, cu interiorul roșu, dar poți folosi și alte soiuri cu pulpa mai fermă.
- Taie merele în jumătăți, scoate semințele și înlătură cotorul. Taie apoi jumătățile în felii foarte subțiri, ideal pe o răzătoare specială (mandolină).
- După ce ai terminat toate merele de feliat, pregătește câteva forme de brioșe (eu am unele de silicon) care să fie suportu pentru micii trandafiri creați din feliile de măr.
- Pentru a face un trandafir din felii de măr, așază felie cu felie, în linie orizontală, ușor suprapuse, cam 15-20 felii. Începi să rulezi feliile din capătul inițial, până ajungi la celalălat capăt.
- Pune trandafirul creat într-o formă de brioșă pentru a-l ține să nu se desfacă. Procedează la fel până termini feliile de măr.
Pregătire sirop finisare
- Pune ingredientele într-o crăticioară, pe foc, pentru câteva minute, până se topește zahărul și începe să se îngroașe.
Asamblare și coacere tartă
- Pune crema frangipane în interiorul aluatului copt. Nivelează cu ajutorul unei spatule.
- Așază trandafirii din felii de măr pe toată suprafața tartei.
- Coace tarta pentru 45-50 de minute, acoperind cu o folie de aluminiu primele 30 de minute, pentru a nu se arde feliile de măr.
- Tarta este gata când crema de migdale s-a întărit și s-a rumenit. Scoate din cuptor și las-o să se răcească pentru 15-20 de minute, apoi o poți scoate din forma de tartă.
- Opțional, o poți unge cu puțin sirop (apă, zahăr, scorțișoară). Se servește ușor călduță. Enjoy!
Dacă îți plac tartele, ai putea încerca și:
- Tartă Tatin cu mere
- Tartă cu smochine, mascarpone, miere și fistic
- Tartă cu mure și aluat fraged cu alune de pădure
- Tartă de ciocolată neagră și zmeură
Tartă cu mere și cremă de migdale
Ingredients
Aluat
- 200 g făină
- 50 g făină de migdale
- un praf de sare
- 2 linguri zahăr pudră
- 1 buc ou
- 2 linguri apă rece
Cremă de migdale (frangipane)
- 150 g unt moale
- 90 g zahăr
- 3 buc ouă
- 150 g făină de migdale
- 3 linguri făină
Mere
- 3 buc mere medii
Sirop finisare (opțional)
- 50 ml apă
- 2 linguri zahăr brun
- 1 linguriță scorțișoară
Instructions
Pregătire aluat
- Amestecă într-un castron făina, făina de migdale, un praf de sare, zahărul pudră și untul rece, tăiat în cuburi. Fărâmițează între degete ingredientele până obții o textură sfărâmicioasă.
- Adaugă oul întreg și apa rece. Acum aluatul se va aduna și îl vei putea strânge într-o bilă aplatizată. Pune aluatul la rece pentru 30 de minute.
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge cu unt o tavă de tartă.
- După cele 30 de minute, întinde aluatul pe o suprafață înfăinată. Așază foaia de aluat în tava de tartă. Coace aluatul în orb punând în interior o foaie de copt și o greutate: boabe de orez/năut/fasole, pentru 25 de minute. La jumătatea timpului, înlătura foaia de copt și greutatea de pe aluat ca să se rumenească și în interior.
- Scoate aluatul când s-a rumenit și lasă-l deoparte să se răcească.
Crema de migdale
- Pune untul și zahărul într-un bol și mixează până obții o textură cremoasă.
- Adaugă ouăle, făina de migdale și făina, mixează din nou până se omogenizează.
Pregătire mere
- Eu am folosit mere Red Love, cu interiorul roșu, dar poți folosi și alte soiuri cu pulpa mai fermă.
- Taie merele în jumătăți, scoate semințele și înlătură cotorul. Taie apoi jumătățile în felii foarte subțiri, ideal pe o răzătoare specială (mandolină).
- După ce ai terminat toate merele de feliat, pregătește câteva forme de brioșe (eu am unele de silicon) care să fie suportu pentru micii trandafiri creați din feliile de măr.
- Pentru a face un trandafir din felii de măr, așază felie cu felie, în linie orizontală, ușor suprapuse, cam 15-20 felii. Începi să rulezi feliile din capătul inițial, până ajungi la celalălat capăt.
- Pune trandafirul creat într-o formă de brioșă pentru a-l ține să nu se desfacă. Procedează la fel până termini feliile de măr.
Pregătire sirop finisare
- Pune ingredientele într-o crăticioară, pe foc, pentru câteva minute, până se topește zahărul și începe să se îngroașe.
Asamblare și coacere tartă
- Pune crema frangipane în interiorul aluatului copt. Nivelează cu ajutorul unei spatule.
- Așază trandafirii din felii de măr pe toată suprafața tartei.
- Coace tarta pentru 45-50 de minute, acoperind cu o folie de aluminiu primele 30 de minute, pentru a nu se arde feliile de măr.
- Tarta este gata când crema de migdale s-a întărit și s-a rumenit. Scoate din cuptor și las-o să se răcească pentru 15-20 de minute, apoi o poți scoate din forma de tartă.
- Opțional, o poți unge cu puțin sirop (apă, zahăr, scorțișoară). Se servește ușor călduță. Enjoy!